Avtor: Jim Langley – Življenje je proces. Morda imamo podobne izkušnje, vendar se vsak človek s težavami in izzivi spopada nekoliko drugače, odvisno od svojih edinstvenih okoliščin. Ključno je, da prepoznamo proces in ga sprejmemo. To je tisto, kar sem na svoji življenjski poti spoznal kot najpomembnejše.

To nikakor ne pomeni, da je življenje le lagoden sprehod po parku. Življenje je polno nevarnih razmer in okoliščin, ki zahtevajo premišljeno pripravo in načrtovanje. Idealno gledano to ni proces, ki naj bi se ga lotevali sami.

Nismo vsi deležni blagoslova, da bi imeli mentorje in učitelje, ki bi z veseljem vlagali v življenja prihodnjih generacij. Mnogi mladi ljudje so prepuščeni sami sebi in na žalost sledijo vplivu ljudi, ki so se podali na pot uničenja.

Sam sem imel to srečo, da sem srečal ljudi, ki so vlagali v moje življenje. Zato se mi zdi edino prav, da tudi jaz to storim za druge. Bog mi je zdaj naročil, da gospoda, ki je le malo mlajši od mene, vodim skozi program Operacija Timotej (OT), temeljni študij Svetega pisma, ki ga CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija) uporablja že več kot 50 let. Sam sem prvič opravil OT pred 35 leti s Carlom Schuelejem. Večno mu bom hvaležen za njegovo požrtvovalnost, da se je skoraj eno leto vsak torek zjutraj srečeval z menoj in še enim moškim.

OT ni le srečevanje in preučevanje Svetega pisma. Gre za sprejemanje procesa osebne, poklicne in duhovne rasti. Moj prijatelj Carl je v svojem življenju mnogim poslovnim in poklicnim možem pokazal, kako naj živijo kot Božji ljudje. Vendar nas ni učil; mnogi smo njegovo strast do življenja in predanost služenju Kristusu vsrkali, tako preko njegovih besed kot preko njegovega zgleda.

Po mojem mnenju je Bog Carla veliko prezgodaj poklical domov v nebesa, vendar je to pogosto nagrada za njegove svetnike. Razmislite o teh besedah iz Pisma Hebrejcem 11:38: “Svet jih ni bil vreden.” Vendar samo Bog odloča, koliko časa smo na tem svetu zaradi Njegovega namena; nekateri med nami ostanejo dolgo časa. Pametno bi bilo, da se naučimo svetopisemskih načel o tem, kako naj ravnamo v življenju, in storimo vse, kar je v naši moči, da bi ugajali svojemu Odrešeniku in Gospodu.

Zame to pomeni, da imam pravilno postavljene prioritete in da sem na voljo, kadar me Bog pokliče, da na kakršen koli način služim Njemu in drugim. Ta “klic” lahko pride preko podjetja, cerkve, družine ali katerega drugega osebnega odnosa. Moja naloga pri tem je, da poskrbim, da lahko prepoznam Božje delovanje v svojem življenju in da sem poslušen, ko se v teh okoliščinah odzivam na Njegove želje.

Pogosto sem našel spodbudo in hkrati izziv v temle odličnem nasvetu apostola Pavla: “In vse, kar koli delate v besedi ali v dejanju, vse delajte v imenu Gospoda Jezusa in se po njem zahvaljujte Bogu Očetu” (Kološanom 3:17).

Na to bi se morali osredotočiti. Če hočemo v polnosti izkusiti življenje, moramo sprejeti vodstvo Božjega Svetega Duha. Kot je rekel Jezus Kristus: “(Prišel sem), da bi imeli življenje in ga imeli v obilju” (Janez 10:10). Življenje je lahko razburljivo potovanje, če se trudimo ostati v Božji volji. Moja osebna želja je, da bi bil na voljo za služenje svojemu Odrešeniku in Gospodu v čemer koli, kjer koli, kadar koli in za večno – v Njegovo slavo!

O avtorju
© 2023, vse pravice pridržane. Jim Langley piše že več kot 30 let ob svoji zaposlitvi kot zavarovalni agent. V zadnjih letih je svojo strast usmeril v pisanje o svojem osebnem odnosu z Bogom. Njegov cilj je spodbuditi še druge, da se Mu približajo. Je dolgoletni član organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), članke z naslovom “Fourth Quarter Strategies” (Strategije četrte četrtine) pa je začel pisati leta 2014.

 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Ali se strinjate s trditvijo, da je “življenje proces”? Na kakšen način je po vašem mnenju to res – oziroma je lahko res?
  2. Kaj bi rekli, če bi morali opisati, kje se trenutno nahajate v tem “procesu”? Kako bi ocenili svoj napredek v tem procesu – in kje upate, da boste v prihodnosti doživeli večji napredek?
  3. Kaj menite o zavezi, vlagati v življenja drugih in jim pomagati pri osebni, poklicni in duhovni rasti? Ali je v vašem življenju kdo služil v tej vlogi? Če da, pojasnite, kakšno razliko je to prineslo v vaše življenje.
  4. Pravijo, da takrat, ko vlagamo v druge z mentorstvom in poučevanjem, imata koristi oba posameznika. Skupaj rasteta. Kako menite, da bi se lahko vključili v takšen proces, ki spreminja življenje in je obojestransko koristen?

OPOMBA: Za dodatne misli iz Svetega pisma preberite naslednje odlomke (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

Pridigar 8:5-6; Janez 17:20-23; Kološanom 3:23-25; Titu 1:9; 1 Janez 4:7-10

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!