Menu

 Avtor: Robert J. Tamasy Pogosto pravijo, da življenje ni sprint, temveč maraton. V nasprotju s sprintom – tekmo, ki se konča skoraj tako hitro, kot se začne – je maraton dolga, naporna tekma, ki zahteva vztrajnost, nepopustljivost, bolečino in potrpežljivost. Pred kratkim pa sem spoznal, da je resnično uspešno življenje morda bolj podobno štafetni tekmi. 

Pri štafetnem teku štirje člani ekipe pretečejo vsak svoj del proge in štafetno palico predajo naslednjemu tekaču, dokler vsi štirje niso končali svojih odsekov. Cilj je uspešno opraviti izmenjavo palice in končati pred drugimi tekmovalnimi ekipami. Vendar je vseeno, kako hitro tečete, če štafetna palica ni predana. 

Prihajajoče poletne olimpijske igre v Parizu v Franciji poudarjajo pomen predaje palice. Na poletnih olimpijskih igrah leta 2008 naj bi zmagali ameriška moška in ženska štafeta na 4×100 metrov. Vendar so v polfinalu tekači obeh ekip izpustili štafetno palico in tako bili diskvalificirani. 

Zanimiva anekdota, toda kako je to povezano s tistimi med nami, ki vsakodnevno služimo svoj vsakdanji kruh v poslovnem svetu? Preprosto – naj se tega zavedamo ali ne, vsi nosimo “štafetne palice”, ki jih moramo sčasoma predati nekomu drugemu. 

Napisal sem knjige o treh večgeneracijskih družinskih podjetjih. Dve od teh podjetij sta ne le preživeli, ampak cvetita v že četrti generaciji družinskega vodstva. Za predstavo: manj kot 33 odstotkov družinskih podjetij preživi do druge generacije, manj kot 15 odstotkov do tretje generacije in le približno 4 odstotki do četrte generacije z družinskimi člani na čelu. Tisti, ki uspejo, so učinkovito “predali štafeto” in ohranili svojo prvotno vizijo, poslanstvo in vrednote. 

Tudi če niste del družinskega podjetja, še vseeno nosite štafetno palico, ki jo je treba predati. Morda upate na napredovanje v svoji organizaciji, razmišljate o tem, da bi našli drugo delovno mesto, ko se ponudi priložnost, ali celo razmišljate o upokojitvi. Kdo bo prevzel vaše delovno mesto, ko boste odšli? Če ste na vodstvenem položaju, bo v idealnem primeru vaše delo enako dobro – ali še bolje – nadaljeval nekdo drug. To običajno imenujemo “načrtovanje nasledstva”. Lahko pa bi temu rekli tudi “predaja štafetne palice”. 

Razmislite o svoji družini. Če imate otroke, ali želite, da se naučijo vaših osebnih vrednot in jih posnemajo, ohranijo družinske tradicije in, če ste privrženec Jezusa Kristusa, sprejmejo isto vero in načela, po katerih živite? Kako boste “predali štafeto” v svojem domu? 

V Svetem pismu najdemo številne primere “predaje štafetne palice”: Mojzes in Jozue na primer, ki sta vodila Izraelce. Elija in Elizej kot Božja preroka. Jezus Kristus in Njegovi učenci. Eden mojih najljubših primerov pa sta Pavel in Timotej. Pavlova spodbuda mlademu Timoteju je popoln besedni opis resnične štafetne tekme in predaje štafete: “Kar si slišal od mene pred mnogimi pričami, izrôči zanesljivim ljudem, takim, ki bodo zmožni tudi druge poučiti” (2 Timoteju 2:2). 

Jezus je mislil na to isto, ko je svojim učencem naročil:”Pojdite torej in naredite vse narode za moje učence… in učite jih izpolnjevati vse, kar koli sem vam zapovedal” (Matej 28:19-20). Bil je tik pred tem, da jih zapusti, in vedel je, da bo njegovo poslanstvo uspešno le, če bodo štafeto predajali prihodnjim generacijam vernikov. 

O avtorju
© 2024. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Ste kdaj gledali štafetno tekmo na poletnih olimpijskih igrah ali kakšnem drugem atletskem dogodku? Katere izzive morajo premagati zmagovalne ekipe? 
  2. V nekaterih pogledih sta vsakdanje življenje in delo dejansko podobna maratonu. Toda ali se strinjate, da sta, če pogledamo drugače, lahko podobna tudi štafetni dirki? Na kakšen način? 
  3. Kaj menite, zakaj je družinskemu podjetju tako težko uspešno prenesti štafeto na naslednjo generacijo? 
  4. Kaj menite o misli glede “predaji štafete” vrednot, načel, tradicije in vere v lastni družini? Ali pa na delovnem mestu? 

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate) 5 Mz 6:4-9; 32:44-47; 1 Timoteju 1:18-19; 2 Timoteju 1:13; 3:10; 3:14 

Izziv 

Ta teden si vzemite nekaj časa in razmislite, kako dobro tečete v svoji “štafetni tekmi” in ali boste, ko bo prišel čas, pripravljeni “predati štafeto”. 

Razmislite o posameznikih, ki vas utegnejo naslediti na vodstvenem položaju. Ali koga pripravljate? Ali imate načrt za nasledstvo? Kaj pa oseba, ki bi prevzela vaše delovno mesto, če bi vi odšli – ali bi bila ustrezno pripravljena prevzeti vaše odgovornosti? In kar je najpomembnejše, kaj počnete, da bi svoja prepričanja in vrednote prenesli ne le na svoje otroke, temveč, upajmo, tudi na prihodnje generacije? 

Razmislite o srečanju z zaupanja vrednim prijateljem, s katerim bi se o tem pogovorili – in se medsebojno spodbudili. 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!