Menu

 Avtor: Robert J. Tamasy Kakšna je vaša definicija uspeha? Če bi opravili raziskavo med 1000 ljudmi v poslovnem svetu, bi verjetno ugotovili, da ima ta beseda zanje veliko različnih pomenov. Uspeh je namreč v očeh opazovalca. 

Nekaterim uspeh pomeni premoženje – denar, avtomobile, hiše, obsežen naložbeni portfelj in druge materialne stvari. Za druge uspeh pomeni razvoj v poklicu oz. karieri, napredovanje, boljšo službo in priznanje na tej poti. Uspeh za nekatere pomeni moč in vpliv, biti “gonilna sila” tam, kjer delajo in živijo. 

Ko to berete, ste morda začeli razmišljati o svojem pogledu na to, kaj je pravi uspeh. Ali je za vas opisan zgoraj? Ali pa je to nekaj povsem drugega? 

Če bi na spletu poiskali ali v knjigi znanih citatov preverili, kaj so o uspehu povedali drugi, bi našli širok spekter mnenj. Tukaj je le nekaj izmed njih: 

  • Uspeh je v tem, da vstaneš enkrat več, kot padeš.” (Oliver Goldsmith) 
  • Veliko ljudi se je povzpelo po lestvi uspeha, na koncu pa so ugotovili, da je bila lestev naslonjena na napačno steno.” (Anonimni avtor) 
  • Ni bedak tisti, ki se odpove temu, česar ne more obdržati, da bi pridobil to, česar ne more izgubiti.” (misijonar Jim Elliot) 

Slednji citat je še posebej pomemben, ker je Jim Elliot to filozofijo v svojem življenju tudi uresničil. Leta 1956 so on in štirje drugi misijonarji umrli pod kopji domorodcev, ko so evangelizirali primitivno pleme v Ekvadorju. Ali to pomeni, da je bilo njihovo poslanstvo neuspešno? Elliotovo življenje se je pravzaprav izkazalo za izjemen uspeh. Ne samo, da je v naslednjih letih v Kristusa verovalo veliko pripadnikov tega plemena, ampak je njegovo življenje vere in predanosti navdihnilo nešteto ljudi, da si prizadevajo za globlji odnos s Kristusom. 

V poslovnem in poklicnem svetu moramo seveda zaslužiti za preživetje. Vodenje podjetja zahteva oblikovanje načrtov, doseganje ciljev in ustvarjanje dobička, ki omogoča nadaljnji obstoj firme in prihodnjo rast. Toda ko beremo Sveto pismo, odkrijemo popolnoma drugačen pogled na uspeh: 

Božja beseda utira pot do uspeha. Poslovni pristop mnogih – celo vernikov, predanih Bogu – je tak, da oblikujejo svoje načrte in cilje ter nato prosijo Boga, naj jih blagoslovi. Bog pa pravi, da naj preučevanje in aplikacija Svetega pisma usmerjata naša prizadevanja za uspeh. “Naj knjiga te postave ne zapusti tvojih ust, temveč jo premišljuj dan in noč, da boš storil povsem, kakor je zapisano v njej. Le tako boš imel uspeh na svoji poti, le tako boš uspeval” (Jozue 1:8). 

Uspeh pogosto ni tisto, kar pridobimo, temveč tisto, kar smo pripravljeni žrtvovati. Besede Jima Elliota so verjetno temeljile na opominu, ki ga je Jezus Kristus izrekel svojim učencem: “Kdor namreč hoče rešiti svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo našel” (Matej 16:25). 

Najprej iščite Boga in uspeh bo sledil. Mnogi postavljamo prioritete v svojih življenjih, Jezus pa je dejal, da če postavljamo Boga na prvo mesto pri vsem, kar počnemo, bo to vodilo naše razmišljanje, navdihnilo naše načrtovanje z modrostjo, razbistrilo naše cilje in poskrbelo, da bodo naše potrebe izpolnjene. “Iščite najprej Božje kraljestvo in njegovo pravičnost in vse to vam bo navrženo” (Matej 6:33). 

O avtorju
© 2024. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Kakšna je vaša definicija “uspeha”? 
  2. Zakaj menite, da lahko uspeh različnim ljudem pomeni toliko različnih stvari? Če ne ustrezamo opisu uspeha, ki ga je izrekel nekdo drug, ali to pomeni, da nismo uspešni? Pojasnite svoj odgovor. 
  3. Kakšen je vaš odziv na stališče Jima Elliota: “Ni bedak tisti, ki se odpove tistemu, česar ne more obdržati, da bi pridobil tisto, česar ne more izgubiti”? Kaj menite, kaj je s tem mislil? 
  4. Današnja Ponedeljkova mana prinaša misel, da je najzanesljivejša pot do uspeha, če postavljamo na najvišje mesto Boga in Njegovo Besedo – Sveto pismo. Ali se s tem strinjate? Zakaj ali zakaj ne? 

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih. Če imate internetno povezavo, lahko z enim klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate: 1 Mz 39:2-5; 1 Samuel 18:13-14; Psalm 119:9-11; Matej 6:19-21; 2 Timoteju 3:16-17 

Izziv za ta teden 

Ta teden razmišljajte in morda ponovno ovrednotite svoje poglede na to, kaj je uspeh – in kaj ni uspeh. Morda vam bo pomagalo, če se o tem pogovorite s prijateljem ali manjšo skupino prijateljev in prisluhnete tudi njihovim pogledom. Kot je zapisano v Pregovorih 27:17: “Železo se brusi z železom, človek brusi svojega bližnjega.” 

Če imate vprašanja o tem, kaj v praksi pomeni postaviti Boga na prvo mesto v svojem življenju in delu, poiščite nekoga, ki to morda bolje razume, in ga povprašajte, do kakšnih spoznanj je prišel. 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!