Menu

 Avtor: Rick Boxx Pred kratkim me je poklical nekdanji sodelavec, s katerim se že leta nisem slišal. Takoj se je spustil v jezno tirado o nekem elektronskem sporočilu, ki sem ga napisal drugim in katerega je prejel, ker mu ga je nekdo posredoval. Napačno je razumel dejstva, ki sem jih predstavil v tem emailu, kar je imelo za posledico, da sva bila oba jezna in sfrustrirana, ko me je napadel. 

Čeprav se mi je zdel čustveni izbruh tega moža neupravičen in neprimeren, sem vedel, da imava isto vero v Jezusa Kristusa. Ker je bil torej moj brat v Kristusu, sem moral razčistiti z njim in skušati rešiti spor. Dejstvo, da nisem storil ničesar narobe, je bilo nepomembno. Poskušal sem izraziti svojo plat situacije in pojasnil, kako si je moj kolega napačno razlagal, kar sem navedel v elektronskem sporočilu. Ko sva se pogovorila o nesporazumu in si izmenjala opravičila, sva se lahko pomirila in se prijateljsko razšla. 

Ta dogodek mi je še nekaj časa ostal v mislih, saj sem se spraševal, kako bi se bilo mogoče izogniti težavi, preden se je začela. Ker smo vsi nepopolni ljudje, se nenamerni konflikti neizogibno pojavijo, ne glede na to, kako zelo se jim poskušamo izogniti. Pozneje sem začutil, da me je Bog spomnil na trenutke v otroštvu, ko sva se z bratom prepirala, pogosto zaradi malenkostnih zadev. Spomnil sem se tudi, kako je najina mati modro vztrajala, da se drg drugemunopravičiva in si podava roko, da bi popravila odnose. 

Skozi preučevanje Svetega pisma in njegove modrosti za poslovni svet 21. stoletja sem ugotovil, da so ena od njegovih osrednjih tem medsebojni odnosi – naš odnos z Bogom in odnosi z drugimi ljudmi, bodisi v službi, doma ali z ljudmi, ki jih srečujemo v teku dneva. Tu je nekaj načel, ki jih Sveto pismo navaja glede soočanja s konflikti: 

Odpuščanje ni prepuščeno izbiri. Nagnjeni smo k misli, da če nas oseba, ki nas je prizadela, prosi za odpuščanje, bomo morda blagovolili odpustiti. Ali pa tudi ne. Toda to ni standard, ki ga je Jezus Kristus postavil za svoje učence. Rekel je: “Če pa ljudem ne odpustite, tudi vaš Oče ne bo odpustil vaših prestopkov” (Matej 6:15). 

Spore je treba reševati hitro. Če jih ne rešimo takoj, se lahko razplamtijo in prerastejo v večje težave. Z drugimi besedami, iz pregovorne muhe lahko kaj hitro nastane slon. Morda težav ni mogoče rešiti takoj, vendar ni dobro, če se izognemo njihovemu reševanju in iskanju rešitve v najkrajšem možnem času. “Jezite se, a nikar ne grešite; sonce naj ne zaide nad vašo jezo” (Efežanom 4:26). 

Ponos je lahko velika ovira pri reševanju sporov. Dobro pravilo, vredno upoštevanja, je, da je odnos pomembnejši od ugotavljanja, kdo ima prav in kdo ne. Učinkovito zdravilo za ponos je ponižnost, s katero si prizadevamo za odpuščanje in spravo. “Užaljen brat je hujši kot utrjeno mesto, prepiri so kakor grajski zapah” (Pregovori 18:19). 

Neki moder človek je nekoč pripomnil: “Ne moremo preprečiti pticam, da nam letijo nad glavo, lahko pa jim preprečimo, da bi si zgradile gnezdo v naših laseh.” V poslovanju lahko napačno sporazumevanje povzroči prizadeta čustva, vendar lahko pripravljenost ponuditi in prositi za odpuščanje prinese ozdravitev. 

O avtorju
Vse pravice pridržane 2024, Unconventional Business Network (UBN). Prirejeno z dovoljenjem iz publikacije “UBN Integrity Moments”, “Trenutki za integriteto”, ki je komentar na teme vere v delovnem okolju. Če želite prejemati to publikacijo, obiščite www.unconventionalbusiness.org. UBN je organizacija, ki služi mednarodni skupnosti malih podjetnikov. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Se spomnite kakšne nedavne izkušnje, ko je nesporazum ali morda napaka v sporazumevanju povzročila razgreta čustva med vami in nekom drugim? Kako ste rešili ta konflikt? Ali menite, da je bil pravilno rešen? 
  2. Kaj menite o sprožanju poskusov reševanja spora z drugo osebo, tudi če ste prepričani, da niste bili vzrok za težavo? Kako lahko ponos predstavlja oviro pri reševanju konfliktov? 
  3. Kako lahko – ali težko – se vam zdi odpustiti nekomu, ki vas je užalil ali vam na kakršen koli način storil krivico? 
  4. Ali se strinjate s trditvijo, da so odnosi z drugimi ljudmi pomembnejši od ugotavljanja, kdo ima prav in kdo ne? Zakaj ali zakaj ne? Če lahko, navedite kakšen primer. 

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate) Pregovori 14:29; 17:27; 20:3; 26:20-21; 29:11; Marko 11:25; Luka 11:4; 2 Korinčanom 2:9-11 

Izziv 

V naslednjem tednu razmislite, kako se običajno odzovete, ko nekdo reagira na vas z jezo. Če smo napačno razumljeni ali če so naše besede napačno interpretirane, nas to lahko prizadene in se zaradi tega postavljamo v obrambo. Ali morate kaj spremeniti? 

Če je tako, poiščite zaupanja vrednega prijatelja, svetovalca ali mentorja in se pogovorite o tem, kako bi lahko učinkoviteje reševali konflikte z drugimi, zlasti kadar se ti zdijo neupravičeni. 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!