Menu

 Avtor: Rick Boxx Vsi mi bi radi verjeli, da upoštevanje visokih standardov poslovanja po Svetem pismu vedno prinese uspeh, resnica pa je drugačna. Še posebej neprijetno je, kadar se zdi, da neetični in brezobzirni ljudje uspevajo, medtem ko se mi trudimo, da bi ravnali prav. Ta uganka je stara kot zgodovina. V Svetem pismu je psalmist Asaf prav tako imel težave z razumevanjem, zakaj se zlobnim ljudem okoli njega godi dobro, medtem ko se on s težavo prebija. Zapisal je: “Ko sem premišljeval, da bi to spoznal, je bila v mojih očeh muka, dokler nisem prispel do Božjega svetišča, spoznal njihovega konca” (Psalm 73:16-17). 

To postane še posebej zaskrbljujoče, ko se morajo verni ljudje, zavezani svetopisemskim vrednotam in načelom, soočiti z možnostjo, da bodo morali zapreti svoja podjetja kljub vsem prizadevanjem, molitvam in zaupanju v Božjo oskrbo. Včasih je to nujno. Toda odločitev, kdaj – in ali sploh – zapreti podjetje, je vedno težka. Preden to storimo, je treba pretehtati več dejavnikov. V nadaljevanju jih navajamo le nekaj: 

Eden od dejavnikov je čas – koliko časa porabite za to, da podjetje ostane v teku. Svetoval sem obrtnikom, ki se ukvarjajo s prenovo stanovanj, ki bi kot mizarji zaslužili 30 dolarjev na uro. Namesto tega pa so zaradi pogostih poslovnih napak morali delati 70 ur na teden. Če so izračunali, koliko zaslužijo na uro, so spoznali, da si pravzaprav izplačujejo manj kot minimalno plačo. 

Čas je dragocen in naj bo ustrezno poplačan. Če to pri vašem sedanjem poslu ni mogoče, je morda najboljša možnost, da podjetje zaprete. Kot modro ugotavlja Pridigar 3:1-2: “Vse ima svojo uro, vsako veselje ima svoj čas pod nebom: Je čas rojevanja in čas umiranja, čas sajenja in čas ruvanja nasada.” 

Drugi vidik je talent. Ko sem bil star 25 let, sem bil računovodja in sem bil vešč finančnega upravljanja. Vendar sem se v želji po zaslužku in lastnem podjetju odločil, da ustanovim agencijo za najem rabljenih avtomobilov. Nekega zimskega dne, ko so bile zunanje temperature dvajset pod ničlo, je na mojem parkirišču vžgalo le nekaj avtomobilov. Ta dan mi je pomagal spoznati, kako zelo sovražim ta posel – in da so bili moji talenti neustrezno izkoriščeni. 

Njegova stvaritev smo, ustvarjeni v Kristusu Jezusu za dobra dela; zanje nas je Bog vnaprej pripravil, da bi v njih živeli” (Pismo Efežanom 2:10). Bog je vsakega od nas ustvaril z edinstvenimi talenti. Če svojih ne uporabljate v svojem podjetju, je to morda še en razlog več, da razmislite o zaprtju. 

Tretji vidik je bogastvo. Zaslužite si ustrezno plačilo za čas, ki ga vlagate v podjetje. Jim je na primer zapustil službo, ki mu je prinašala 100.000 USD na leto, in vložil 200.000 USD v ustanovitev novega podjetja. Vendar podjetje nikoli ni ustvarilo dovolj prihodkov, da bi se mu povrnila prvotna naložba v višini 200.000 USD, zato je bilo nadaljevanje nerazumno. Jezus je dejal: “Če torej niste bili zvesti pri ravnanju s krivičnim mamonom, kdo vam bo zaupal, kar je resnično?” (Luka 16:11). 

Drug primer: Travis je vodil podjetje v času velikega upada v tej panogi. Ko se je zaprtje podjetja zdelo edina možnost, je Travis presenetljivo ponudil, da osebno kupi podjetje. 

Njegova odločitev se je zdela nespametna, vendar jo je Bog nenehno potrjeval. Travisova žena se je celo pridružila podjetju in postala vlagateljica. Skupaj sta poskrbela, da je podjetje postalo dobičkonosno. “Kajti kakor je nebo visoko nad zemljo, tako visoko so moje poti nad vašimi potmi in moje misli nad vašimi mislimi” (Izaija 55:9). Najbolj logično razmišljanje je bilo, da bi podjetje zaprli, vendar je imel Bog drugačne zamisli. 

O avtorju
Vse pravice pridržane 2024, Unconventional Business Network (UBN). Prirejeno z dovoljenjem iz publikacije “UBN Integrity Moments”, “Trenutki za integriteto”, ki je komentar na teme vere v delovnem okolju. Če želite prejemati to publikacijo, obiščite www.unconventionalbusiness.org. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Ali imate zdaj svoje podjetje? Kaj vas je pripeljalo do tega? Ali ste po duši podjetnik ali pa ste podjetje ustanovili kot alternativo svojemu dosedanjemu delu? Če nimate lastnega podjetja, ali bi kdaj razmislili o tem? Zakaj ali zakaj ne? 
  2. Ali ste kdaj doživeli ali opazili, da se zdi, da brezvestni, neetični ljudje uspešno poslujejo, medtem ko imajo konkurenti, zavezani visokim standardom poštenosti in integritete, težave? Kako ste se ob tem počutili? 
  3. Avtor ponuja misel, da je treba pri odločanju o tem, ali naj podjetje še naprej deluje ali pa naj ga zapremo, upoštevati čas, talent in bogastvo. Ali se strinjate s tem? Pojasnite svoj odgovor. 
  4. Če razmislimo o prejšnjem vprašanju z drugega vidika, ali bi morali biti čas, talent in bogastvo dejavniki pri odločanju, ali ostati v sedanji službi ali pa poiskati drugo zaposlitev? Kako je skrbništvo – pravilno upravljanje z darovi, talenti, spretnostmi in izkušnjami, ki vam jih je dal Bog – del procesa odločanja? 

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko z enim klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate): Pregovori 19:21; 20:24; 22:29; 1 Korinčanom 3:9; Kološanom 3:17; 3:23; 2 Timoteju 3:16-17 

Izziv za ta teden 

Ne glede na to, ali imate podjetje ali ne, in ne glede na to, ali bi kdaj razmišljali o tem, da bi postali lastnik podjetja, si ta teden vzemite nekaj časa in razmislite o tem, kaj vam je Bog zaupal: vaš čas, vaše talente in vaše bogastvo. 

Razmislite in molite o tem, ali to, kar vam je dal Gospod, v celoti uporabljate in ali ste na poti, ki vas bo pripeljala do maksimalnega izkoriščanja tega, kar vam je dal. Morda se boste o tem želeli pogovoriti z zaupanja vrednim prijateljem ali svetovalcem, nekom, ki vas pozna in mu je dovolj mar za vas, da vam pove resnico o tem, kje ste danes in kje bi morali biti. 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!