Menu

 Avtor: Erenia Mendoza Duševno in čustveno zdravje sta vedno večji razlog za skrb na vseh področjih življenja, še posebej na napornem, stresnem, hitro spreminjajočem se globalnem trgu. Vzroki so zapleteni, rešitve pa so lahko včasih presenetljivo preproste. 

Dr. Dacher Keltner, profesor psihologije na Univerzi California-Berkeley, v svojih študijah o čustvih in socialni interakciji poudarja vrednost sredstva za lajšanje stresa, na katerega mnogi med nami ne bi niti pomislili, in to je narava. Keltnerjeve raziskave razkrivajo neposredne učinke bivanja v naravi na srčno-žilni in možganski sistem ljudi. Po njegovih besedah ta izkušnja ne vpliva le na naše telo, temveč tudi na to, kako razmišljamo o sebi in kako razumemo namen svojega življenja. 

Keltnerjev predlog o obdajanju z naravo ni le posvetna zamisel. Gre za temo, ki odmeva skozi celotno Sveto pismo. Že v prvih poglavjih nam Sveto pismo razkriva veličino Božjega stvarstva in nas vabi k razmišljanju o neizmernosti vesolja, ki ga je Bog pripravil za nas. 

Razmislite o nekaterih odlomkih iz Svetega pisma, ki poudarjajo, kako pomembno je prepoznati Božje popolno delo, in kako se ti odlomki ujemajo s Keltnerjevimi opažanji: 

Razmišljajmo o Božji veličini. Nebesa pripovedujejo o Božji slavi, nebesni svod sporoča o delu njegovih rok” (Psalm 19:1). V tej znanstveni raziskavi najdemo zanimivo vzporednico s svetopisemskim pozivom k priznavanju veličine Božjega stvarstva. Keltner predlaga redno dozo bivanja v naravi, kar se ujema s svetopisemsko predlagano prakso kontemplacije Božje veličine. 

Predstavljajmo si Božjo ljubezen do podrobnosti. Povzdignite kvišku svoje oči in poglejte: kdo je ustvaril vse te zvezde? On, ki izpeljuje njihovo vojsko po vrsti in kliče vse po imenu: zaradi njegove vrhovne oblasti in silne moči nobena ne manjka” (Izaija 40:26, prosti prevod). Kakšne podrobnosti je Bog vložil v svoje stvarstvo! 

Uživajmo v čudežu Božjega stvarstva. Vprašaj vendar živali, da te poučijo, in ptice pod nebom, da ti oznanijo. Poprôsi zemljo, da te pouči, in ribe v morju ti bodo povedale. Katera izmed vseh teh ne ve, da je to naredila Gospodova roka?” (Job 12:7-9). Ti trenutki kontemplacije ne spodbujajo le čaščenja in občudovanja, temveč imajo tudi pozitivne, pomirjujoče učinke na naše duševno in čustveno zdravje. 

Študije, kot je Keltnerjeva, opozarjajo na občudovanje, ki ga lahko doživimo, ko upočasnimo korak in se posvetimo naravi, se smejimo z bližnjimi in preživljamo čas s svojimi družinami. To občudovanje izhaja iz spoznanja, da smo del prostranega, skrivnostnega in čudovitega Božjega vesolja ter njegovega božanskega načrta in večnega namena. Vsako drevo, potok in sončni zahod so živi opomniki njegove veličine, skrbi in ustvarjalnosti.

Kot krščanski poslovni in strokovni ljudje si vzemimo čas za občudovanje Njegovega stvarstva in razmišljajmo o podrobnostih, ki pogosto ostanejo neopažene. To ni le prepotreben odmor od življenjskega vrveža, temveč tudi priložnost za globlje razumevanje Božje ljubezni in modrosti, ki se razodevata v Njegovi Besedi. 

O avtorju
© 2024. Erenia Mendoza je državna predsednica organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija) v Braziliji in članica globalne vodstvene ekipe CBMC International. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Kako se odzovete, kadar pri delu doživljate veliko stresa? Katere vrste “sredstev za lajšanje stresa” običajno uporabljate, ko pride do tega? 
  2. Ko se znajdete sredi narave – v lokalnem parku, na pohodu, sprehodu po gozdu ali pa kadar samo gledate čudovito jezero ali zasnežene gore – kako se ob tem počutite? Ali doživljate katerega od pomirjujočih učinkov, ki so omenjeni v tej Ponedeljkovi mani? 
  3. Kdaj ste nazadnje ostali brez besed nad veličastjem Božjega stvarstva? Kdaj in kje je to bilo? Ali ste se zaradi tega približali Bogu in na globlji način začutili Njegovo veličino in ustvarjalnost? Običajno mislimo, da je čaščenje nekaj, kar se dogaja med stenami stavbe, ki jo imenujemo “cerkev”. Ali menite, da lahko preživljanje časa v naravi okrepi vaše čaščenje Boga? Zakaj ali zakaj ne? 
  4. Seveda obstajajo ljudje, ki tako osredotočenost na naravo pripeljejo do skrajnosti in častijo “mater naravo”. Vendar to ne pomeni, da si ne vzamemo časa, da bi cenili Božje stvarstvo in uživali v njem ter se veselili njega in našega odnosa z Njegovim Stvarnikom. Na kakšne načine lahko to počnemo in pri tem ohranjamo primeren pogled na stvari? 

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko z enim klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate): 1 Mojzes 1:1-28; Psalm 8:1-9; 139:7-16; 145:8-12; Rimljanom 1:20 

Izziv za ta teden 

Kdaj ste se nazadnje odločili, da boste nekaj časa uživali v Božjem stvarstvu? Ta teden si vzemite nekaj časa, da se odklopite od svojih obveznosti, rokov, ciljev in nalog, ne le da se poglobite v naravo in se ponovno zavzamete nad njeno lepoto, ampak tudi, da molite in slavite Gospoda za vse, kar je ustvaril. 

Med molitvijo prosite Boga, naj vam omogoči, da doživite Njegov mir, počitek in veselje. 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!