Menu

 Avtor: Ken Korkow Vsi smo tako ali drugače kdaj imeli opravka z bančniki, verjetno tako osebno kot tudi na službenem področju. Mnogi smo občasno imeli opravka tudi s potovalnimi agencijami, bodisi v poslovne bodisi v osebne namene. Ste kdaj pomislili, da so si v nekem smislu zelo podobni? Razmislite: ko začnete sodelovati z njimi, vam zastavijo tri ista vprašanja: 

  1. Kje ste? 
  2. Kam želite iti? 
  3. Kako boste prišli tja? 

Finančna sredstva in potovanja so pomembna. Za ljudi, ki nimajo strokovnega znanja na teh področjih, je koristno, da se obrnejo na strokovnjake z razumevanjem o tem, kaj želijo doseči. Zgornja vprašanja so zgovorna. Ne glede na to, ali gre za finance ali za naslednjo potovalno destinacijo, je pomembno razmisliti o tem, kje smo, kam želimo iti in kako nameravamo tja priti. 

Enako velja za določanje ciljev na delovnem mestu. Vsa podjetja in organizacije si vzamejo čas, da si zastavijo ista vprašanja: Kje smo zdaj? Kam želimo priti v prihodnosti (v naslednjem letu, naslednjih treh mesecih ali kadarkoli že)? In kakšna je naša strategija – kako bomo prišli od tu do tja? 

Ali pa ste si kdaj postavili podobno vprašanje glede svojega duhovnega stanja? Veliko ljudi tega nikoli ne stori. Toda dejstvo je: ne glede na to, kako mladi ali stari smo, nekega dne bomo vsi umrli. Življenje je 100-odstotno smrtno. Zato se nam porajajo vprašanja, kot so: “Kaj sledi? Kaj se bo zgodilo, ko se bo moje življenje na zemlji končalo?” 

Moj namen ni biti morbiden, ampak le realističen. Tako kot bi se glede zgornjih vprašanj posvetovali z bančnikom, potovalnim agentom ali kakim drugim svetovalcem, je smiselno, da podobna vprašanja zastavimo tudi o svoji večni usodi. Če tega ne storimo, je to skrajno kratkovidno. 

Kakšni so vaši odgovori na ta tri nekoliko drugače formulirana duhovna vprašanja? 

  1. Od kod prihajam? 
  2. Zakaj sem tukaj? 
  3. Kaj se bo zgodilo z mano? Z drugimi besedami, kaj se po vašem mnenju zgodi, ko umrete? 

Pred leti, ko sem bil končno pripravljen iskreno in odkrito poiskati odgovore na ta vprašanja, sem se tudi obrnil na svetovalca: Božjo besedo – Sveto pismo. Tukaj je nekaj stvari, ki sem jih odkril: 

Od kod prihajam? Zares, ti (Bog) si ustvaril mojo notranjost, me stkal v materinem telesu. Zahvaljujem se ti, ker sem tako čudovito ustvarjen” (Psalm 139:13-14, prosti prevod). 

Zakaj sem tukaj? Njegova stvaritev smo, ustvarjeni v Kristusu Jezusu za dobra dela; zanje nas je Bog vnaprej pripravil, da bi v njih živeli” (Efežanom 2:10). 

Kaj se zgodi, ko umremo? Kakor je ljudem določeno enkrat umreti, nato pa pride sodba” (Pismo Hebrejcem 9:27). “saj so vsi grešili in so brez Božje slave” (Rimljanom 3:23). “Bog pa izkazuje svojo ljubezen do nas s tem, da je Kristus umrl za nas, ko smo bili še grešniki” (Rimljanom 5:8). ” Plačilo za greh je namreč smrt; Božji milostni dar pa je večno življenje v Kristusu Jezusu, našem Gospodu” (Rimljanom 6:23). Prejmemo lahko odpuščanje, odrešitev in večno življenje – vendar le po Kristusu. 

Globina in obseg tega, kar uči Sveto pismo, sta neizmerljiva, vendar so glede vaše duhovne prihodnosti zgoraj navedeni odlomki dober začetek. Nikoli ni prezgodaj razmišljati o večnosti. 

O avtorju
Ken Korkow živi v Omahi v Nebraski, ZDA, kjer služi kot področni direktor organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija). Prispevek je prirejen po rubriki “Fax of Life” (neprevedljiva besedna igra, op. prev.). Uporabljeno z dovoljenjem. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Kakšen odnos imate do treh vprašanj, ki so bila predstavljena na začetku te Ponedeljkove mane – Kje ste? Kam želite iti? Kako boste prišli tja? Če ste o njih v preteklosti že razmišljali, na kakšen način so se izkazala za koristna? 
  2. Kako so ta vprašanja še posebej koristna pri postavljanju ciljev, bodisi kratkoročnih bodisi dolgoročnih? 
  3. Kaj menite, zakaj ljudje rade volje postavljajo ta vprašanja v zvezi s finančnim načrtovanjem, potovanji ali postavljanjem ciljev, podobnih vprašanj o svoji večni usodi pa si ne želijo? Kaj pa vi – ste kdaj razmišljali o teh vprašanjih v zvezi s svojim duhovnim stanjem, ne le za zdaj, temveč tudi za čas, ko se bo vaše življenje na zemlji končalo? Kako se ob njih počutite? 
  4. Kaj bi bil vaš odgovor na vprašanji: “Zakaj sem tukaj? Kakšen je moj namen?” Ali vam izjava iz Pisma Efežanom 2:10 pomaga pri iskanju odgovora ali pa se zaradi nje počutite še bolj zmedeni? Razložite svoj odgovor. 

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate) Janez 3:16; Rimljanom 3:10; 10:9; 10:10; Efežanom 2:8-9; 2 Korinčanom 5:21; Titu 3:5 

Izziv 

V prihodnjem tednu še naprej razmišljajte o vprašanjih iz te Ponedeljkove mane v zvezi s svojo večno usodo. Ali imate odgovore na ta vprašanja že ustaljene v svojih mislih? Če ne, poiščite zaupanja vrednega prijatelja – morda v skupini PTS-SLO, če ste del take skupine – s katerim se boste lahko o tem pogovorili. 

Če ste našli odgovore na ta vprašanja in ste prepričani ne le o tem življenju, ampak tudi o življenju, ki še prihaja, pomislite in molite za nekoga, ki ga utegne Bog pripeljati na vašo pot in o teh vprašanjih še ni resno razmislil. Morda bi lahko pomagali usmeriti to osebo k odgovorom, ki jih potrebuje. 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!