Menu

 Avtor: Jim Langley V preteklosti sem bil zelo motiviran s tem, koliko denarja lahko nakopičim. Prizadevanje za bogastvo je postalo način življenja. To seveda nikakor ni nov ali edinstven pojav. Ljudje tako ravnajo že tisočletja. Apostol Pavel je v pismu svojemu varovancu Timoteju zapisal te modre besede: “Korenina vsega zla je namreč pohlep po denarju. Po tem so nekateri hlepeli in tako zablodili proč od vere, s tem pa sami sebi zadali veliko bolečin” (1 Timoteju 6:10). 

Denar sam po sebi ni slab, ljubezen do denarja pa povzroči zlo v različnih oblikah. Nič ni narobe s tem, da imamo denar ali si ga želimo zaslužiti, da bi zadovoljili svoje fizične potrebe, zgradili podjetje ali pridobili stvari, ki si jih želimo. Ko pa denar postane naš cilj in naš bog, smo v velikih težavah. 

Pred leti je bila zelo priljubljena nalepka za avto, ki je razglašala: “KDOR UMRE Z NAJVEČ IGRAČAMI, ZMAGA.” Ta “bistroumni” rek so odobravali ljudje, ki so zaljubljeni v to, da imajo več in več imetja, naj stane, kar hoče. Verjetno pa niso nikoli resno razmislili o tem, kako visoka utegne biti ta cena. 

Izraelski kralj Salomon, izjemno uspešen človek, je prišel do globokoumnega spoznanja o tej temi. Iz svojih izkušenj je ugotovil: “Ozrl sem se po vseh svojih delih, ki so jih opravile moje roke, in po trudu, ki sem ga imel pri uresničevanju: in glej, vse je nečimrnost in lovljenje vetra, ni dobička pod soncem” (Pridigar 2:11). Spoznal je, da je ljubezen do denarja enakovredna lovljenju vetra – torej brezplodno početje. 

Ljubezen do denarja: korenina mnogih vrst zla. Če smo zaljubljeni v denar, ne moremo biti zaljubljeni v Boga, našega nebeškega Očeta. In za ljubezen do denarja nam ni treba imeti veliko denarja! Lahko smo brez denarja, pa si še vedno strastno želimo imeti denar in to, kar lahko z njim kupimo. Zlahka se ujamemo v nevarno past razmišljanja, da nam bo denar prinesel srečo in zadovoljstvo. Sam na sebi sem opazil, kako lahko denar močno prevzame našo pozornost in nas odvrne od tega, kar je v življenju resnično pomembno. 

Osredotočenost na napačne stvari: Srečal sem mnogo uspešnih ljudi, ki so obsedeni s svojo kariero do te mere, da zanemarjajo družino, prijatelje in vero. Celo tisti, ki izpovedujejo vero v Jezusa Kristusa, se lahko fanatično osredotočijo na služenje denarja in pri tem pozabijo, kaj je v življenju najpomembnejše. Lahko postanemo hipnotizirani z magnetno močjo denarja in s pozitivnim vplivom, ki naj bi ga imel na naše življenje. Včasih Bog dopusti, da doživimo težave, kot so bolezen, izguba službe, ločitev ali številne druge nesreče, da bi nam pokazal, da denar dejansko ni odgovor na naše najgloblje potrebe in želje. 

Prava zakladnica: Jezus se je zelo jasno izrazil, ko je svoje učence posvaril: “Ne nabirajte si zakladov na zemlji, kjer uničujeta molj in rja in kjer tatovi vlamljajo in kradejo; nabirajte pa si zaklade v nebesih, kjer jih ne uničujeta ne molj ne rja in kjer tatovi ne vlamljajo in ne kradejo. Kjer je namreč tvoj zaklad, tam bo tudi tvoje srce” (Matej 6:19-21). 

Vsi mi si moramo odgovoriti na pomembno vprašanje: Kje je vaše srce? Je v denarju in stvareh, ki jih lahko kupimo tukaj na zemlji, ali pa je v vašem odnosu z nebeškim Očetom? Sveto pismo nam naroča: “Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem, z vso dušo in z vso močjo!” (5 Mojzes 6:5) in da naj svoje zaklade hranimo v nebesih. Če bomo to storili, nam ne bo žal. 

O avtorju
© 2024, vse pravice pridržane. Jim Langley piše že več kot 30 let ob svoji zaposlitvi kot agent za življenjsko in zdravstveno zavarovanje. V zadnjih letih je svojo strast usmeril v pisanje o svojem osebnem odnosu z Bogom. Njegov cilj je spodbuditi tudi druge, da se Mu približajo. Je dolgoletni član organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), članke z naslovom “Fourth Quarter Strategies” (Strategije četrte četrtine) pa je začel pisati leta 2014. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Kako pomemben je za vas denar? Preden odgovorite, si vzemite čas za razmislek. Zdaj pojasnite, zakaj ste odgovorili tako, kot ste odgovorili. 
  2. Katere so potencialne težave, ki jih prinaša nenehno pehanje za denarjem in materialnimi dobrinami? Zakaj menite, da je “ljubezen do denarja” tako razširjena, zlasti v poslovnem in poklicnem svetu? 
  3. Na kakšen način prizadevanje za denar prinaša zlo v naša življenja? Zakaj menite, da ima lahko to, kar posedujemo – v smislu materialnega bogastva – takšen vpliv na to, kako razmišljamo o sebi in kako nas drugi dojemajo? 
  4. Če vas – ali nekoga, ki ga dobro poznate in za katerega vam je mar – očitno razjeda ljubezen in pehanje za denarjem ali stvarmi, ki jih je mogoče kupiti, katere ukrepe lahko sprejmete, da bi premagali to težavo? Kaj pomeni, da svoje zaklade hranimo v nebesih in ne na zemlji? 

OPOMBA: Za dodatne misli iz Svetega pisma preberite naslednje odlomke Pridigar 2:4-11; Matej 6:24; 2 Timoteju 3:1-4; Jakob 4:13-17 

Izziv 

V prihajajočem tednu se poskusite osebno oceniti, kakšen pomen imajo denar in materialne stvari v vašem življenju. Se vidite kot lastnika vsega, kar imate, ali kot skrbnika sredstev, ki vam jih je zaupal Bog? Razmislite, kako se ti dve perspektivi razlikujeta. 

Poiščite nekoga, ki mu je mar za vas, in se pogovorite o vajinem odnosu do denarja – in o tem, ali verjamete, da Gospod morda želi, da nekoliko “prilagodite svoj odnos”. 

V PTS-SLO smo vam z veseljem pripravljeni pomagati. Izdali smo izvrstno knjigo na to temo, z naslovom ‘Tudi tvoj denar šteje’. Obiščite našo spletno stran in si jo čim prej naročite. Enako se lahko prijavite tudi na delavnice ‘Upravljanje z denarjem na Božji način’, ki jih izvajamo po številnih krajih v Sloveniji. Prisluhnete lahko tudi intervjuju z udeležencema teh delavnic. Prisrčno vabljeni! 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!