Menu

 Avtor: Robert J. Tamasy V preteklih letih sem sodeloval z več podjetji in organizacijami na različnih delovnih mestih. Večina od njih je imela jasno opredeljeno izjavo o poslanstvu. Nekatere so svoje izjave celo natisnile in izobesile na strateških mestih v svojih prostorih, da bi jim bili stalno prisotni odgovori na vprašanja, kot so: “Zakaj smo tukaj?” “Kaj počnemo?” in “Zakaj to počnemo?” 

Izjava o poslanstvu lahko služi kot nekakšen poslovni GPS, ki usmerja sprejemanje odločitev, podobno kot pri načrtovanju potovanja: Kje smo? Kam želimo iti? Kako bomo prišli tja? 

To je dobra zamisel tudi za nas posameznike. Mnogi ljudje si teh vprašanj nikoli ne zastavijo, vendar bi bilo koristno, če bi se vprašali: “Kaj je moje poslanstvo? Kaj upam, da bom v svojem življenju dosegel – in zakaj?” Pri iskanju odgovorov na ta pomembna vprašanja nam lahko pomaga izjava o osebnem poslanstvu. Ta vprašanja lahko pripeljejo do številnih odgovorov, od preprostega služenja denarja za preživetje, zadovoljevanja osnovnih potreb in plačevanja računov, do vzpenjanja po podjetniški lestvici in doseganja čim več. Če poznamo svoje talente, sposobnosti in interese, si morda želimo, da bi jih čim uspešneje uporabili – in za to prejeli priznanje. 

Obstaja pa še bolj prepričljiv razlog za določanje našega poslanstva. Zlasti za verne ljudi v poslovnem svetu – tiste, ki se izrekajo, da so učenci Jezusa Kristusa. Ena najbolj nepozabnih pesmi, ki sem jih kdajkoli slišal, je “Poslanstvo” (The Mission), ki jo je pred leti posnel Steve Green. Refren, ki ga ponavlja skozi pesem, se glasi: “Ljubiti Gospoda, našega Boga, je srčni utrip našega poslanstva, izvir, iz katerega se preliva naše služenje.” Pogosto se sprašujem: “Ali je to srčni utrip mojega poslanstva?” 

Pred več kot 100 leti je misijonar Oswald Chambers izrazil podobne besede, ki jih je zapisal v svojem duhovnem priročniku Moje najboljše za Njegovo najvišje (My Utmost for His Highest). Dejal je: “Božji klic je izraz Njegove narave; služenje, ki je posledica tega klica v mojem življenju, je prilagojeno meni in je izraz moje narave… Ko torej sprejmem Njegovo naravo in slišim Njegov klic, Njegov božanski glas zazveni v Njegovi in moji naravi in obe postaneta eno v služenju.” 

Kaj to pomeni v praksi, v vsakdanjem življenju, bo seveda za vsakega od nas drugačno. Vendar pa je tu nekaj načel iz Svetega pisma, o katerih lahko razmislimo: 

Smo Božji sodelavci. Imamo privilegij sodelovati z Bogom pri uresničevanju Njegovih večnih ciljev. “Božja sodelavca sva, vi pa ste Božja njiva in Božja zgradba” (1 Korinčanom 3:9). 

Smo Božji predstavniki – kamor koli gremo. Tako kot tuji veleposlaniki predstavljajo države, ki jih pošiljajo, smo tudi mi poklicani, da predstavljamo Božjo družino in Njegovo kraljestvo. “Zavoljo Kristusa smo torej poslani, po nas vas kliče Bog. Zavoljo Kristusa vas prosimo, spravite se z Bogom” (2 Korinčanom 5:20). 

Smo Božji oskrbniki, upravitelji tistega, kar nam je zaupal. Svoj čas, talente in materialna sredstva običajno obravnavamo kot svoje lastne in jih damo na razpolago drugim le, kadar se nam zdi, da bi to storili. Vendar Sveto pismo uči, da nam je vse, kar imamo, dal Bog, da bi to uporabljali in upravljali v Njegovo čast in slavo. “Kot dobri oskrbniki mnogotere Božje milosti strezite drug drugemu z milostnim darom, kakor ga je kdo prejel” (1 Peter 4:10). 

O avtorju
© 2024. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Ali ima vaša organizacija zapisano in dobro opredeljeno poslanstvo? Ali pa preprosto predpostavlja, da njeni zaposleni vedo, zakaj so tam in katere splošne cilje naj bi dosegli? 
  2. Kakšne so po vašem mnenju prednosti jasno izraženega poslanstva, ki ga lahko preberejo in razumejo tako sedanji kot tudi bodoči zaposleni? 
  3. Ali ste kdaj razmišljali o oblikovanju osebne izjave o poslanstvu, tako za svoje poklicno kot zasebno življenje? Če imate takšno izjavo o poslanstvu, kakšna je? 
  4. Kakšen odnos imate do misli: “Ljubiti Gospoda, našega Boga, je srčni utrip našega poslanstva, izvir, iz katerega se preliva naše služenje”? Ali se z njo strinjate, zlasti kar zadeva vaše poklicno življenje? Zakaj ali zakaj ne? 

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate) Pregovori 17:3; 27:17; 2 Korinčanom 6:1; 8:23; Kološanom 3:17; 3:23-24; Filipljanom 2:25 

Izziv 

Če še nikoli niste razmišljali o oblikovanju osebnega poslanstva, razmislite o tem, da bi se ga lotili ta teden. Vključite lahko ne le svoje cilje in želje, temveč tudi vrednote, ki so vam najpomembnejše. 

Če jo že imate, kako bi jo ocenili glede na to, kar ste prebrali v tej Ponedeljkovi mani? Morda se lahko o tem pogovorite s prijateljem ali s člani vaše majhne skupine PTS in primerjate svoje poglede. 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!