Menu

 Avtor: Robert J. Tamasy V službo pridete pravočasno in v mislih ste že pri načrtih za ta dan: sestanki, roki, določene naloge ali projekti, na katerih nameravate delati ali jih končno dokončati. Imate občutek, da so stvari popolnoma pod nadzorom. Dokler ne spoznate, da niso. 

Ena od gotovosti v življenju in delu je, kako negotove so lahko stvari. Škotski pesnik Robert Burns je v neki pesmi pripomnil: “Najboljši načrti miši in ljudi se pogosto izjalovijo.” Z drugimi besedami povedano: tako imenovani “Murphyjev zakon” pravi, da če je mogoče, da gre nekaj narobe, bo šlo narobe. Ravno ko začnemo misliti, da imamo stvari pod nadzorom, se lahko spletejo okoliščine, ki nam pokažejo, da to ne drži. 

To težko lekcijo sem kot novinar večkrat izkusil. Ko sem na začetku svoje kariere delal pri nekem dnevniku, se je zgodilo, da sem končal postavitev prve strani. Nato sem prejel obvestilo, da se je pravkar zgodila tragična nesreča šolskega avtobusa. Bližal se je rok za oddajo časopisa v tisk, vendar sem vedel, da ne smem prezreti te izjemne novice. V trenutku sem spoznal, da mi stvari uhajajo izpod nadzora. Na srečo mi je takrat na pomoč priskočil bolj izkušeni odgovorni urednik. 

Ko sem bil urednik revije, se je večkrat zgodilo, da članki, ki smo jih nameravali uporabiti, niso bili realizirani in da smo morali na hitro spremeniti načrt. Takšni primeri so razblinili vsako predstavo, da imam “nadzor” nad situacijo. Preden sem postal učenec Jezusa Kristusa in odkril moč molitve, me je v takih situacijah najprej zagrabila panika. Tudi kasneje v moji karieri je bil občutek, da nimam nadzora, vedno zaskrbljujoč. 

Ko sem svoje življenje predal Kristusu, se je ta odločitev v mnogih pogledih izkazala za preobrazbo. Ena od sprememb je bila, da sem se naučil, kako reagirati v neizogibnih trenutkih, ko so stvari uhajale z vajeti. Pravzaprav je eden od prvih svetopisemskih verzov, ki sem si jih zapomnil, neposredno obravnaval to vprašanje. Odstavek iz Pregovorov 3:5-6, ki sem ga sprejel za ključni odlomek za svoje življenje, vsebuje naslednji napotek: “Zaupaj v Gospoda z vsem svojim srcem, na svojo razumnost pa se ne zanašaj. Na vseh svojih poteh ga spoznavaj in on bo uravnaval tvoje steze.” 

Včasih se težko znajdem v neznanem kraju. GPS na mojem pametnem telefonu je neprecenljivo orodje. Toda za življenje in delo nimamo zemljevidov ali GPS-a, ki bi nam kazali najboljšo smer. Zato je postalo zaupanje v Božje vodstvo tako pomembno, tudi kadar ne razumem, kaj počne ali kam me vodi. Tukaj je nekaj načel, ki sem se jih naučil: 

Spoznanje, kako pomembno je zanašanje na Boga. Postavljanje Boga na prvo mesto v naših načrtih in dejanjih ter zaupanje vanj je ključnega pomena, da se ne izgubimo. “Zaupaj v Gospoda in delaj dobro… Razveseljuj se v Gospodu, pa ti bo dal, kar želi tvoje srce… Bodi miren pred Gospodom, zaupaj se mu” (Psalm 37:3-7). 

Zanašanje na Božje spremembe smeri. Ko potujemo, je pomembno vedeti, kdaj naj izberemo izvoz z avtoceste in kdaj naj ostanemo na njej. Enako velja, ko se prebijamo skozi življenje – tudi na delovnem mestu. “Človekovo srce načrtuje svojo pot, a Gospod vodi njegove korake” (Pregovori 16:9). 

Spomnimo se, da je prihodnost v rokah Boga. Naši načrti pogosto spodletijo, ker ne vemo, kaj nas čaka v prihodnosti. V veri nam lahko pomaga zavedanje, da ima Bog vse pod nadzorom. “Vem za načrte, ki jih imam z vami, govori Gospod: načrte blaginje in ne nesreče, da vam dam prihodnost in upanje” (Jeremija 29:11-14). 

O avtorju
© 2024. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Nekateri ljudje želijo imeti občutek, da imajo nadzor celo nad najmanjšimi podrobnostmi. Kako bi opisali sebe glede potrebe po občutku, da imate nadzor nad dogajanjem? 
  2. Pomislite na kakšno situacijo, ko se je zdelo, da stvari tečejo gladko in ste imeli občutek, da imate vse pod nadzorom, nakar ste nenadoma ugotovili, da ni tako. Kako ste se odzvali? 
  3. Ali vam pride na misel kakšna prednost – pozitivni vidik – spoznanja, da ne glede na to, kako zelo se trudite, nekaterih stvari v življenju preprosto ne morete nadzorovati? Pojasnite svoj odgovor. 
  4. Kako lahko vera in zaupanje v Boga pomagata pri spopadanju s situacijami, za katere se zdi, da uhajajo izpod nadzora? Ali to pomeni preprosto skomigniti z rameni in se sprijazniti z vsem, kar se zgodi, ali pomeni več kot to? 

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate) Pregovori 19:21; 20:24; 21:1; 21:30-31; 27:1; Matej 6:25-34; Filipljanom 4:6-7 

Izziv 

V prihajajočem tednu si vzemite nekaj časa in razmislite, kako pomemben občutek “nadzora” vpliva na vaš pristop k delu. Če se počutite tesnobni ali zaskrbljeni bolj, kot veste, da je primerno, posvetite nekaj časa molitvi in prosite Boga za modrost in moč, da bi Mu bolj zaupali – in bili manj odvisni od okoliščin, s katerimi se soočate. 

Poiščite prijatelja – po možnosti nekoga iz vaše skupine PTS-SLO, če ste član take skupine – ki vam bo pri tem pomagal. 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!