Menu

 Avtor: Austin Pryor Tudi v tako imenovanem posvetnem poslovnem in poklicnem okolju nam ima Sveto pismo veliko povedati. Na primer, 14. poglavje Matejevega evangelija pripoveduje, kako je Jezus hodil po vodi, medtem ko so bili njegovi učenci v čolnu, ki ga je zajela nevihta. Eden od njih, Peter, ki je bil vedno navdušenec, se mu je želel pridružiti. Jezus ga je povabil, naj “pride”. Prvih nekaj korakov je šlo Petru dobro. Potem pa je opazil veter, se ustrašil in se začel utapljati ter klicati Jezusa, naj ga reši. Jezus je Petra vzdignil in ga opomnil, da ima premalo vere. 

Ta zgodba je slikovit poziv vsem Kristusovim privržencem, naj zapustijo “območje udobja” in živijo drzno. Ko gre za finančne naložbe, pa drznost ni vedno najboljši pristop. Navajam nekaj razlogov, zakaj je za upravljavce Božjih sredstev običajno bolje, če ostanejo v čolnu. 

Oskrbništvo – upravljanje Božjega bogastva z upoštevanjem Njegovih prioritet in namenov – je naloga, ki jo ima vsak Kristusov privrženec. Tako kot se ta zgodba začne s tem, da je Jezus Svojim učencem dal nalogo (“Pojdite v čoln in se peljite pred menoj na drugo stran”), Bog tudi nam daje ukaze v zvezi s premoženjem, in vnaprej smo opozorjeni, da bomo na svoji poti naleteli na težave. “Na svetu imate stisko, toda bodite pogumni: jaz sem svet premagal” (Janez 16:33). Biti dober upravitelj Božjih virov zahteva poslušnost in vero. 

Potrebujemo naložbeni “čoln”, ki nas bo varno popeljal čez občasno razburkane gospodarske vode. S stališča oskrbništva je naš čoln svetopisemsko utemeljena, osebno prilagojena strategija upravljanja denarja. Ta usmerja našo porabo, varčevanje, vlaganje in radodarnost. Vsaka finančna odločitev mora izhajati iz našega načrta, ki je zasnovan tako, da nam zagotavlja varen prihod na konec našega finančnega potovanja. 

V nasprotju s Petrom moramo ostati v svojem čolnu. Žal si mnogi Jezusovi privrženci sploh ne vzamejo časa, da bi zgradili svoj finančni “čoln”. Če pa ga že imajo, v njem ne ostanejo vedno. Biti v čolnu je običajno veliko bolj varno kot biti v razburkanih vodah. 

Pričakujte veter in nevihte. Jezusovi učenci so že vnaprej vedeli, da je močan veter na vodi možen, če ne celo verjeten. Enako tudi vi veste, da se bodo na vaši finančni poti pojavili izzivi. Ti izzivi so lahko različni – brezposelnost, nepričakovani stroški, zdravstvene težave, slabo gospodarstvo, šibek finančni trg. Predvideti jih moramo in načrtovati z njimi v mislih. 

Ne ozirajte se na veter in osredotočite se na Kristusa. Zaradi vetra se utegnemo prestrašiti in se neustrezno odzvati. Vendar moramo ostati v svojem “čolnu” in zaupati Tistemu, ki je rekel: “Nikakor te ne bom pustil samega, nikakor te ne bom zapustil” (Hebrejcem 13:5). 

Neuspeh ni dogodek, temveč sodba o dogodku. Finančno okolje ne ponuja vedno pozitivnih spodbud. Kratkoročno lahko izgubimo denar, če sledimo svojemu načrtu, ali pa zaslužimo, če se od njega oddaljimo. Ko se to zgodi, lahko “pravilno” ravnanje razumemo kot neuspeh, “nepravilno” ravnanje pa kot nagrado. Oceno o nekem finančnem “neuspehu” moramo podati v okviru svojega osebnega načrta. Odločitve, ki so skladne z našim načrtom, so “zmage”, ne glede na trenutni izid. Dolgoročno nam bo dobro služilo, če se bomo držali strukturirane, nečustvene strategije za sprejemanje naložbenih odločitev. Če zaupamo Bogu, da nas vodi, nam je uspelo. 

O avtorju
Austin Pryor ima več kot 40 let izkušenj v svetovanju investitorjem in je ustanovitelj glasila ter spletne strani z naslovom Sound Mind Investing. Napisal je knjigo The Sound Mind Investing Handbook (Priročnik za zdravo investiranje), ki je bila dobro sprejeta pri uglednih krščanskih učiteljih – prodanih je že več kot 100.000 izvodov. Austin z ženo Susie živi v Louisvillu v Kentuckyju, ZDA. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Ali poznate zgodbo o Jezusovem učencu Petru, ki je na razburkanem morju stopil iz čolna in šel proti Jezusu? Ko pomislite na to svetopisemsko pripoved, kakšne misli vas obdajajo? Ali menite, da bi bili tudi vi tako pogumni? 
  2. Zakaj menite, da gospod Pryor priporoča, da moramo biti sicer pripravljeni zapustiti svoje “območje udobja” in biti drzni, ko sledimo Jezusu Kristusu, vendar z vidika upravljanja Božjih virov drznost in impulzivnost nista vedno najboljša strategija? 
  3. Kako se običajno odzovete, ko se srečate s finančnimi težavami v katerikoli obliki? Kam se v takih trenutkih obrnete po nasvet ali svetovanje? 
  4. Ko berete Jezusovo obljubo: “Nikakor te ne bom pustil samega, nikakor te ne bom zapustil“, kako se ob tem počutite? Kako se po vašem mnenju to zagotovilo nanaša na naše finančne razmere? 

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate) 5 Mz 8:18; 1 Kroniška 29:11-12; Pregovori 15:16; 22:7; 22:26-27; 30:8-9; Luka 6:38 

Izziv 

Ste kdaj preučevali, kaj Sveto pismo uči o tem, kako uporabljamo svoja finančna in materialna sredstva, ki nam jih je Bog zaupal kot upraviteljem? Če niste, ta teden molite, da bi vas Bog usmeril k nekomu, ki vam bo lahko pomagal razumeti svetopisemska načela o ravnanju z denarjem, vključno z dobrodelnostjo. Verjetno boste presenečeni nad tem, kar se boste naučili. 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!