Menu

 Avtor: Dan Britton Užival sem v številnih športih, vendar mi je bil najljubši lacrosse, tako kot športniku kot gledalcu. Ta šport me je marsičesa naučil tudi o življenju, na primer o uporabi “izbranih potez”. Ko je bil izid tekme lacrossa na kocki in je naša ekipa potrebovala gol, sem potegnil svojo “izbrano potezo”, ki sem jo imenoval “notranji zavoj”. To je bila poteza, ki sem jo vadil tisočkrat in jo na tekmah izvajal z velikim uspehom. 

Trenerji, ekipe in športniki vedo, da lahko izbrane poteze spremenijo potek tekme. Taka poteza je lahko tako učinkovita, da je ne bi mogli preprečiti, tudi če bi vam igralec vnaprej povedal, da jo bo uporabil. To načelo lahko velja za katero koli področje življenja, vključno s poslovnim in poklicnim svetom. 

Učinkovit prodajalec ima lahko posebno prodajno predstavitev kot svojo “izbrano potezo”. Poslovni vodja ima morda posebno strategijo za sprejemanje težkih odločitev ali reševanje zahtevnih problemov. Izurjen kirurg ima lahko za preprečitev zapletov med operacijo prav tako svojo izbrano potezo, s katero se lahko izogne krizi. Morda imate pri svojem delu tudi vi svojo potezo, ki se je izkazala za učinkovito. 

Verjamem, da ta koncept “izbrane poteze” velja tudi v duhovnem smislu, zlasti za tiste, ki si želimo služiti Jezusu Kristusu v poslovnem svetu. Ali imate tudi vi kakšne “izbrane poteze”, ki vam omogočajo, da dajete svoje najboljše za Kristusa, ko se pripravljate na delovni dan ali ko opravljate svoje vsakodnevne obveznosti? Moj prijatelj in strokovnjak za vodenje Dan Webster je z menoj delil tri duhovne izbrane poteze. Zame so bile zelo koristne in verjamem, da lahko pomagajo tudi vam, da boste bolj učinkoviti za Kristusa: 

  1. Izbrano mesto. Kam greste vsak dan, da se povežete z Bogom? Moje izbrano mesto, je pisalna miza, ki mi jo je podaril dedek, ko sem bil na fakulteti. Tisočkrat je bila moje zatočišče, kjer sem vsak dan častil Boga z molitvijo, branjem in pisanjem. Kje in kdaj komuniciramo z Bogom je bistveno za pristno življenje s Kristusom. V Matejevem evangeliju 6:6 Jezus pravi: “Kadar pa ti moliš, pojdi v svojo sobo, zapri vrata in môli k svojemu Očetu, ki je na skrivnem.” Kje je vaš izbrani prostor? To bo spremenilo vaše življenje. 
  2. Izbrani odlomek. Kateri deli Svetega pisma vam nudijo največjo tolažbo in upanje? Kateri odlomek oz. vrstica vam daje smer in vodstvo ali poživlja vašo dušo? Govorim o odlomku, h kateremu se vedno znova vračate, ker vas nagovarja in odzvanja v vašem srcu. V zadnjem mesecu je tak odlomek za mene Job 17:9: “A pravični bo vztrajal na svoji poti, in kdor je čistih rok, bo dobival vedno več moči.” (Chraskov prevod). Izbrani odlomek je lahko enak ves teden, mesec ali celo leto. Pavel nas v pismu Kološanom 3:16 spodbuja: “Kristusova beseda naj bogato prebiva med vami.” Kateri odlomek ima tak vpliv na vas – vas vsak dan spodbuja in hrani? Poiščite si tak izbrani odlomek, ki vam bo dajal energijo.
  3. Izbrana oseba. Kdo je za vas ta oseba? Vsakdo potrebuje vsaj enega človeka, ki ga lahko pokliče ob kateri koli uri in ve, da bo na voljo. Izolacija je tihi sovražnik Kristusovega učenca; ključni odnosi pa lahko to spremenijo. V Pridigarju 4:9-10 nas Salomon spominja, zakaj vsi potrebujemo tako izbrano osebo: “Boljše je, da sta dva kakor eden, ker imata dobro plačilo za svoj trud: če namreč eden pade, ga njegov tovariš vzdigne, gorje pa enemu, če pade, ker ni drugega, da bi ga vzdignil.” Kdo je vaša izbrana oseba? Če je nimate, jo takoj poiščite! Lahko vas dobesedno reši pred katastrofo in vam pomaga k večji učinkovitosti. In najverjetneje lahko enako storite tudi vi za tega človeka! 

O avtorju
Vse pravice pridržane 2024. Dan Britton je pisec, trener in inštruktor, ki služi kot glavni terenski vodja v Krščanski atletski zvezi in vodi na tisoče zaposlenih v več kot 100 državah. Britton je profesionalno igral lacrosse v ekipi Baltimore Thunder in je soavtor osmih knjig, med drugim knjig Ena beseda, Po poti modrosti in Poklicani k veličini. Pogosto nastopa kot javni govornik. Dan in njegova žena Dawn živita v Overland Parku v Kansasu in imata tri poročene otroke ter vnukinjo. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Ste kdaj razmišljali o tem, da bi imeli “izbrano potezo”, bodisi v športu, poklicu ali celo na nekaterih področjih osebnega življenja? Če imate tako potezo – ali več njih – katere so in kako jih uporabljate? 
  2. Ali si lahko zamislite situacijo na delovnem mestu, v kateri bi bilo koristno, če bi imeli tako izbrano potezo? Ali poznate koga – morda svojega šefa ali sodelavca – ki tako potezo pogosto uporablja? Če je tako, opišite tega posameznika in kako uporablja to strategijo. 
  3. Kaj menite o zamisli, da bi imeli “izbrane poteze”, ki bi podpirale ali krepile vaše duhovno življenje, zlasti če bi vam koristile v karieri? 
  4. Katera od treh predlaganih duhovnih “izbranih potez ” se vam zdi najbolj zanimiva: “izbrano mesto”, “izbrani odlomek” ali “izbrana oseba”? Katero od teh morda že imate? Pojasnite svoj odgovor. 

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate) Jozue 1:8-9; Psalm 119:9-11; Pregovori 27:17; 2 Timoteju 3:16-17; Hebrejcem 10:24-25 

Izziv 

Duhovne “izbrane poteze” so lahko čudovita prednost, ko si prizadevamo, da bi na delovnem mestu vsak dan dosledno živeli svojo vero. Ta teden razmislite, ali imate katero od teh treh predlaganih potez – mesto, odlomek ali osebo. 

Razmislite, kako bi lahko postali del vašega vsakodnevnega preučevanja Svetega pisma, meditacije in molitve. Prav tako poiščite nekoga – ali več oseb – s katerimi lahko postanete vzajemno odgovorni za izvajanje teh načel v vaših življenjih. 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!