Menu

Avtor: Robert J. Tamasy – Pred desetletji, dolgo preden so se pojavili internet in družbeni mediji, je neki novinar intervjuval zelo premožnega moža. Ob koncu pogovora je novinar uprl oči v milijarderja in ga pogumno vprašal: “Gospod, koliko je dovolj?” Ugledni poslovni voditelj je z rahlim nasmeškom malo razmaknil dva prsta in rekel: “Še čisto malo več.”

Zdi se, da je to moto našega materialističnega časa: “Še čisto malo več.” Ali drugače povedano: preveč ni nikoli dovolj. Kajti navadili smo se, da nikoli nismo zadovoljni s tem, kar imamo.

Spomnim se profesionalnega športnika, ki je igral v moji najljubši ekipi. Imenujmo ga gospod H. Po podpisu najbolj donosne pogodbe v zgodovini svojega športa je prekipeval od hvaležnosti, kako zelo ekipa ceni njega in njegove talente. Nekaj tednov pozneje je bil igralec iz konkurenčne ekipe nagrajen s še bogatejšo pogodbo. Nenadoma gospod H. ni bil več ne srečen niti hvaležen – ni bil več najbolje plačani igralec v svojem športu in se je začel pritoževati. Podobno kot prej omenjeni bogati poslovnež si je želel še več.

Vendar to ni past le za izjemno bogate. Spomnim se časa, ko sem bil na začetku svoje kariere: vedno, ko so mi zvišali plačo, sem bil navdušen in hvaležen. Po nekaj tednih pa sem se navadil na novo plačo in nestrpno čakal na naslednjo povišico. Tudi če bi se moj šef odločil, da mi potroji plačo, se mi to kmalu ne bi več zdelo dovolj.

Kako naj se torej spopademo s to še kako človeško težnjo? Ali naj se sprijaznimo z nenehnim občutkom nezadovoljstva? Skozi preučevanje Svetega pisma sem odkril povsem drugačen pristop, ki nas uči, da iščemo zadovoljstvo v vsem, kar imamo. Tukaj je nekaj stvari, ki jih uči:

Resnično nimamo nikoli dovolj. Izraelski kralj Salomon, avtor večjega dela knjige Pregovorov, si je pridobil nepredstavljivo bogastvo, a je kljub temu razumel past tistega “še čisto malo več”. Zapisal je: “Podzemlje in kraj mrtvih nista nikdar sita, tudi človekove oči niso nikdar site” (Pregovori 27:20).

Bogastvo je v najboljšem primeru začasno. Obstaja pregovor: “Zlahka pridobljeno, zlahka izgubljeno,” in to vsekakor velja za materialno bogastvo, ki ga je mogoče izgubiti enako zlahka, kot smo ga pridobili. “Ne trudi se za bogastvo, odnehaj po svoji razsodnosti. Komaj ga obletiš z očesom, ga že ni več, ker si naredi peruti kakor orel, ki zleti proti nebu” (Pregovori 23:4-5).

Pravično življenje prinaša trajno nagrado. Z denarjem ni mogoče kupiti vsega, kot na primer notranjega veselja in občutka zadovoljstva nad dobro živetim življenjem. In hkrati lahko pretirano poudarjanje bogastva prinese nesrečo. “Hiša pravičnega je veliko zavetje, v prihodku krivičnika pa tiči nesreča” (Pregovori 15,6, prosti prevod).

Učimo se biti zadovoljni v vseh okoliščinah. Apostol Pavel je v svojem življenju izkusil tako blaginjo kot revščino. Zapisal je, da se je naučil, “biti sit in biti lačen, biti v obilju in biti v pomanjkanju” (Filipljanom 4:12). Pri tem je Pavel ugotovil, da je “prava pobožnost velik dobiček. Ničesar namreč nismo prinesli na svet, zato tudi ne moremo ničesar odnesti… Korenina vsega zla je namreč pohlep po denarju” (1 Timoteju 6:6,10).

O avtorju
© 2022. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kako bi vi odgovorili na vprašanje: “Koliko je dovolj?”
  2. Če bi se morali ocenili na “lestvici zadovoljstva”, pri čemer bi nizko stopnjo označili z 1, visoko pa z 10, kakšno oceno bi si dali? Pojasnite svoj odgovor.
  3. Kaj so nekatere ovire pri iskanju in ohranjanju občutka zadovoljstva v današnjem svetu? Kateri dejavniki na vašem delovnem mestu prispevajo k temu, da si vedno prizadevate za več?
  4. Kaj za vas pomeni “prava pobožnost je velik dobiček”? Kako bi opredelili “pobožnost” in kaj neki ima ta skupnega z doseganjem zadovoljstva v življenju?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Pregovori 11:28; 13:11; 15:16; 18:11; 22:7; Filipljanom 4:10-13; 1 Timoteju 6:6-10

 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!