Avtor: Rick Boxx Ker milijoni ljudi uporabljajo Microsoftove programske izdelke, so si v tej družbi pridobili dragocen vpogled v delovne navade ljudi. Na primer, anketirani zaposleni v povprečju porabijo 57 odstotkov svojega časa za komunikacijo in sestanke s pisarniško programsko opremo. Približno dve tretjini jih tudi pravi, da težko najdejo čas in energijo za opravljanje svojega dejanskega dela. 

Tehnologija naj bi nam prihranila čas, vendar smo spoznali, da je včasih lahko kontraproduktivna. Kralj Salomon je 8. poglavju Pridigarjeve knjige učil: “Kajti vsako veselje ima svoj čas in sodbo, veliko zlo je za človeka, kar pritiska nanj.” Prvi korak k izboljšanju produktivnosti je prepoznavanje problema. 

Koliko ur na teden porabite za elektronsko pošto in sestanke? Po Microsoftovih raziskavah sestanki in elektronska pošta vzamejo povprečnemu delavcu večino časa. Raziskave so pokazale, da preveč sestankov in elektronske pošte škoduje inovativnosti, pa tudi osebnim stikom s strankami. 

Razmislimo o sestankih in njihovem vplivu na produktivnost. Ko načrtujemo sestanek, se moramo najprej ustaviti in razmisliti o namenu sestanka in želenem rezultatu. Ko to določimo, skrbno razmislimo, kdo mora biti na sestanku prisoten – in koga lahko z njega izključimo. 

Janezov evangelij 15:2 nam prinaša načelo, ki ga lahko uporabimo na delovnem mestu. “(Bog Oče) vsako mladiko na meni (Jezusu Kristusu), ki ne rodi sadu, odstrani; in vsako, ki rodi sad, očiščuje (obrezuje), da rodi še več sadu.” Ste kdaj razmišljali o obrezovanju svojega urnika? Razmislite o tem, da bi namesto 60-minutnih sestankov načrtovali 30- ali 15-minutne. Morda boste dosegli prav toliko in sprostili čas, potreben za druge dejavnosti na delovnem mestu. 

Kadar sodelujemo z drugimi na projektih, je e-pošta pogosto orodje, ki ga moramo pogosto preverjati. Ko nova e-poštna sporočila pritegnejo našo pozornost, nas zlahka zmotijo druge zadeve. Tudi če se lahko izognemo elektronski pošti na namiznem ali prenosnem računalniku, nas ima večina zdaj elektronsko pošto na telefonih. Dejansko nas senca elektronske pošte spremlja povsod. 

Elektronska sporočila lahko ustvarijo začaran krog, ki nas odvrača od pomembnega miselnega in fizičnega dela, ki ga je treba opraviti. Morda vam bo v pomoč nekaj predlogov, na primer: izklopite obveščanje o prihajajoči e-pošti, načrtujte določen čas za pregledovanje e-pošte in označite na koledarju blok časa za pomembnejše delo, da bi se izognili skušnjavi preverjanja, katera e-pošta je pravkar prispela. 

V zadnjem času opažam še en zaskrbljujoč trend – naraščajoče število orodij za sporočanje. Ko sem začel s svojim svetovalnim poslom, me je človek, ki me je želel doseči, lahko poklical ali pa se z mano osebno srečal. V zadnjih nekaj letih pa je število načinov, ki jih ljudje uporabljajo, da me dosežejo, postalo skoraj neobvladljivo. Zdaj spremljam elektronsko pošto, besedilna sporočila, druge oblike sporočil in telefonske klice. Zaradi tega se je težko ustrezno osredotočiti na najpomembnejše delo. 

Psalm 119:15 pravi: “O tvojih ukazih hočem premišljati in gledati na tvoja pota.” Prizadevam si, da bi se discipliniral in pogosteje izklopil vse moteče dejavnike ter meditiral izključno o Bogu in Njegovem načrtu. 

O avtorju
Vse pravice pridržane 2023, Unconventional Business Network (UBN). Prirejeno z dovoljenjem iz publikacije “UBN Integrity Moments”, “Trenutki za integriteto”, ki je komentar na teme vere v delovnem okolju. Če želite prejemati to publikacijo, obiščite www.unconventionalbusiness.org. UBN je organizacija, ki služi mednarodni skupnosti malih podjetnikov. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Kaj menite o sestankih? Ali se vam zdijo dragocena in produktivna poraba časa ali jih vidite kot ovire, ki vam preprečujejo, da bi se ukvarjali z drugimi projekti in obveznostmi, ki se vam zdijo pomembnejše? 
  2. Kaj pa elektronska pošta in različne oblike sporočanja: Ali ste našli učinkovit in uspešen način, kako upravljati z njimi, da ne ovirajo dejanskega dela, ki ga morate opraviti? Pojasnite svoj odgovor. 
  3. Ali obstajajo še kakšne druge navade na delovnem mestu, s katerimi se spopadate in za katere se zdi, da zmanjšujejo vašo produktivnost? Če da, katere so to in zakaj so za vas problematične? 
  4. Gospod Boxx predlaga, da bi morali iskati Boga in Njegov načrt. Kako lahko po vašem mnenju to pomaga pri premagovanju motečih dejavnikov, ki lahko ovirajo vašo produktivnost in učinkovitost na delovnem mestu? 

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate) Pridigar 3:1-3; 3:11; 9:10; Efežanom 5:15-16; Kološanom 4:5-6 

Izziv 

Včasih naši dobri nameni ne dosežejo želenih ciljev. Koga poznate, ki bi vas bil pripravljen nadzorovati, če ugotovite, da vas elektronska pošta in druga sporočila preveč enostavno odvračajo od dela? Če ste privrženec Jezusa Kristusa, vam Sveto pismo naroča, naj “delate kot za Gospoda” (Kološanom 3:23). To vključuje prepoznavanje stvari, ki utegnejo negativno vplivati na vaše delo. Partnerji za odgovornost nam lahko pomagajo, da ostanemo osredotočeni na prave stvari. 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!