Menu

Avtor: Robert J. Tamasy – Ker smo šele na začetku leta, nekateri med nami morda še vedno postavljajo cilje za leto 2023. Ti so lahko različnih oblik, tako dolgoročni kot kratkoročni, vendar se mi je vedno zdelo koristno, da na začetku leta določim jasne, merljive in dosegljive cilje. Ti mi dajo nekaj, za kar si lahko prizadevam. Kot je nekdo rekel: “Če ciljaš na nič, boš vsakič zadel.” Cilji so torej koristen pripomoček.

Cilji nam pomagajo odgovoriti na vprašanje: “Kam grem?” Naslednje vprašanje pa je: “Kako bom prišel tja?” Za nekatere ljudi to pomeni, da je treba sprejeti splošne cilje in nato formulirati vmesne cilje in načrte za njihovo doseganje. Pred kratkim sem imel pred sabo velik projekt, ki se mi je zdel zastrašujoč. Da bi se znebil stresa in tesnobe v zvezi z njegovim izpolnjevanjem, sem ga razčlenil na manjše cilje in pripravil načrte za njihovo uresničitev.

Morda je vaš pristop nekoliko drugačen od mojega, vendar sem spoznal, da je pri določanju ciljev in načrtovanju pogosto prezrt, spregledan ali pozabljen en pomemben element. Ta element je molitev.

Kaj ima molitev opraviti s tem? Ali ni molitev izhod v sili, nekakšna opcija za takrat, “ko vse drugo odpove”? Naučil sem se, da je molitev vnaprej – kot del mojega procesa priprave – veliko bolj učinkovita, kot če čakam, da pride do krize. Če molimo, za kaj naj molimo? Veliko je stvari, za katere lahko molimo, a tu je nekaj predlogov iz Svetega pisma:

Molite za modrost. Pogosto sem pri postavljanju ciljev razmišljal takole: “Vem, kaj moram storiti in kako priti tja.” Vendar se včasih pojavijo nepričakovani izzivi. Ali pa morda ne poznam najboljšega načina za uresničitev tistega, kar sem si zastavil. In včasih odkrijem, da ima Bog boljše zamisli od mene. Zato je lahko vnaprejšnja molitev za modrost pravzaprav bližnjica. “Če pa komu od vas manjka modrosti, naj jo prosi od Boga, ki jo vsem rad daje in ne sramoti – in dana mu bo” (Jakob 1:5).

Molite za usmeritev in vodenje. Pri postavljanju ciljev in načrtovanju utegne biti modro vprašati ne le, kaj nameravamo storiti, temveč tudi, zakaj to želimo storiti. Ali so naši motivi pravi? Ali so naši cilji in načrti namenjeni našemu osebnemu zadovoljstvu – ali pa so v čast Bogu? Naše molitve nam lahko pomagajo zagotoviti, da gremo po pravih poteh in iz pravih razlogov. “Razveseljuj se v Gospodu, pa ti bo dal, kar želi tvoje srce. Izroči svojo pot Gospodu, zaupaj vanj, in on bo storil” (Psalm 37:4-5). “Zaupaj v Gospoda z vsem svojim srcem, na svojo razumnost pa se ne zanašaj. Na vseh svojih poteh ga spoznavaj in on bo uravnaval tvoje steze” (Pregovori 3:5-6).

Molite za Božji blagoslov. Za vstop v stavbo je lažje obrniti kljuko in odpreti vrata, kot pa da jih poskušamo razbiti. Na podoben način nam molitev omogoča, da to, kar želimo doseči, izročimo Bogu in ga prosimo, naj blagoslovi naša prizadevanja, če so v skladu z Njegovo voljo. “Zato vam pravim: Za vse, kar molite in prosite, verjemite, da ste že prejeli, in se vam bo zgodilo” (Marko 11:24).

Molite za druge. Naše molitve so pogosto osredotočene na nas same, vendar se lahko z molitvijo bolje zavedamo potreb drugih okoli nas. Kako bolje predstavljati Kristusa, kot s tem, da pokažemo iskreno skrb za druge? “Ne delajte ničesar iz prepirljivosti in ne iz praznega slavohlepja, ampak imejte v ponižnosti drug drugega za boljšega od sebe. Naj nobeden ne gleda samo nase, temveč tudi na druge” (Filipljanom 2:3-4). 

O avtorju
© 2022. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Ali ste že določili cilje za novo leto? Opišite postopek, ki ga uporabljate za določanje ciljev in nalog.
  2. Kaj menite o zamisli, da bi molitev postala sestavni del določanja ciljev in načrtovanja? Je to za vas nov koncept ali pa je to praksa, ki ste jo vsaj do neke mere že izvajali? Pojasnite svoj odgovor.
  3. Kako menite, da nam lahko Bog preko molitve zagotovi usmeritev in vodstvo, ki ju potrebujemo pri postavljanju ciljev in načrtovanju? Ste to že kdaj osebno izkusili?
  4. Nič nenavadnega ni moliti, da bi Bog blagoslovil nas in naša prizadevanja, toda kaj menite o opominu, naj molimo za druge – tudi če to pomeni, da postavljamo njihove interese pred svoje?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

Pregovori 16:3; 16:9; 16:33; 19:21; 20:24; 21:30; 1 Tesaloničanom 5:17-18; Jakob 4:3

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!