Avtor: Ken Korkow – Približno 18 mesecev nazaj sem bil v bolnišnici veteranske uprave (VA), kjer se lahko zdravijo vojaški veterani na mojem območju. Ker sem veteran vietnamske vojne, sem bil tam na rutinskem pregledu. Ko je zdravnik pregledal moje zdravniško poročilo, sem prosil za kopijo in jo tudi prejel.

Ko sem se vrnil domov, sem seštel številke iz poročila. Iz njega je bilo razvidno, da seštevek mojih raznih invalidnosti, večinoma povezanih s poškodbami, ki sem jih utrpel v boju, znaša 260 odstotkov. To pomeni popolno invalidnost za več kot dve in pol osebe! Dva meseca po obisku bolnišnice so mi zdravniki veteranske bolnišnice povedali, da imam Parkinsonovo bolezen in “bolezen Agent Orange”, ki je posledica izpostavljenosti tej nevarni onesnaževalni kemikaliji med služenjem v Vietnamu. Diagnoza Parkinsonove bolezni me ni vznemirila. Poznam druge ljudi, ki se spopadajo z njo, in večinoma je obvladljiva.

Moj odziv na bolezen Agent Orange pa je bil povsem drugačen. Gledal sem, kako je zaradi tega umrl eden od mojih vietnamskih mornariških kolegov; delam s tremi drugimi moškimi, ki so bili deležni iste smrtne kazni. To je grozen način umiranja. Približno pol ure sem se prepuščal samopomilovanju. Dobro razumem citat, ki ga pripisujejo igralcu in filmskemu režiserju Woodyju Allenu: “Ne moti me to, da bom umrl. Samo ne želim biti zraven, ko se to zgodi.”

Potem pa sem se spomnil na upanje – čvrsto gotovost – ki jo imam glede življenja po smrti, vse zaradi tega, kar je zame storil Jezus Kristus: “Plačilo za greh je namreč smrt; Božji milostni dar pa je večno življenje v Kristusu Jezusu, našem Gospodu” (Rimljanom 6:23). Z vidika večnosti je življenje na tem svetu komaj tren z očesom.

Kaj pa vi? V resnici bomo prej ali slej zaradi takšnih ali drugačnih stvari vsi umrli. Stopnja človeške umrljivosti je 100-odstotna. Tudi če ste mlad odrasel človek, ki šele začenja svojo poslovno ali poklicno kariero, se boste nekoč soočili s to realnostjo. In če ste starejši od 40 let, vaše fizične zmogljivosti verjetno že pojenjujejo. Ne želim biti morbiden, vendar je smrt neizogibno dejstvo. Najbolje je, da jo sprejmemo – in se nanjo pripravimo.

Veliko ljudi odlaga misel na to, da je “konec” z vsakim dnem bližje in bližje. Lahkotno se sprehajajo po pokopališčih in se obnašajo, kot da bodo nekako našli izhod v sili. Rešiti je treba nekatere posvetne stvari, kot so priprava dokumentov, v katerih so navedene naše zadnje želje, od tega, kako razdeliti naše premoženje, do želje po pokopu ali upepelitvi.

Vendar je pomembnejše od tega vprašanje: Ali živite DANES z mislijo na VEČNOST? Kaj bo ostalo, ko vas ne bo več? Kakšno zapuščino boste pustili za seboj? Ali ste, kot je Jezus Kristus rekel svojim učencem, odločeni, da “greste in obrodite sad – sad, ki bo ostal” (Janez 15:16)?

Ali sploh imate upanje na večno življenje? Sveto pismo obravnava tudi to: “Tistim pa, ki so jo (Besedo – Jezusa Kristusa) sprejeli, je dala moč, da postanejo Božji otroci, vsem, ki verujejo v njeno ime… Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje” (Janez 1:12; 3:16).

Kaj bi storili, če bi vedeli, da sta vam na planetu Zemlja ostali le dve leti? Zase vem, da če bi vedel, da mi ostajata le še dve leti, bi še naprej delal to, kar delam: služil Bogu in druge usmerjal k Njemu. Ali imate zagotovilo večnega življenja? In ali vlagate v življenje, ki bo trajalo večno?

O avtorju
Ken Korkow živi v Omahi v Nebraski, ZDA, kjer služi kot področni direktor organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija). Prispevek je prirejen po rubriki “Fax of Life” (neprevedljiva besedna igra, op. prev.). Uporabljeno z dovoljenjem.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kdo je bil vam najbližji človek, ki je umrl? Kakšen vpliv je imela izguba te osebe na vas?
  2. Ste veliko razmišljali o svoji smrti, vedoč, da je neizpodbitna in neizogibna? Ali pa ste se odločili, da o njej ne boste razmišljali? Kaj vas v zvezi z njo najbolj skrbi? Pojasnite svoj odgovor.
  3. Kaj bi storili drugače, če bi vedeli, da imate na Zemlji le še dve leti življenja?
  4. Ali imate zagotovilo večnega življenja, da fizična smrt ne bo vaše zadnje “dejanje”? Če je odgovor pritrdilen, s čim se trenutno ukvarjate, kar vam bo prineslo to, kar je Jezus v Evangeliju po Mateju 6:20 opisal kot “zaklade v nebesih”?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih; če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate

Matej 6,19-21; 6,33-34; Janez 15,1-8; Rimljanom 3,23; 5,8; Efežanom 2,8-10; Filipljanom 3,12-14

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!