Avtor: Matt Bell – Ko se je svet leta 2020 spopadal s pandemijo covida-19, se je svet investitorjev boril z lastnimi pretresi. Ljudje, ki so imeli denar vložen na trgu, bodo verjetno še dolgo pomnili obdobje od srede februarja do srede marca, ko je ameriška borza padla 35% v kratkih 16 trgovalnih dneh. Še nikoli dotlej ni borza tako hitro preskočila z rekordno visoke ravni na medvedji trg.

Za tiste, ki se želijo z investiranjem ukvarjati dolgoročno, je bilo še več vznemirjujočih dogodkov. Ker je bil ustavljen ves profesionalni šport, se je ustanovitelj enega od spletišč za športne stave obrnil k borzi in v živo prenašal svoj trgovalni dan, medtem ko so mu sledili milijoni zvestih privržencev. Obeti hitrega obogatenja so prav gotovo igrali vlogo v osupljivih 10 milijonih novih posredniških računov, ki so bili odprti leta 2020.

Precejšnje število novih investitorjev se je odločilo za posredniško firmo, ki je dajala vtis, da je investiranje igrica, saj so vsakič, ko je investitor sklenil kupčijo, preko njegovega zaslona prhnili digitalni konfeti. Meni se je zdelo, da investiranje s tem postaja podobno kockanju; staro pravilo, da “zamisli pridnega prinašajo vedno dobiček, kdor je zaletav, pa je vedno v pomanjkanju”, kot je zapisano v Pregovorih 21:5, je bilo zavrnjeno kot zastarelo, dolgočasno in preživelo.

Članom naše mreže Sound Mind Investing smo poslali anketo, v kateri smo jih spraševali o njihovih lanskoletnih izkušnjah na investicijskem trgu. Ko smo vprašali, kaj jim je pomagalo krmariti skozi veliko finančno recesijo na začetku 2020, se je 97% strinjalo s trditvijo: “Vera, da bo Bog poskrbel, ne glede na to, kaj se zgodi na trgu.” Mnogi anketiranci so navedli tudi praktične dejavnike, ki so jim pomagali, kot na primer dobro gospodarjenje, ali pa pristop “mirne in čvrste roke na krmilu” pri investiranju. Ampak stvari, kot so zaupanje v Boga, zanašanje na zdrave nauke Svetega pisma in molitev, so prepričljivo potrdili kot koristne. Ta predani pristop Božjih ljudi sicer ni prejel nobene medijske pozornosti, sem pa prepričan, da je razveseljeval Božje srce.

Ko smo v anketi postavili vprašanje, h katerim vrsticam iz Svetega pisma so se naši bralci obračali, se jih je več kot tretjina odzvala s primeri. Ko je trg strmoglavo padal, so se nekateri zanašali na vrstice, kot je na primer: “Vso svojo skrb vrzite nanj, saj on skrbi za vas” (1 Peter 5:7) in “Na dan, ko se bojim, zaupam vate” (Psalm 56:3).

Ko je bila destabilizacija investicijskega trga na vrhuncu, so našli tolažbo v svetopisemskih obljubah, kot so: “Kdor ti je predan, mu ohranjaš mir, mir, ker zaupa vate” (Izaija 26:3) in “pravi Gospodu: »Moje zatočišče in moja trdnjava, moj Bog, ki vanj zaupam” (Psalm 91:2).

Medtem ko so milijoni drveli na spletne forume v želji, da bi hitro obogateli, so se naši člani obračali na Božjo Besedo, in meditirali o vrsticah, kot so: “Ti na vozove, oni na konje, mi pa se zanašamo na ime Gospoda, našega Boga” (Psalm 20:7) in “Korenina vsega zla je namreč pohlep po denarju. Po tem so nekateri hlepeli in tako zablodili proč od vere, s tem pa sami sebi zadali veliko bolečin” (1 Timoteju 6:10).

Finančna borza deluje ciklično. Pripravimo se lahko s tem, da se čvrsto zavežemo strategiji, ki ustreza naših potrebam, in s tem, da svoja srca napolnimo z brezčasnimi resnicami Božje Besede. Tako nas Sveto pismo spominja v vrstici, ki so jo anketiranci največkrat navajali: “Zaupaj v Gospoda z vsem svojim srcem, na svojo razumnost pa se ne zanašaj. Na vseh svojih poteh ga spoznavaj in on bo uravnaval tvoje steze” (Pregovori 3:5-6).

O avtorju
Vse pravice pridržane 2021. Matt Bell je odgovorni urednik organizacije Sound Mind Investing. Napisal je 4 knjige o osebnih financah, ki so izšle pri družbi NavPress, in sestavil 2 video tečaja za majhne skupine. Matt kot govornik gostuje v cerkvah in univerzah po vseh Združenih državah, njegove izjave pa so citirali časopisi USA TODAY, U.S. New & World Report in še mnoge druge medijske hiše.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kako so pandemija in dolgo obdobje ekonomskih pretresov vplivali na vašo lastno finančno situacijo? Kako ste reagirali v najhujših, najbolj negotovih časih?
  2. Kam ste se obrnili v tem razburljivem času? Ste komunicirali in se posvetovali z zvestimi prijatelji ali ste si poiskali druge vire svetovanja? Kaj pa Sveto pismo in mnoge Božje obljube? Razložite svoj odgovor.
  3. Kako lahko splošne, široke obljube v Bibliji uporabimo v specifičnih situacijah, kot so pandemija, svetovne zaustavitve in splošni vpliv na finančni svet? Se vam zdi, da je to primerno? Zakaj oz. zakaj ne?
  4. Ko berete svetopisemske vrstice, kot so te, navedene v tej Ponedeljkovi mani, katere so vam znane? Če vam je katera od njih, še posebej pomembna, katera je to – in zakaj?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Psalm 37:3-7; 37:34; Izaija 40:31; 41:10; Jeremija 29:11; 33:3; Matej 6:19-21; 6:24-34

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!