Menu

Avtor: Austin Pryor – Kot finančni svetovalec sem že več kot 40 let priča številnim spremembam v gospodarstvu, do katerih je včasih prišlo zelo hitro. Ko se gospodarski dejavniki nenadoma spremenijo, mnogi vlagatelji občutijo zelo neprijetno čustvo – strah. Težko je biti prepričan v svoje naložbe, ko dejavniki, na katere ne moremo vplivati, pustošijo na finančnih trgih.

Tudi tisti, ki slavimo Jezusa Kristusa, lahko občutimo stisko, ko nas doletijo težke situacije, bodisi da prizadenejo naše finance ali pa druga področja našega življenja. Večina kristjanov bi rada kdaj pa kdaj vprašala Boga, zakaj dopušča, da se bolečina in razočaranje dotakneta Njegovih otrok. Morda bi bil Njegov odgovor naslednji: “Do tega je prišlo, ker sem odgovarjal na tvoje molitve, da bi ti dal, za kar si prosil!”

Ko razmišljate o negativnih dogodkih v običajnem dnevu, ali si lahko predstavljate, da vam Bog govori:

  • “Molil si, da bi dosegel zrelost, kajne? Učim te, kako se lahko bolj zanašaš Name.”
  • “Molil si, da bi imel več vere, mar ni tako? Dajem ti priložnost, da Mi bolj zaupaš.”
  • “Molil si, da bi Me lahko bolje spoznal, kajne? Pomagam ti, da Me bolj iščeš.”
  • “Molil si, da bi me poveličeval s svojim življenjem, mar ne? Vedno bolj te prečiščujem.”

Kadar naše molitve vsebujejo takšne “duhovne” prošnje, smo lahko prepričani, da molimo v skladu z Božjo voljo. Pričakujemo, da nam bo podelil lastnosti krščanskega življenja, za katere si prizadevamo. Toda podzavestno morda tudi mislimo, da nam bo Bog na molitve odgovoril z nekakšno nadnaravno strelo. Nekaj takega, kot da bi rekel: “No, dragi otrok, tukaj imaš vso vero, ljubezen in podobnost o Kristusu, ki jih boš kdajkoli potreboval.” Bum, tresk! Vendar se to običajno ne zgodi na ta način.

Želite dozoreti v svojem krščanskem življenju? Potem pričakujte nekaj trpljenja. “Pa ne samo to, ampak se celo ponašamo s stiskami, saj vemo, da stiska rodi potrpljenje, potrpljenje preizkušenost, preizkušenost upanje. Upanje pa ne osramoti, ker je Božja ljubezen izlita v naša srca po Svetem Duhu, ki nam je bil dan ” (Rimljanom 5:3-5).

Ali želite, da se vam vera okrepi? Potem pričakujte, da boste šli skozi preizkušnje. “Moji bratje, kadar pridete v razne preizkušnje, imejte to za čisto veselje, saj spoznavate, da preizkušenost vaše vere ustvarja stanovitnost. Za stanovitnost pa naj bo značilno popolno delo, da boste popolni in celoviti in vam ne bo ničesar manjkalo.” (Jakob 1:2-4).

Želite bolje spoznati Boga? Potem pričakujte, da se boste morali odreči stvarem tega sveta, ki vas zadržujejo. “… za izgubo imam vse zaradi vzvišenosti spoznanja Kristusa Jezusa, mojega Gospoda. Zaradi njega sem zavrgel vse in imam vse za smeti, da bi bil Kristus moj dobiček in da bi se znašel v njem… da bi spoznal njega in moč njegovega vstajenja ter delež pri njegovem trpljenju” (Filipljanom 3:8-10).

Ali želite prejeti Njegovo hvalo za svoje življenje? Potem pričakujte, da boste šli skozi preizkušnje. “Bodite tega veseli, čeprav morate zdaj nekaj časa trpeti v raznih preizkušnjah, da bo preizkušenost vaše vere veljala več kakor zlato, ki je minljivo, pa se v ognju preizkuša, vam v hvalo, slavo in čast, ko se bo razodel Jezus Kristus” (1 Peter 1:6-7).

O avtorju
Austin Pryor ima več kot 40 let izkušenj v svetovanju investitorjem in je ustanovitelj biltena ter spletne strani z naslovom Sound Mind Investing. Napisal je knjigo The Sound Mind Investing Handbook (Priročnik za zdravo investiranje), ki je bila dobro sprejeta pri uglednih krščanskih učiteljih – prodanih je že več kot 100.000 izvodov. Austin živi v Louisvillu v Kentuckyju, ZDA, s svojo ženo Susie.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kako se običajno odzovete, ko se gospodarstvo nepričakovano obrne navzdol in se zdi, da bo to negativno vplivalo na vaše finance?
  2. Kako se na splošno odzivate na težke situacije, ne le na finančne težave, temveč tudi na drugih področjih življenja – poklicne neuspehe, zdravstvene težave, konflikte v družini, nenadne nujne primere?
  3. Ali se strinjate, da lahko Bog uporabi – morda celo organizira – težke čase v naših življenjih, ker ima širši namen, ki ga namerava doseči? Pojasnite svoj odgovor.
  4. Kako sta po vašem mnenju povezani vera in nesreča? Ali lahko za to navedete kakšen primer iz lastnih izkušenj?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

Psalm 37:3-7; Pregovori 3:5-6; Jeremija 29:11; 33:3; 32:40-41; Danijel 4:35

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!