Avtor: Jim Langley – Razsodnost je opredeljena kot naravna sposobnost prepoznavanja moralnih in praktičnih posledic naših odločitev. Razsodnost je tudi lastnost, ki jo redko srečamo v današnjem poslovnem in poklicnem svetu. V teh časih, ko se zdi, da povsod, kamor pogledamo, najdemo dokaze o moralnem propadu, bi bilo pametno razmisliti o tem, kako zavestno razvijati razsodnost.

Najbolj logično mesto za začetek je v lastnem življenju. Ko osebno postanemo bolj razsodni, se bodo, upajmo, tudi drugi vprašali, kaj lahko storijo, da bi razvili večjo razsodnost. Morda bodo spoznali, da je za to treba gojiti lastnosti, kot so modrost, znanje, vpogled, zaznavanje in razumevanje. Za soočanje s številnimi moralnimi in etičnimi nejasnostmi današnjega sveta potrebujemo veliko razsodnosti.

Kako se lahko naučimo razsodnosti in modrosti? Psalm 111:10 je dobro izhodišče. V njem je zapisano: “Začetek modrosti je strah Gospodov, razumevanje, dobro za vse, ki se ravnajo po njem. Njegova hvalnica ostaja na veke.” Opazimo, da psalmist govori o “začetku modrosti” in ne o popolni modrosti. Menim, da to pomeni zavestno prizadevanje za razvoj modrosti, dokler živimo. Res je, da nekateri ljudje, ki so brez kakršnih koli duhovnih prepričanj, kažejo določeno obliko razsodnosti, vendar je Bog ta, ki obljublja razsodnost tistim, ki si zanjo namerno prizadevajo.

V zadnjih 37 letih sem bil kot krščanski poslovnež pogosto priča vrednosti razsodnosti, pa tudi temu, kaj se zgodi, če je ljudje nimajo. Spomnim se časov, ko mi je primanjkovalo božje modrosti, a sem se iz svojih nespametnih odločitev nekaj naučil. Na srečo so bile posledice večine mojih slabih odločitev minimalne. Bog je pokazal izjemno potrpežljivost, ko sem se trudil učiti iz napak – tako svojih kot tistih, ki sem jih videl delati druge. Življenje je nenehna pustolovščina učenja.

Pismo Hebrejcem 5:11-14 govori o tem procesu učenja: “O tem bi lahko veliko govoril, pa bi težkó razložil, ker se vam ne ljubi poslušati. Čeprav bi namreč morali biti po tem času že učitelji, ponovno potrebujete koga, da bi vas naučil začetne prvine Božjih izrekov. Postali ste potrebni mleka, ne močne hrane. Kdor se namreč hrani z mlekom, nima izkušnje z besedo pravičnosti, saj je še otrok. Močna hrana je za odrasle, za take, ki imajo zaradi svoje trajne drže izurjena čutila, da razlikujejo med dobrim in zlim.”

Žal se zdi, da mnogi učenci Jezusa Kristusa nimajo neke posebno velike želje niti zavezanosti k rasti v razsodnosti. Vendar ne dvomim, da Bog želi, da bi bilo vse njegovo ljudstvo čudovito razsodno. Predstavljajte si, kako drugačne bi bile stvari, če bi se moralnih in etičnih odločitev lotevali z božjo razsodnostjo.

Kaj je prvi korak k temu, da postanete oseba odličnega razsodnosti? Razmislite o nasvetu Jezusovega polbrata Jakoba, ko je spodbujal člane zgodnje Cerkve. V Jakobu 1:5 je zapisal: “Če pa komu od vas manjka modrosti, naj jo prosi od Boga, ki jo vsem rad daje in ne sramoti – in dana mu bo.”

V svetu, ki vse bolj dvomi v obstoj absolutne resnice, ko se prav in narobe štejeta za prilagodljiva, odvisna od okoliščin, potreba po božji razsodnosti še nikoli ni bila večja. Naj tole razmišljanje vsi vzamemo resno – v dobro človeštva in v Božjo slavo!

O avtorju
© 2022, vse pravice pridržane. Jim Langley piše že več kot 30 let ob svoji zaposlitvi kot zavarovalni agent. V zadnjih letih je svojo strast usmeril v pisanje o svojem osebnem odnosu z Bogom. Njegov cilj je spodbuditi še druge, da se Mu približajo. Je dolgoletni član organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), članke z naslovom “Fourth Quarter Strategies” (Strategije četrte četrtine) pa je začel pisati leta 2014.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kako bi opredelili “razsodnost”?
  2. Ali se strinjate s trditvijo, da razsodnosti – božanske razsodnosti – na današnjem trgu na splošno primanjkuje, da pa je nujno potrebna? Zakaj ali zakaj ne?
  3. Navedite primer iz lastne izkušnje neke situacije ali okoliščine, v kateri je bilo potrebno veliko razsodnosti, da bi prišli do pravilne odločitve, ki bi bila najboljša za vse vpletene?
  4. Zakaj razsodnost ni bolj poudarjena in cenjena v današnjem delovnem okolju? Kateri so dejavniki, ki lahko delujejo proti razvoju in uporabi božanske razsodnosti in modrosti?

OPOMBA: Za dodatne misli iz Svetega pisma preberite naslednje odlomke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Pregovori 1:1-6; Efežanom 1:15-17; Filipljanom 1:9-11; Jakob 1:5-8; 3:17-18

Copyright © 2005-2022 Poslovni tok Slovenija, Vse pravice pridržane!