Avtor: Fritz Klumpp – Mnogi ljudje danes resnico obravnavajo kot neobvezno dobrino, podobno odločitvi, katero vrsto sadja ali katero znamko konzerviranih živil kupiti v trgovini. To je stvar osebne izbire – vsaj tako pravijo.

“Zate je res, zame pa ne.” Osupnil sem, ko sem slišal to reči pilota komercialne letalske družbe – očitno je verjel, da je resnica subjektivna in da temelji le na tem, kaj se človeku zdi prav. Spraševal sem se, kako lahko izkušen kapitan letalske družbe reče kaj takega, ko pa ve, da je njegovo življenje – in življenje njegovih potnikov – odvisno od njegove sposobnosti sprejemanja pravilnih odločitev, ki temeljijo na absolutni resnici?

Na primer, ko gre za primer sile med letom ali letenje po instrumentih med priletom ob slabi vidljivosti, ni prostora za napake. Resnica v takšnih okoliščinah ni stvar izbire. Kljub temu sem ugotovil, da ta pilot ni osamljen. Živimo v svetu, v katerem večina ljudi verjame, da absolutnih resnic ni, da je vse relativno.

Moj prijatelj, polkovnik Nimrod McNair, je pred leti dejal: “Fritz, poslovna načela, ki jih poučujejo na univerzi Harvard Graduate School of Business in ki dejansko delujejo, temeljijo na Svetem pismu.” Nadaljeval je s pojasnilom, da to ne pomeni nujno, da profesor na Harvard Graduate School to ve. Opozoril je tudi, da poučujejo številna načela, ki ne delujejo. Kljub temu je dejal: “Resnica je resnica, ne glede na to, kje jo najdeš,” in če posameznik uporablja ta načela, lahko pričakuje določene rezultate.

Nikoli nisem pozabil prijateljevih besed in skozi leta sem z opazovanjem preverjal njegovo predpostavko. Trideset let sem delal v podjetju, za katerega sem verjel, da je blagoslovljeno z dobrim vodstvom. Sčasoma sem spoznal, da je njihov uspeh mogoče pripisati delovanju v skladu s tremi osnovnimi načeli: Ne zadolžuj se, skrbi za zaposlene in osebje ter skrbi za svoje stranke. Ne glede na to, ali so se tega zavedali ali ne, so vsa ta tri načela trdno zasidrana v svetopisemskih naukih. Žal je zadnji izvršni direktor pred mojo upokojitvijo spremenil smer razvoja podjetja. Ker je sistematično opuščal ta načela, je šlo s podjetjem navzdol in sčasoma ga je pripeljalo v stečaj.

Zelo poučno je opazovati vodenje na vseh ravneh, pa naj gre za moža in očeta, ki vodi svojo družino, ali pa predsednika oz. izvršnega direktorja, ki vodi veliko podjetje ali celo državo. Ko so tisti, ki sem jih opazoval, izvajali ta načela v praksi, so dosegli določeno raven uspeha. Pri tem ni bilo pomembno, kakšna so bila njihova osebna prepričanja ali kakšna stališča so imeli o veri. Kot je rekel moj prijatelj Nimrod: “Resnica je resnica, ne glede na to, kje jo najdeš.”

Priznati moram, da lahko večino neuspehov in tegob, ki sem jih osebno doživel, pripišem kršenju načel in zapovedi, ki so v Svetem pismu bodisi jasno navedene bodisi nakazane z zgledom.

Ko je judovski upravitelj Poncij Pilat vprašal Jezusa iz Nazareta, ali je kralj, je Jezus odgovoril: “Ti praviš, da sem kralj. Jaz sem zato rojen in sem zato prišel na svet, da pričujem za resnico.” Pilat pa je žal skeptično odgovoril: “Kaj je resnica?” (Janez 18:37-38). To isto obžalovanja vredno vprašanje si mnogi ljudje zastavljajo tudi danes.

Razmislite o pomembnosti tega vprašanja: Ali obstaja absolutna resnica? Kaj vam služi kot referenčni okvir pri ugotavljanju, ali je nekaj res ali ne? Ob neki drugi priložnosti je Jezus dejal: “In spoznali boste resnico in resnica vas bo osvobodila” (Janez 8:32). Ali sta On in Sveto pismo vaš vir resnice?

O avtorju
Fritz Klumpp je bil pilot v ameriški mornarici in služil v vietnamski vojni. Zatem je bil komercialni pilot in nepremičninski agent. Po upokojitvi je bil nekaj let izvršni direktor organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija).

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kaj je resnica? Kako bi jo opredelili, zlasti glede na to, kar ste izkusili in uporabili v praksi na delovnem mestu?
  2. Kakšen je vaš pogled na razpravo o “relativni resnici” in absolutni resnici? Ali je to, kar ste prebrali v tej izdaji “Ponedeljkove mane”, kaj izzvalo vaše razmišljanje? Pojasnite svoj odgovor.
  3. Ko sprejemate pomembno odločitev – na podlagi resnice – na kateri vir ali vire se opirate? Ali ste kdaj pomislili oz. rekli: “To je morda res za vas, zame pa ne”? Če je tako, pojasnite okoliščine.
  4. Katera načela se vam na podlagi vašega razumevanja Svetega pisma in njegovih naukov zdijo najpomembnejša – ali najbolj uporabna – pri tem, kako se vedete na delovnem mestu oz. kako vodite svoje podjetje? Kakšno povezavo, če sploh kakšno, vidite med resnico in modrostjo?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Psalm 25:5; Pregovori 1:7; 2:6; 3:13-15; 15:33; 16:16; Zaharija 8:16-17; Janez 8:31-32;16:13

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!