Avtor: Ken Korkow – V zadnjih 18 mesecih – ali pa še dlje – je bil večini od nas strah vsakodnevni spremljevalec. Delno je to bilo zaradi pandemije same, ki je brez primere v času naših življenj in ki je vrgla globoko senco bolečine in smrti čez našo družbo in ves svet. Posledice covida-19 in postavljenih omejitev so vplivale na naša življenja in podjetja na mnoge moteče, celo zastrašujoče načine. Ljudje so bili brez dela. Lastniki podjetij so morali zapreti vrata ali pa drastično zmanjšati obseg svojega delovanja. Kaj nam bo prinesla prihodnost, je še zavito v negotovost.

Povrhu tega nas mediji nenehno bombardirajo s slabimi novicami. Servirajo nam stalno dieto strahu za zajtrk, kosilo in večerjo, da ne govorimo o vmesnih “prigrizkih”. Ni čudno, da smo se mnogi počutili bolne, četudi nas ni okužil virus. Tak način življenja ni zdrav.

Kaj je zdravilo? Ali vsaj rešilni ukrep za to vse prevevajočo pandemijo strahu – ki je v marsikaterem pogledu hujša od samega virusa? Spoznal sem pomembnost tega, da zavestno začnemo vsak dan z osredotočanjem na dobre, zanesljive, trdne obljube Boga, ki je vedno isti in nespremenljiv – obljube, ki jih najdemo v Svetem pismu. Tu je nekaj teh zagotovil za pokušino:

V vsaki krizi je Bog vedno z nami. Ko se počutimo osamljene, celo zapuščene, imamo Njegovo obljubo, da nam je On ob vsakem času ob strani, da nas vodi in včasih tudi nosi skozi vse okoliščine, ne glede na to, kako brezizhodne ali obupne se zdijo. “Bodite krepki in pogumni, ne bojte se in ne trepetajte pred njimi! Kajti Gospod, tvoj Bog, hodi s teboj; ne bo te pustil samega in ne bo te zapustil” (5 Mojzes 31:6).

Vera v nespremenljivega Boga nam daje čvrstost. Včasih se nam zdi, da je vse kaos, kamorkoli pogledamo. Avtor Hebrejcev pa nam v vrstici 12:28 izjavlja, da tisti, ki sledimo Gospodu Jezusu Kristusu, “prejemamo neomajno kraljestvo”. In naš odziv, kot pravi Psalm 46:2, naj bo: “Zato se ne bojimo, ko se zemlja spreminja in se gore majejo v osrčju morja.”

Kadar so izzivi, s katerimi se srečujemo, tako hudi, da nimamo moči za upiranje, nas Bog podpira. Ko smo bili otroci in smo se učili hoditi, je bil z nami eden od staršev, da nas je ujel ali celo držal za roko, če smo bili na tem, da pademo. Bog je ljubeč Oče, ki to dela tudi takrat, ko se tega ne zavedamo. “Toda jaz bom vedno s tabo, prijel si me za desno roko. S svojim nasvetom me vodi, potem pa me vzemi v slavo” (Psalm 73:23-24).

Vsak dan imam izbiro: da se predajam dramam tega sveta, ali pa da se poglabljam v Božjo razodeto Resnico. Raje kot da začnem dan z utapljanjem v negativnih novicah in zastrašujočih komentarjih, ga začnem z osredotočanjem na Boga. Vsako jutro najprej preberem spodbuden članek iz knjige Jezus kliče, ki jo je napisala Sarah Young. Nato preberem še kako koristno preučevanje in potem nekaj poglavij iz Svetega pisma, tako da v enem letu preberem celotno knjigo.

Čas in izkušnje so me naučili, da se moram namakati – in prepojiti – z nespremenljivo Božjo Resnico. Če ne storim tako, me ta svet, moja nezgrešljivo šibka in grešna narava (kar Sveto pismo imenuje moje “meso”) ter vse, kar je podlo okoli mene, kaj hitro prevrnejo v jarek.

Kako je z vašo lastno vsakodnevno duhovno disciplino? Ali vam pomaga, da se napolnite – do prelivanja – z Njegovim Svetim duhom, ki nam daje moč, upanje, modrost in mir?

O avtorju
Ken Korkow živi v Omahi v Nebraski, ZDA, kjer služi kot področni direktor organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija). Prispevek je prirejen po rubriki “Fax of Life” (neprevedljiva besedna igra, op. prev.). Uporabljeno z dovoljenjem.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kako bi opisali svoja čustva in splošni pristop od začetka leta 2020? Kaj vam je povzročilo največ strahu in skrbi, in kako ste to obvladovali?
  2. Kakšen vpliv ima branje in gledanje dnevnih novic na vaše misli in naravnanost? Kakšne metode uporabljate, da zmanjšujete učinek negativnih informacij, ki nas obkrožajo?
  3. Ali duhovnost – vaša vera – prinese kakšno razliko v tem, kako se odzivate na življenjske izzive, pa naj gre za globalno pandemijo ali pa tudi vsakodnevne težave, do katerih pride? Razložite svoj odgovor.
  4. Kaj pravite na predlog, da bi vsak dan začeli s tem, da se osredotočate ne na dogodke tega ali prejšnjega dneva, ampak da si najprej vzamete čas za osredotočanje na Boga, Njegov značaj in Njegove obljube? Če imate čas za osebno meditacijo ali molitev, kakšen je ta čas?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Izaija 40:27-31; 41:10-14; Filipljanom 4:6-7; 1 Peter 5:7; Matej 7:24-27

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!