Avtor: William “Fritz” Klumpp – “Dobro ti gre,” mi je rekel moj srednješolski tekaški trener, “če le ne bi tako dolgo tekel na enem mestu.” To je bil njegov način, kako mi je povedal, da nisem zelo hiter tekač. Moj tekaški slog je bil podoben človeku, ki sedi v gugalnem stolu: veliko dejavnosti, pa malo napredka.

Na nek način bi to lahko bila metafora za naša osebna in strokovna življenja. Morda smo ves čas v pogonu, zelo zaposleni, ampak kaj smo dosegli? Če pridemo do iskrenega zaključka, da smo dosegli zelo malo, zakaj potem še naprej delamo, kar delamo? Morda se zdi, da nam dobro gre, napredka pa je malo.

Mnogi idealistično začnemo z nekim delom, za katerega menimo, da bo osmislilo naše življenje, nato pa se razočaramo. Kot letalski veteran v ameriški mornarici sem opazoval dobronamerne ljudi, ki so začeli svojo kariero v vojski in ki so to izkusili. Še posebej, če so kaj časa preživeli na bojišču. Realnost vojne lahko pripelje do razočaranja in posledična izguba smisla lahko prispeva k posttravmatski stresni motnji.

Tako isto razočaranje lahko doživijo tudi tisti, ki so dejavni na drugih pomembnih področjih, kot npr. v politiki in na delovnem mestu. Trdo delamo, se trudimo, da bi izboljšali svet okoli sebe, kaj pa se zgodi, če nam gre dobro, ugotovimo pa, da predolgo tečemo na enem mestu?

Vsak od nas želi, da njegovo življenje nekaj velja, in vsi želimo živeti za nek smisel. Pogosto razmišljam o tem, kar je francoski znanstvenik Blaise Pascal imenoval “vrzel v obliki Boga”, ki obstaja v srcu vsakega človeka – vrzel, ki jo lahko zapolni le Gospod. Pisec in govornik John Maxwell govori še o drugi “vrzeli”: vrzeli, ki obstaja v naših srcih in ki jo lahko zapolni le jasno opredeljeno življenjsko poslanstvo.

V zadnjih nekaj letih sem preučeval življenje kralja Salomona, ki je znan kot najmodrejši mož, kar jih je kdaj bilo. Bil je Davidov sin in tretji izraelski kralj, vladal pa je v 10. stoletju pred našim štetjem, v zlati dobi Izraela. Njegovi dosežki so bili prav neverjetni. In kljub vsemu, kar je dosegel, je ob koncu svojega življenja prišel do zaključka, da je “vse nečimrnost”, kot je zapisano nekajkrat v knjigi Pridigar. Drugi prevod pravi, da je vse “brez smisla”.

Ko razmišljam o Salomonovem življenju in o vsem, kar je dosegel, si ne morem kaj, da ne bi vprašal: “Kako je možno, da človek, ki je začel tako dobro in toliko storil, pride do konca svojega življenja in zaključi, da so vse stvari, ki jih je storil, prazne?” Salomonov sklep, da je vse “nečimrnost in lovljenje vetra” (Pridigar 1:14), se nanaša na dela, storjena “pod soncem”. To potem vključuje vse. Če življenjskega smisla ne moremo najti “pod soncem”, moramo torej smisel iskati drugje. Pred leti, ko sem prišel do podobnega zaključka glede svojega življenja, sem spoznal, da moramo rešitev iskati v nebesih. Če naj najdemo resničen pomen in smisel v življenju, se moramo obrniti na Boga samega.

Moj dolgoletni prijatelj in mentor, Joe Coggeshall, me je mnoga leta spodbujal, naj napišem “izjavo o smislu življenja”. “Uspešne družbe imajo izjave o poslanstvu”, je rekel, “zakaj je ne bi imel še ti?” Končno sem si njegove nasvete vzel k srcu in sem spoznal, da je zapisani smisel mojega življenja postal moj kompas, ki mi omogoča, da se odpovem dobremu za to, da si lahko prizadevam za najboljše.

Kaj je torej vaš smisel in zakaj delate to, kar delate? Ali imate izjavo o poslanstvu oz. smislu svojega življenja? Če ne, zakaj ne?

O avtorju
William “Fritz” Klumpp je letalski veteran v ameriški mornarici in je služil v vietnamski vojni. V preteklosti je bil pilot pri družbi Delta Air Lines, direktor nepremičninske organizacije in bivši izvršni direktor organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija).

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Ste kdaj doživeli trenutek v svojem življenju – ali delu – ko bi vas lahko opisali z besedami “dobro ti gre, ampak predolgo tečeš na enem mestu”? Morda se prav zdaj tako počutite. Kako se odzivate v takih trenutkih?
  2. Kaj ste v svojem življenju spoznali za pomenljivo? Ali ste prepričani, da si prizadevate oz. da delate za prave stvari? Ali se kdaj počutite kot veliki, uspešni kralj Salomon, ki je kljub vsem prečudovitim projektom, ki jih je izpolnil, in kljub vsemu materialnemu bogastvu prišel do zaključka, da je vse “nečimrnost in lovljenje vetra”? Razložite svoj odgovor.
  3. Navedena je parafraza znanega reka Blaisa Pascala: “V srcu vsakega človeka je vrzel v obliki Boga, ki jo lahko napolni le Bog.” Se strinjate s tem? Zakaj ali zakaj ne?
  4. G. Klumpp omenja osebno izjavo o poslanstvu oz. smislu življenja. Ste kdaj slišali za kaj takega? Kaj menite, kakšna naj bi bila taka izjava? Kaj se vam zdi, na kakšen način bi to bilo koristno?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Pridigar 12:13-14; Apd 17:28; 1 Korinčanom 3:9; Filipljanom 3:10

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!