Avtor: Jim Langley – Bili so časi, ko je preprost stisk roke veljal enako kot pogodbeni dogovor, ki sta ga podpisali dve ali več strank. Večinoma so ti časi že dolgo, dolgo minili. Pravzaprav se celo podpisane pogodbe pogosto kršijo in izpodbijajo bolj, kot si lahko predstavljamo.

Zato se na delovnem mestu v 21. stoletju soočamo z vse večjim splošnim pomanjkanjem zaupanja, tako v poklicnem, kot tudi v zasebnem življenju. V več kot 50 letih delovnih izkušenj v poslovnem svetu sem opazil dramatičen premik v dojemanju poslovnih in osebnih interakcij ter dogovorov.

Za popolno zaupanje je potreben čas. Pri vzpostavljanju in ohranjanju zaupanja ni bližnjic, zato menim, da se moramo vrniti k osnovnim načelom, ki so nam predstavljena v Knjigi knjig, Svetem pismu, ki mu popolnoma zaupam. Ta nas uči, kako moramo skrbeti za dobrobit drugih in istočasno tudi za svoje interese.

V svoji karieri v zavarovalništvu sem na lastni koži izkusil, kako pomembno je v vseh poslovnih odnosih iskati rešitve, ki koristijo vsem udeleženim. Sodelovanje v ekipnih športih v mladosti mi je pomagalo razviti tak način mišljenja. Največji vpliv pa je name imelo učenje, razumevanje in upoštevanje zapovedi iz Božje Besede.

Prerok Izaija je dobro razumel koncept zaupanja že pred skoraj 3.000 leti. Brezčasne besede iz starozavezne knjige Izaija so aktualne tudi danes. Izaija 2:22 svetuje: “Obrnite se proč od človeka, saj je kakor dih v njegovem nosu, tako malo je vreden.” Ta vrstica sumira, zakaj je za popolno zaupanje potreben čas. Težava človeštva je greh, vključno z univerzalno težnjo po osredotočanju nase. Nato pa v Izaiji 12:2 vidimo nasprotje: “Glej, Bog je moja rešitev, zaupam in se ne bojim, kajti moja moč in moja pesem je Gospod Bog, bil je moja rešitev.” Ni napaka, da Izaija dvakrat ponovi njegovo ime. Preroku iz 8. stoletja pred našim štetjem ni bila nobena stvar pomembnejša od vsemogočnega Boga.

“V kaj polagate svoje zaupanje?” Ne pravim, da si nihče ne zasluži zaupanja, vendar moramo biti pozorni na to, kdo prejema naše zaupanje – tudi mi sami – in upoštevati osebne motive. Poleg življenja, predanega Bogu in Njegovemu nadzoru, utegnemo spoznati, da nismo popolnoma vredni zaupanja ali celo, da sploh nismo sposobni zaupati svojim mislim in dejanjem.

Celo če imamo pravilen odnos z Očetom v nebesih, se moramo še vedno boriti s svojo grešno naravo – ki jo nekateri prevodi Svetega pisma imenujejo “meso” – dokler smo tukaj na tem planetu. Kako se lahko naučimo postati bolj zaupanja vredni in bolj zaupati drugim? Zase sem odkril, da je koristno, če se obdam z majhno skupino pobožnih mož (skupina, podobna majhnim skupinam PTS), ki so z leti dokazali, da jim lahko zaupam za pomoč in nasvete pri sprejemanju pomembnih življenjskih odločitev. Naučil sem se, da se pri mnogih osebnih odločitvah zanašam tudi na ženino modrost in spoznanja.

Eden od mojih najljubših verzov v Svetem pismu govori o vprašanju zanesljivosti. V Psalmu 20:8 izraelski kralj David izjavlja: “Ti na vozove, oni na konje, mi pa se zanašamo na ime Gospoda, našega Boga.” V to ime zaupam že leta in Bog me nikoli ni pustil na cedilu. Če tega še niste storili, razmislite o zaupanju v Gospoda, ki vidi, pozna in nadzoruje vse, kar obstaja. S Svojim stvarstvom upravlja že od samega začetka – in to dobro!

O avtorju
© 2022, vse pravice pridržane. Jim Langley piše že več kot 30 let ob svoji zaposlitvi kot zavarovalni agent. V zadnjih letih je svojo strast usmeril v pisanje o svojem osebnem odnosu z Bogom. Njegov cilj je spodbuditi še druge, da se Mu približajo. Je dolgoletni član organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), članke z naslovom “Fourth Quarter Strategies” (Strategije četrte četrtine) pa je začel pisati leta 2014.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kako na podlagi svojih izkušenj ocenjujete, koliko lahko zaupamo ljudem na trgu na splošno?
  2. Ali zlahka – ali stežka – zaupate kolegom in sodelavcem ter ljudem, s katerimi redno poslujete? Pojasnite svoj odgovor.
  3. Če si zamislite nekoga, ki mu lahko zelo zaupate, katere so njegove lastnosti ali značilnosti, zaradi katerih menite, da je vreden zaupanja?
  4. Ko ljudje pravijo: “Zaupajte Bogu,” kaj za vas to pomeni? Kako bi opisali svojo raven zaupanja v Boga – če sploh zaupate Bogu? Kateri dejavniki so vplivali na vašo zmožnost, da ravnate tako, kot pravi verz iz Psalma, da “zaupate v ime Gospoda, našega Boga”?

OPOMBA: Za dodatne misli iz Svetega pisma na to temo razmislite o naslednjih odlomkih (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Psalm 25:1-5; Pregovori 3:5-6; 22:17-19; Janez 12:35-36; Rimljanom 15:13; 1 Korinčanom 4:1-4

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!