Avtor: Robert J. Tamasy Ta teden v Združenih državah Amerike praznujejo zahvalni dan. Podobne praznike na različne datume obeležujejo tudi v drugih državah, med drugim v Kanadi, Nemčiji, na Japonskem, v Avstriji, Grenadi, Sveti Luciji in Liberiji, neuradno pa tudi v državah, kot sta Brazilija in Filipini. Raziskovanje posebnih zahvalnih dni je pokazalo, da jih obeležujejo tudi v nizozemskem mestu Leiden in na avstralskem otoku Norfolk Island. 

Ob tem se poraja nekaj vprašanj: Če praznujemo dan zahvale, za kaj naj bi bili hvaležni? In komu naj bomo hvaležni? Kaj pa, če živimo v državi, ki nima določenega dneva zahvale? Poglejmo ta vprašanja posamično in si pri tem pomagajmo s Svetim pismom: 

Za kaj naj bomo hvaležni? Včasih radi sami sebi čestitamo, ko doživimo uspeh ali kak pomemben dosežek. Morda je res, da smo se trudili, da bi te stvari dosegli s svojimi sposobnostmi. Vendar pa se vprašajmo, kako je prišlo do teh priložnosti? Kako smo prejeli prirojene talente in spretnosti, ki smo jih uporabili? Zagotovo jih nismo kupili v nakupovalnem središču ali v specializirani trgovini. V mnogih primerih smo se rodili z lastnostmi, uporabnimi za vrsto dela, ki ga opravljamo. 

Kaj pa okoliščine, ki niso bile ugodne, težave in nesreče, ki se jim nismo mogli izogniti? Ali naj bomo hvaležni tudi zanje? Moj prijatelj Albert je po številnih težkih osebnih in poklicnih izkušnjah prišel do sklepa, da bi morali biti hvaležni tudi za “slabe stvari”. Kajti Bog take stvari v našem življenju uporablja v naše končno dobro in v svojo slavo. 

Sveto pismo nas torej uči, da moramo biti hvaležni v dobrih časih – pa tudi za slabe čase. Ker Gospod vse uporablja kot del svojega procesa plemenitenja v nas. Sveto pismo pravi: “Zmeraj se veselite… V vsem se zahvaljujte: kajti to je Božja volja v Kristusu Jezusu glede vas” (1 Tesaloničanom 5:16-18). 

Komu se naj zahvaljujemo? Kot je omenjeno zgoraj, v mnogih primerih nismo sami ustvarili priložnosti, ki so nas pripeljale do uspeha in vidnih dosežkov. Sposobnosti in talente, ki smo jih uporabili, smo morda razvili in izpopolnili s časom in vajo, vendar nam je “surovine” dal Bog. 

Zato nas Sveto pismo poziva: “Kristusova beseda naj bogato prebiva med vami. V vsej modrosti se med seboj poučujte in spodbujajte. S psalmi, hvalnicami in duhovnimi pesmimi v svojih srcih hvaležno prepevajte Bogu. In vse, kar koli delate v besedi ali v dejanju, vse delajte v imenu Gospoda Jezusa in se po njem zahvaljujte Bogu Očetu” (Kološanom 3:16-17). 

Kaj pa, če v državi, v kateri živite, ne obeležujejo zahvalnega dneva? Za hvaležnost – ali celo za osebno praznovanje dneva hvaležnosti – ni potreben nacionalni odlok, niti ne lokalna razglasitev. Lahko je – in mora biti – naraven odziv na blagoslove, ki jih prejemamo vsak dan. 

Pravzaprav bi za tiste, ki verjamemo, kot pravi Jakob 1:17: “Vsak dober dar in vsako popolno darilo prihaja od zgoraj, od Očeta luči, pri katerem ni spremembe ne sence menjave,” moralo biti naše zahvaljevanje vsakodnevno. Kot je zapisal psalmist: “…da ti bo moja duša prepevala in ne bo molčala. Gospod, moj Bog, na veke se ti bom zahvaljeval” (Psalm 30:12). 

O avtorju
© 2023. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Če živite v državi, ki v neki obliki obeležuje dan zahvale, kakšen je ta dan? Kako ta posebni dan vpliva na vas – ali imate kakšne posebne tradicije, ki vam pomagajo pri zahvaljevanju? 
  2. Če pa živite v deželi ali na območju, ki ne praznuje “zahvalnega dneva”, ali menite, da bi bilo treba takšno praznovanje organizirati na kakšen uraden način? Zakaj ali zakaj ne? 
  3. Kakšen je ponavadi vaš odziv, ko doživite trenutke velikega uspeha ali pomembnega dosežka? Ali se kopate v samozadovoljstvu in se trepljate po hrbtu, če ne dobesedno, pa v prenesenem pomenu? Ali molite in izražate hvaležnost Bogu, da vam je omogočil te dosežke? Ali morda oboje? Pojasnite svoj odgovor. 
  4. Kaj menite o zamisli, da moramo biti hvaležni tudi v času nesreč, velikih preizkušenj in bojev? Ali se vam zdi, da je to težko storiti? Kako je sploh mogoče, da je nekdo hvaležen za to, da mora prestajati hude težave? 

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate) Psalm 50,14-15; Janez 6,5-13; Rimljanom 5,3-5; 8,28-39; 2 Korinčanom 9,10-15; Jakob 1,2-4 

Izziv 

Hvaležnost lahko pokažemo in izrazimo na različne načine. To lahko storimo z molitvijo, svetopisemskim premišljevanjem in tako, da nekomu drugemu podelimo podoben blagoslov, kot smo ga prejeli sami. Drug način izkazovanja hvaležnosti je, da jo izrazimo drugim ljudem. Razmislite o nekom – ali o majhni skupini prijateljev – ki jim lahko poveste o stvareh, ki jih je za vas storil Bog in za katere ste Mu hvaležni. Morda celo danes. 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!