Avtor: Jim Mathis – Praznovanje mojega 72. rojstnega dneva pred nekaj meseci me je spodbudilo k razmišljanju: Zemljo sem videl 72-krat obiti sonce. Pred dvainsedemdesetimi leti nisem vedel, skozi kateri konec kamere je treba pogledati, kako držati kitaro, kako voziti kolo, niti kako sam jesti. Ko sem se rodil, nisem mogel ne hoditi ne govoriti. Vse te veščine sem si pridobil z leti z veliko truda.

Ta proces pa je vseživljenjski. Pred 72 leti nisem znal držati žlice, danes pa se še vedno učim o prehrani in odkrivam nove jedi in kuhinje. Naučiti sem se moral voziti kolo do konca ulice, preden sem lahko pomislil na tisoč kilometrov dolgo kolesarjenje. V življenju gre za učenje in za rast.

Mnogo je bilo napisanega o spremembah, ki so se zgodile na svetu v zadnjih sedmih desetletjih. Tehnologija je spremenila takorekoč vse, česar se lahko dotaknemo. Namesto da bi premleval spremembe, pa sem razmišljal o nekaterih pomembnih stvareh, ki se niso spremenile. Tu je nekaj mojih opažanj:

Integriteta še vedno nekaj velja. Biti pošten in pravičen v svojem ravnanju je že tisočletja temelj družbe, vse odkar so ljudje začeli komunicirati med sabo. Kot je zapisano v Pregovorih 10:9: “Kdor hodi v popolnosti, hodi varno, kdor pa izkrivlja svoje poti, bo razkrinkan“.

Ljudje smo družbena bitja. Ustvarjeni smo bili drug za drugega. Poskusi, da se izoliramo ali gradimo zidove, se vedno slabo končajo. To velja za posameznike, za organizacije in tudi za narode. Vsi imamo različne izkušnje, veščine in osebnosti. Vsi moramo sodelovati in prispevati svoje darove, da bi lahko družba uspevala in da bi imeli svet, v katerem je prijetno živeti. “Boljše je, da sta dva kakor eden, ker imata dobro plačilo za svoj trud … trojna vrvica se ne pretrga hitro” (Pridigar 4:9-12).

Ne moremo postati vse, kar si želimo postati, lahko pa smo več, kot mislimo, da zmoremo. Pred dvajsetimi leti sem preživel nekaj časa s slavnim glasbenim učiteljem,

Jeffom Newmanom. Rekel mi je nekaj, česar nisem nikoli pozabil: “Talent je beseda, ki jo uporabljajo ljudje, ki niso pripravljeni delati, in z njo opisujejo tiste, ki so pripravljeni delati.” Sveto pismo to izrazi takole: “Vsak trud prinaša dobiček, beseda na ustnicah pa le pomanjkanje” (Pregovori 14:23).

Kdo smo, oblikujejo stvari, kot so: kdo so naši prijatelji, katere knjige beremo, glasba, ki jo poslušamo, in TV serije, ki jih gledamo. Ne gre za to, kje smo se rodili, celo ne za prirojene sposobnosti. Gre za to, kako oblikujemo svoj um. “Sicer pa, bratje, vse, kar je resnično, kar je vzvišeno, kar je pravično, kar je čisto, kar je ljubeznivo, kar je častno, kar je količkaj krepostno in hvalevredno, vse to imejte v mislih” (Filipljanom 4:8).

Uspešno lahko sodelujemo na dirki tudi, če začnemo čisto na repu. Barva naše kože, kakovost šole, ki smo jo končali, in značaj naših staršev morda določa, kako bomo začeli življenjsko dirko, če pa je dirka dovolj dolga in imamo dobro vodstvo, se te stvari ne bodo nujno poznale na končnem rezultatu. Avtomobilske dirke nam kažejo, da najboljši štartni položaj ni nujno najboljše mesto za začetek dirke. “Zamisli pridnega prinašajo vedno dobiček, kdor je zaletav, pa je vedno v pomanjkanju” (Pregovori 21:5).

Bog želi, da spoznamo čim več čudovitega sveta, ki ga je ustvaril. Potovanje in spoznavanje novih kultur je po mojih izkušnjah tista stvar, ki premaguje predsodke, netolerantnost, nevednost in ozkomiselnost. Gledati na svet skozi oči drugih je zelo koristno. Sveto pismo nam ponuja tale izvrstni nasvet: “Ne delajte ničesar iz prepirljivosti in ne iz praznega slavohlepja, ampak imejte v ponižnosti drug drugega za boljšega od sebe. Naj nobeden ne gleda samo nase, temveč tudi na druge

(Filipljanom 2:3-4).

O avtorju
Jim Mathis je pisec, fotograf in lastnik majhnega podjetja v Overland Parku, Kansas. Njegova najnovejša knjiga je Kamela in igla – kristjan razmišlja o bogastvu in denarju. V preteklosti je bil izvršni direktor organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija) v Kansas Cityju, Kansas, in Kansas Cityju, Missouri. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Ne glede na to, koliko smo stari, nas življenje lahko nauči pomembnih, celo splošnih resnic. Kaj so nekateri trajni nauki, ki ste se jih v življenju že naučili?
  2. Katerih veščin ste se morali naučiti v otroštvu – kot npr. enostavne stvari, kakršne navaja g. Mathis: hoja, hranjenje, vožnja s kolesom – ki so vam kasneje pomagale delati stvari, ki ste si jih želeli?
  3. Zakaj se zdi, da se kljub mnogim tehnološkim in družbenim spremembam, ki jih vidimo in izkušamo okoli sebe, nekatere stvari nikoli ne spreminjajo? Ali menite, da so nekateri vidiki “človeške usode” nespremenljivi ali neminljivi? Razložite svoj odgovor.
  4. V tej Ponedeljkovi mani g. Mathis navaja nekaj svetopisemskih odstavkov, ki podpirajo njegova opažanja. Ali lahko navedete nekatere svetopisemske odstavke, ki so postali za vas še posebej pomembni v teku vašega življenja?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Pregovori 11:3; 13:6; Pridigar 9:10; Efežanom 4:29; Hebrejcem 10:24-25; 13:8

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!