Avtor: Robert J. Tamasy – Pred leti sem izdal knjigo z naslovom Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje. Sestavljena je bila iz serije razmišljanj, imenovanih Ponedeljkova mana, ki sem jih pisal v teku več let; moj cilj je bil predstaviti bogastvo načel iz Svetega pisma, ki veljajo na trgu 21. stoletja. Odziv na knjigo je bil večinoma pozitiven. Tako posamezniki kot skupine poslovnežev in strokovnjakov so jo uporabljali za osebni razmislek in razpravo.

Prejel pa sem nekaj kritičnih pripomb bralcev, ki so se pritoževali, da so zapisi premalo osredotočeni. Morda so iskali odgovore na konkretne težave ali vprašanja, s katerimi so se soočali. Vendar pa je naša želja – in enako velja za Ponedeljkovo mano vsak teden – predstaviti brezčasno, praktično relevantnost Svetega pisma v delovnem okolju in nas spomniti, da je v Božjih očeh vsako delo sveto.

Sveto pismo ne daje konkretnih odgovorov na vprašanja, kot so: “Katero službo naj sprejmem?” ali: “Kako naj dosežem, da bo naš dobavitelj bolj odziven?” Ponuja pa nam osnovna, ključna načela, kako naj se obnašamo v poslovnem svetu. Na to sem se nedavno spomnil, ko mi je prijatelj, ki ga bom imenoval Jim, pripovedoval o izredno težki situaciji, s katero je bil soočen pred leti.

Bil je inšpektor za nadzor kakovosti v javnem podjetju in je bil zadolžen, da pregleduje obrate strogo v skladu s podrobnimi specifikacijami. “Približno dovolj” ni bilo sprejemljivo. Njegove prizadevnosti pa vodje in nadzorniki v obratu niso cenili. Pritiskali so nanj, naj “spregleda” opremo, ki ni ustrezala predpisanim zahtevam. Prejel je celo grožnje s smrtjo.

Jim je tri leta prenašal to silovito nasprotovanje in izpolnjeval svojo dolžnost ter v celoti izvajal predpise, dokler ni bil premeščen v drug obrat. Tri leta pozneje je bil prerazporejen v prvotni obrat, kjer je ugotovil, da se je delovno okolje močno spremenilo. Vsi vodje, ki so nasprotovali njegovi etični zavezanosti, so bili odpuščeni, novo vodstvo pa je pozdravljalo natančne inšpekcijske preglede.

Če bi Jima vprašali, ali Sveto pismo govori specifično o izzivih, s katerimi se je soočal, bi vam verjetno odgovoril, da ne. Vedel pa je, da sta za učenca Jezusa Kristusa kompromis in prikrivanje napak pri projektiranju ne le nesprejemljiva, ampak tudi slabo pričevanje o njegovi veri. Tukaj je le nekaj svetopisemskih načel, ki jih je pogumno zagovarjal:

Bog zelo ceni poštenost. V poslovnem svetu je veliko skušnjav, da bi prikrili resnico, vendar Bog vedno pričakuje poštenost in odkritost. “Goljufiva tehtnica je Gospodu gnusoba, pravična utež pa mu je všeč” (Pregovori 11:1).

Nepoštenost bo sčasoma razkrita. Ni naključje, da je Jim dobil svoje prejšnje delovno mesto nazaj, medtem ko so bili tisti, ki so vztrajali, da je bil pri svojem poročanju zavajajoč, odstranjeni s svojih mest. “Poštene ustnice veljajo za vselej, varljiv jezik le za trenutek” (Pregovori 12:19).

V ohranjanju osebne integritete je varnost. Jim osebno ni storil ničesar, da bi razkrinkal tiste, ki so mu nasprotovali, vendar je bila njihova odločenost zavajati kljub temu odkrita. “Kdor hodi v popolnosti, hodi varno, kdor pa izkrivlja svoje poti, bo razkrinkan” (Pregovori 10:9).

O avtorju
© 2022. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kakšen je vaš odziv na trditev, da so svetopisemska načela brezčasna, praktična in relevantna? Ali verjamete, da je to res? Pojasnite svoj odgovor.
  2. V opisanem scenariju si inšpektor za nadzor kakovosti ni prizadeval le za spoštovanje etičnih standardov v splošnem smislu, ampak je tudi razumel, da to, kako ravna na delovnem mestu, odraža njegovo vero in zaupanje v Boga. Ali se strinjate s stališčem, na katerega se je postavil, pa čeprav se je tako početje zdelo nevarno?Zakaj ali zakaj ne?
  3. Ali se je kdaj zgodilo, da vam je bilo težko zagovarjati svetopisemska načela oziroma ste menili, da v določeni situaciji ne veljajo? Če je tako, opišite okoliščine in kako ste se z njimi spoprijeli. Ali si za nazaj želite, da bi bili ravnali drugače?
  4. Ali verjamete, da bo napačno ravnanje sčasoma tako ali drugače razkrito? Zakaj menite tako?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Pregovori 11:3; 13:6; 16:11; 17:23; 19:5; 19:9; 20:17; 21:6; 24:26; 29:10

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!