Avtor: Austin Pryor – Darovanje – ta tema vzbuja različna čustva. Nekaterim prinaša veliko veselje, celo srečo, saj se zavedajo koristi, ki jih lahko prinesejo drugim. Drugim ljudem povzroča frustracijo; zaradi omejenih finančnih sredstev menijo, da lahko komaj zadovoljijo svoje potrebe, kaj šele, da bi pomagali drugim. Toda za tiste, ki želimo slediti Bogu in mu biti poslušni, darovanje ni prepuščeno osebni izbiri.

Zapovedano nam je delati dobro. 1 Timotej 6 nam veleva, naj bomo dobrodelni, naj se bogatimo z dobrimi deli, naj bomo radodarni, naj z drugimi delimo, kar imamo. Dajanje preverja iskrenost naše ljubezni do Gospoda in drugih: “Tega ne pravim kot ukaz. Rad bi pa ob gorečnosti drugih preveril tudi pristnost vaše ljubezni” (2 Korinčanom 8:8).

Darovanje preizkuša tudi našo pripravljenost zaupati v Božjo zvestobo: “Bog pa vas more obilno obdariti z vsakršno milostjo, tako da boste v vsem vedno imeli vsega dovolj in boste imeli izobilje za vsako dobro delo” (2 Korinčanom 9:8). Pod vodstvom Svetega Duha lahko bolj in bolj postajate vesel in hvaležen darovalec, ki razveseljuje Gospodovo srce. On vam je bil vedno zvest; s svojo radodarnostjo ste lahko tudi vi Njemu vedno bolj zvesti.

Dajajte z občutkom nujnosti. Kar lahko, naj damo zdaj, namesto da bi varčevali, da bomo pozneje dali več. Pozneje utegne biti prepozno. Steven James v svoji knjigi Becoming Real govori o negotovosti življenja in nas spodbuja, da vsak dan, vsak teden izkoristimo v največji možni meri. Jamesov namen ni, da bi svoje bralce spravil v depresijo ali obup, temveč jih skuša prebuditi; kajti vsakdo umre sredi nečesa.

Ljudje umirajo na poti k zobozdravniku ali ko se vračajo z dopusta, ko se tuširajo ali gledajo televizijo, ko kosijo trato, pečejo na žaru ali uživajo v dobrem spancu. Ljudje umirajo med prepiri, zamerami, sanjami, načrti, karierami, glavoboli, srčnimi bolečinami in dvorjenjem.

Ne umremo, ko pričakujemo, da bomo umrli – potem ko so se nam izpolnile vse želje ali smo dosegli vse, kar smo nameravali. Večina nas umre sredi pretvarjanja, da ne bomo nikoli umrli, ko živimo, kot da je jutrišnji dan zagotovljen in da bo to življenje trajalo večno.

Bodimo načrtni v življenju in dajanju. Življenje je dar. Smrt je gotovost. To bi nas moralo spodbuditi k načrtnemu življenju – in načrtnemu dajanju. Pogosto sem slišal ljudi, ki so rekli na primer: “Pred seboj imaš vse življenje!” Pred nami ni vse življenje – za nami je vse življenje, ki nam je bilo dano do tedaj. Kaj je pred nami, je skrivnost, saj vemo, da lahko vsak trenutek pride konec.

Razmišljanje o kratkosti in krhkosti našega življenja nam je lahko resen opomin, lahko pa je tudi koristno za učence Jezusa Kristusa, ki želijo, da bi Gospod prejel čim več slave iz njihovega življenja. Ne želimo zapraviti priložnosti, da bi kar najbolje izkoristili življenje in darove, ki nam jih je zaupal Bog. Kot je nekoč dejal neki moder mož: “Samo eno življenje imamo, ki bo kmalu minilo; samo tisto, kar je storjeno za Kristusa, bo ostalo za večnost.”

Ne dovolimo, da nam čas uhaja in da s tem izgubimo blagoslov pogumnega življenja in darovanja za Boga in napredek Njegovega kraljestva. Kot pravi Pismo Galačanom 6:10: “Dokler torej še utegnemo, delajmo dobro vsem, še posebej pa domačim po veri.”

 

O avtorju
Austin Pryor ima več kot 40 let izkušenj v svetovanju investitorjem in je ustanovitelj biltena ter spletne strani z naslovom Sound Mind Investing. Napisal je knjigo The Sound Mind Investing Handbook (Priročnik za zdravo investiranje), ki je bila dobro sprejeta pri uglednih krščanskih učiteljih – prodanih je že več kot 100.000 izvodov. Austin živi v Louisvillu v Kentuckyju, ZDA, s svojo ženo Susie, s katero je poročen že 54 let.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kako se ponavadi odzovete, ko je govora o darovanju, bodisi v cerkvenem okolju bodisi ko prejmete pismo s prošnjo za donacijo, telefonski klic ali osebni obisk nekoga, ki vas prosi, da darujete za njegovo stvar?
  2. Ko preberete, da nam je Bog zapovedal, naj dajemo, ali ste zaradi tega bolj naklonjeni dajanju – ali pa ostajate zadržani ali se včasih celo upirate? Pojasnite svoj odgovor.
  3. Nujnost, da darujemo zdaj, namesto da bi čakali na kasnejšo priložnost – kaj so prednosti in pomanjkljivosti takšnega pristopa k dajanju v dobrodelne namene?
  4. V kolikšni meri je zaupanje v Božjo preskrbo dejavnik pri vaših odločitvah o darovanju? Ali se kdaj obotavljate pri darovanju za plemenit cilj, ker niste prepričani, da si to lahko privoščite? Zakaj ali zakaj ne?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)
Pregovori 3:27-28; 11:24-25; 18:16; 25:14; Apd 20:35; 2 Korinčanom 8:1-15; 9:6-15

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!