Menu

 Avtor: Robert J. Tamasy Kako ocenjujete svojo trenutno situacijo na delovnem mestu? Ali je to najboljša služba, ki ste jo kdajkoli imeli? Ali ustreza zaenkrat, vendar je le odskočna deska za to, kam bi radi usmerili svojo kariero v prihodnosti? Ali aktivno iščete boljšo priložnost? Ali pa je to situacija, v kateri se počutite ujete in vam je že vsakodnevni izziv sploh vstati iz postelje in priti v službo? 

Večina od nas se je verjetno vsaj enkrat znašla v dveh ali treh od teh okoliščin. Priznati moramo, da tudi najboljša služba ni popolna. Tudi “idealno delo” bo imelo elemente, ki bi jih radi spremenili; vedno, ko so v delo vpleteni ljudje, pride do težav. 

Vprašanje je, kako nam gre v službi, ki jo trenutno opravljamo, ne glede na to, ali se vsak dan z veseljem odpravljamo v službo ali ne? To je še posebej pomembno za tiste, ki sledimo Jezusu, saj se zavedamo, da smo poklicani biti “Kristusovi ambasadorji”, kot nas opisuje Drugo pismo Korinčanom 5:20. Ali spreminjamo stvari na boljše in odsevamo Kristusovo luč našim delodajalcem, sodelavcem, strankam in drugim, s katerimi se srečujemo vsak dan, ali smo kot tisti kolegi, ki ves dan tarnajo in se pritožujejo? 

V Psalmu 90:17 beremo to prepričljivo prošnjo: “Milina Gospoda, našega Boga, naj bo nad nami! Delo naših rok utrdi nad nami, delo naših rok, utrdi ga!” Morda se nam bo kdaj zgodilo, da bomo hrepeneče pogledovali po drugih priložnostih za delo, toda kot je nekdo pripomnil, Bog pričakuje, da mu bomo služili in ga predstavljali tam, kjer smo – in vsekakor mu ne moremo služiti in ga predstavljati tam, kjer nas ni. 

Kako naj uskladimo svojo trenutno delovno situacijo – pa naj bo dobra ali slaba – s svojo poklicanostjo, da smo učenci Jezusa Kristusa, kjer koli smo? Tukaj je nekaj načel iz Svetega pisma, ki nam lahko pomagajo: 

Svojega dela se lotevajmo z mirom in hvaležnostjo. Če se težavnih situacij lotevamo z milostjo in veseljem, bodo to opazili tudi drugi ljudje. “In Kristusov mir naj kraljuje v vaših srcih, saj ste bili tudi poklicani vanj v enem telesu, in bodite hvaležni… In vse, kar koli delate v besedi ali v dejanju, vse delajte v imenu Gospoda Jezusa in se po njem zahvaljujte Bogu Očetu” (Kološanom 3:15-17). 

S svojim delom – in s svojimi besedami – moramo izkazovati Kristusovo luč. V svetu, kjer vladata tema in zlo, bo naša vera v Gospoda sijala vedno močneje. “Vi ste luč sveta. Mesto, ki stoji na gori, se ne more skriti… Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih” (Matej 5:14-16). 

S svojim prizadevanjem za odličnost moramo odražati Kristusovo navzočnost. Bog vse dela dobro. Kot njegovi otroci si moramo prizadevati za to isto. “Si videl človeka, ki je bil spreten pri svojem delu? Pred kralji bo stal, ne bo stal pred mračnjaki” (Pregovori 22:29). 

Postati moramo znani po svoji poštenosti in integriteti. V delovnem okolju, kjer so kompromisi tako pogosti, lahko izstopamo s svojo zavezanostjo k poštenosti in ohranjanju integritete v vseh naših odnosih. “Pravična tehtnica in skodelici so Gospodova last, njegovo delo so vse uteži v skrinjici” (Pregovori 16:11). “Popolnost vodi iskrene, pokvarjenost ugonablja varljivce” (Pregovori 11:3). 

O avtorju
© 2024. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Opisani so štirje različni delovni scenariji, ki segajo od tega, da ljubimo svoje delo, do tega, da se počutimo ujete v situacijah, s katerimi se spopadamo vsak dan. Opišite svoje trenutne okoliščine in kako se z njimi spopadate. 
  2. Kaj menite o psalmistovi prošnji, naj Bog “utrdi delo naših rok”? V nekem drugem prevodu je to izraženo takole: “potrdi nam delo naših rok”, kot da bi Bog rekel: “Zaupaj mi. Vsaj za zdaj te imam točno tam, kjer te hočem imeti.” Ali čutite, da to velja tudi za vas? Razložite svoj odgovor. 
  3. Predstavljajte si, da ste na sodišču in vas nekdo obtoži, da ste “Kristusov ambasador”. Ali menite, da bi bilo dovolj dokazov za vašo obsodbo? Zakaj ali zakaj ne? 
  4. Zapovedano nam je, da “naj naša luč sveti” tako, da jo bodo drugi opazili in na koncu dali slavo Bogu. Kaj po vašem mnenju to pomeni v praksi, v vsakdanjem življenju – kako se to izkazuje? 

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate) Pregovori 17:27; 27:17; Pridigar 4:9-12; Apd 1:8; 1 Korinčanom 3:9; Kološanom 3:23-24 

Izziv 

Prizadevanje, služiti in učinkovito predstavljati Jezusa Kristusa v posvetnem, pogosto brezbožnem delovnem okolju se lahko zdi osamljen, celo nepremagljiv izziv. Tega ne moremo uspešno izpolnjevati sami – in Bog tega od nas tudi ne pričakuje. Če je vaša želja, da bi vas tam, kjer delate, poznali kot osebo, ki živi za Jezusa, bo lažje, če boste našli druge ljudi za medsebojno podporo in spodbudo. Morda ste že v skupini PTS – kjer lahko najdete tovrstno pomoč. Če ne, molite o ustanovitvi in vključitvi v skupino enako mislečih ljudi, ki so predani služenju Kristusu na trgu, v vašem kraju. 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!