Avtor: Rick Boxx – Pokojni britanski premier Winston Churchill je bil zapleten človek s pestro zgodovino. Imel je veliko pomembnih političnih izkušenj in dosežkov, v svojih zgodnjih letih pa je doživel tudi nekaj gromozanskih neuspehov. Na njegovo srečo se Churchilla danes spominjamo zaradi njegovih dosežkov, ki jih je dosegel pozneje v življenju. Njegovo pogumno vodenje je spodbudilo Veliko Britanijo in njene zaveznike, da so premagali Nemčijo v drugi svetovni vojni, ko se je zmaga zdela zelo malo verjetna.

Čeprav je bila strategija pomemben del Churchillovega uspeha, je bil njegov največji talent modra uporaba besed. Tako je njegova spretnost v verbalni komunikaciji postala najboljše orožje Velike Britanije. Churchill je s skrbno izbiro besed znal navdušiti ljudi in jih pridobiti za nepriljubljene ideje.

Tukaj je izbor nekaterih najznamenitejših in včasih humorističnih citatov slavnega državnika:

  • “Uspeh ni dokončen, neuspeh ni usoden: kar nekaj velja, je pogum, da vztrajamo.”
  • “Ljudje se občasno spotaknejo čez resnico, a večina se pobere in odhiti, kot da se ni nič zgodilo.”
  • “Zase sem optimist – zdi se mi, da ni smiselno biti kaj drugega.”
  • “Uspeh je spotikanje od neuspeha do neuspeha, ne da bi izgubili navdušenje.”
  • “Ni dovolj, da delamo po svojih najboljših močeh, včasih moramo narediti to, kar se od nas zahteva.”

In morda najbolj znana Churchillova izjava iz leta 1941, sredi 2. svetovne vojne: “Nikoli se ne vdajte. Nikoli se ne vdajte. Nikoli, nikoli, nikoli, nikoli, nikoli – v ničemer, velikem ali majhnem, pomembnem ali nepomembnem – ne popuščajte, razen prepričanju časti in dobrega razuma. Nikoli se ne podredite sili. Nikoli ne popuščajte pred očitno premočjo sovražnika.”

Vsaka od teh izjav nam da veliko misliti. Britanski voditelj je vsekakor razumel moč, ki jo imajo besede. Seveda pa ni bil prvi, ki je to spoznal. Tisoče let prej je staroizraelski kralj Salomon izjavil: “Besede človekovih ust so globoka voda, izvir modrosti je narasel hudournik” (Pregovori 18:4). Nekaj verzov dalje je Salomon še zapisal: “Smrt in življenje sta v oblasti jezika, kdor ga rad uporablja, bo jedel njegov sad” (Pregovori 18:21).

Nekaj poglavij kasneje najdemo tole oceno, koliko je vredna izgovorjena beseda: “Zlato in veliko biserov je nekaj, dragoceno imetje pa so razumne ustnice” (Pregovori 20:15).

Vsi se lahko spomnimo, da smo kdaj slišali govoriti ljudi, ki izrečene besede niso tako visoko cenili. Morda ste bili žrtev nekoga, ki je besede uporabljal kot orožje za povzročanje škode in ne za dobro vseh, ki so ga poslušali. Morda zato v Pregovorih najdemo tudi to opozorilo: “Kdor pazi na svoja usta in svoj jezik, bo svoje življenje obvaroval stiske” (Pregovori 21:23).

Uporabnost teh resnic je očitna: če želimo voditi ali vplivati na druge, jih morda spodbuditi, da gredo v neko novo smer, se moramo zavedati, da lahko naše besede povzročijo veliko spremembo. Določanje ciljev in nalog je pomembno, prav tako kot merjenje produktivnosti ter spremljanje dobičkov in izgub. Toda naše besede – ne glede na to, ali jih uporabljamo za posredovanje vizije ali za navdihovanje in spodbujanje – so eno najboljših “orožij”, ki so nam na voljo, ko se spopadamo z izzivi vsakega dne.

O avtorju
Vse pravice pridržane 2022, Unconventional Business Network (UBN). Prirejeno z dovoljenjem iz publikacije “UBN Integrity Moments”, “Trenutki za integriteto”, ki je komentar na teme vere v delovnem okolju. Obiščite www.unconventionalbusiness.org. UBN je organizacija, ki služi mednarodni skupnosti malih podjetnikov.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kateri citat Winstona Churchilla je na vas naredil največji vtis? Zakaj vam je ostal v spominu?
  2. Pomislite na situacijo, v kateri je nekdo uporabil besede kot orožje, vendar ne zato, da bi poslušalce spodbudil k večjemu navdušenju in dosežkom. Kakšen je bil takrat vpliv na vas – je imelo to, kar ste slišali, škodljiv učinek ali vas je celo demoraliziralo?
  3. Angleški pregovor pravi: “Palice in kamni mi lahko polomijo kosti, besede pa mi ne morejo nikoli škoditi.” Ali menite, da to drži? Zakaj ali zakaj ne?
  4. Eden od pregovorov, vključenih v to Ponedeljkovo mano, pravi, da so “razumne ustnice dragoceno imetje”, s čimer hoče povedati, da so dragocenejše od zlata in biserov. Ali se strinjate s tem – in če da, na kakšen način?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

Pregovori 4:24; 10:19-21; 10:32; 12:14; 12:18; 13:3; 15:4; 16:21; 17:27; 18:20

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!