Avtor: Ken Korkow – Zelo žalostno in škodljivo je, če starši, podjetja in celo vladne ustanove ne ravnajo ali nočejo ravnati po zdravih in preizkušenih svetopisemskih načelih.

Starši svoje otroke preživljajo tudi, ko so že odrasli, ker so mladi brezupno zabredli v dolgove ali pa preprosto niso motivirani, da bi se odselili in odkrivali izzive, frustracije – in zadovoljstvo – ki ga prinaša učenje samostojnega življenja.

Nekatera podjetja morda v imenu sočutja ali naklonjenosti še naprej plačujejo neproduktivne in nemotivirane delavce, ker se bojijo, da bi jim z odpovedjo povzročili stisko in jim otežili izpolnjevanje finančnih obveznosti ter preživljanje družine.

Pred kratkim sem moral odpustiti moža, ki smo mu dali pogodbo za opravljanje prepotrebnih gradbenih del na našem ranču za invalidne in od vojnih grozot prizadete veterane. Delo ni bilo majhno – njegovo dokončanje bi stalo več kot 70.000 dolarjev, vendar se možakar trikrat ni pojavil, da bi opravil delo, ki ga je obljubil. Najeli smo drugo podjetje in delo je bilo dokončano. Čeprav je ta izvajalec pozneje pojasnil nekatere težave, s katerimi se je spopadal, je še vedno šlo za delo, ki ga je bilo treba opraviti – on pa ni izpolnil svojih obljub.

Vlade so znane po tem, da med ljudmi, katerim vladajo, ustvarjajo odvisnost. Zgolj en primer: program za razdeljevanje prehranskih bonov v ZDA, ki ga upravlja ministrstvo za kmetijstvo, se ponaša z največjim številom razdeljenih brezplačnih obrokov in prehranskih bonom v zgodovini – več kot 46 milijonom ljudi.

Istočasno pa Služba nacionalnih parkov, ki jo vodi Ministrstvo za notranje zadeve ZDA, obiskovalce nacionalnih parkov poziva: “Prosimo, ne hranite živali.” Razlog, ki ga navajajo za to, je, da “živali postanejo odvisne od pomoči in se ne bodo naučile skrbeti zase”.

Zelo podpiram pomoč ljudem, kadar imajo upravičene potrebe, in Sveto pismo potrjuje, kako pomembno je to početi. Ezekiel 16:49 na primer vsebuje presenetljivo ugotovitev: “Glej, tole je bila krivda tvoje sestre Sódome: s svojimi hčerami vred je bila napuhnjena zaradi obilja kruha in brezskrbnega pokoja in ni pomagala stiskanim in revnim.”

Poklicani smo, da pomagamo ljudem v stiski, s katerimi se srečamo, vendar Sveto pismo tudi svari pred tem, da bi ljudem pomagali tako, da bi si s tem ustvarili trajno odvisnost. Apostol Pavel je ob obravnavi problema brezdelja med ljudmi, ki so bili del cerkve v starodavni Tesaloniki, podal naslednje opozorilo: “Kajti ko smo bili pri vas, smo vam dali tole navodilo: kdor noče delati, naj tudi ne je” (2 Tesaloničanom 3:10).

Zanimivo je, da je podobno prepoved kot potrebno načelo v socializmu uvedel ruski voditelj Vladimir Lenin. Vključil jo je v rusko ustavo iz leta 1918. Leninov cilj ni bil pospeševanje krščanstva in zaupanja v Sveto pismo, vendar je celo on priznal veljavnost te ekonomske zapovedi.

Kot poslovni in poklicni vodje moramo biti občutljivi in obzirni do potreb ljudi, ki delajo za nas in z nami. Vendar jim delamo krivico, če jim dovolimo, da opravljajo manj kot sprejemljivo delo. Kot je zapisano v Pregovorih 16:26: “Delavčev tek dela zanj, kajti njegova usta ga priganjajo.”

O avtorju
Ken Korkow živi v Omahi v Nebraski, ZDA, kjer služi kot področni direktor organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija). Prispevek je prirejen po rubriki “Fax of Life” (neprevedljiva besedna igra, op. prev.). Uporabljeno z dovoljenjem.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Ali v današnji družbi opažate, da se med ljudmi, ki bi si morali prizadevati za osebno in poklicno neodvisnost, krepi odnos odvisnosti? Če je tako, kaj menite, da je posledica tega?
  2. Ali menite, da je opozorilo ameriške parkovne službe: “Ne hranite živali,” kaj povezano s tem, kako dojemamo in se odzivamo na finančne in fizične potrebe ljudi okoli nas? Pojasnite svoj odgovor.
  3. Sodoma in Gomora sta bili v času Stare zaveze znani kot mesti pokvarjenosti in sprevrženega življenja, vendar je bila njuna “krivda” – ali največji greh – to, da nista poskrbeli za ljudi, ki so bili revni in v stiski. Kaj mislite, da je s tem povedano? Kako se to ujema s tem, da ne spodbujamo občutkov odvisnosti?
  4. Nekdo je rekel: “Daj človeku ribo in ga nahraniš za en dan; nauči človeka ribariti in ga nahraniš za vse življenje.” Kako lahko smiselno in učinkovito rešujemo upravičene potrebe ljudi, hkrati pa se osredotočamo na to, da jim pomagamo, da se naučijo, kako si lahko pomagajo sami?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

Pregovori 3:27-28; 11:24-25; 19:17; Marko 12:31; Apd 20:35; Efežanom 2:10; 2 Timoteju 3:17

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!