Menu

Avtor: Jim Langley  –  V svojem življenju sem pogosto razmišljal o karieri trenerja. Z veseljem sem komu pomagal pri njegovem golfskem zamahu, saj dobro razumem osnove te igre in precej dobro igram. Razmišljal sem tudi o tem, da bi treniral bejzbol, vendar sem ugotovil, da je minilo preveč časa, odkar sem aktivno igral. Nato me je Bog vodil v povsem drugo smer – da uporabljam svoje individualne trenerske veščine in pomagam prijateljem in kolegom, da se vrnejo na pravo pot v osebnem in poslovnem življenju.

Ne glede na to, ali delate s posameznikom ali ekipo v športu ali pa se z nekom pogovarjate o njegovem osebnem življenju in karieri, učinkovito trenerstvo oz. mentorstvo zahteva veščine opazovanja in sposobnost zaznavanja edinstvenih potreb in potencialov osebe. Zahteva tudi pripravljenost učenca, da se nauči in v praksi uporabi načela, ki mu jih mentor prenaša.

Na primer, strokovnjak za golf se utegne soočiti z nezavidljivo nalogo, da učencu, ki že več let nepravilno udarja žogico, spremeni zamah pri igranju golfa. Voditi ga mora, da bi premagal nagnjenost golfista, da se vrne k starim navadam. Podobno mora mentor tudi pri osebnem coachingu pomagati svojemu učencu, da se nauči spremeniti stare težnje, ki lahko zavirajo njegovo osebno rast.

Program krščanskega coachinga, ki sem ga opravil pred nekaj leti, je bil zelo koristen, vendar sem se naučil, da nobena iskrenost ne bo prinesla uspeha, če posameznik ni pripravljen uvesti potrebne spremembe za osebno rast. Ko sem bil sam mentor drugim, se mi je najbolje obneslo to, da sem sodeloval z ljudmi, ki so kazali resnično željo po izboljšanju na nekem področju svojega življenja.

Vodim jih po preprostem pristopu za doseganje ciljev, ki jih usmerja od točke A do točke B. Ko je točka B dosežena, ta postane nova točka A, učenci pa določijo novo točko B, ki jo želijo doseči, okrepljeni z Božjim duhom. Moja naloga je, da se umaknem s poti, spremljam napredek, jih spodbujam, opazujem njihove rezultate in se zahvaljujem Bogu za doseženo.

Sveto pismo ponuja veliko primerov življenjskega coachinga. Tukaj je nekaj načel, ki jih Sveto pismo navaja o tej pomembni strategiji za osebno in poklicno rast.

Brusimo drug drugega. Čeprav je vloga mentorja pomagati drugi osebi, lahko oba posameznika rasteta, ko sodelujeta drug z drugim. “Železo se brusi z železom, človek brusi svojega bližnjega” (Pregovori 27,17).

Prizadevamo si spremeniti srce. Pri življenjskem coachingu najprej želimo videti spremenjen odnos. Ko se spremeni srce, postane oseba bolj motivirana za učenje, rast in boljše razumevanje sebe. Kralj David je odkrito molil: “Preizkusi me, o Bog, spoznaj moje srce, preizkusi me in spoznaj moje vznemirljive misli! Poglej, ali je pri meni pot bridkosti, in vodi me po večni poti!” (Psalm 139,23-24).

Moč črpamo drug od drugega. Naš osebni Mentor je navsezadnje Božji Sveti Duh, vendar potrebujemo tudi druge, ki jih lahko pokličemo za dober nasvet v težkih časih. “Boljše je, da sta dva kakor eden, ker imata dobro plačilo za svoj trud: če namreč eden pade, ga njegov tovariš vzdigne, gorje pa enemu, če pade, ker ni drugega, da bi ga vzdignil” (Pridigar 4:9-10).

Kar nam je bilo dano za zgled, predajamo naprej drugim. Eden od ciljev življenjskega coachinga je usposobiti druge, da postanejo učinkoviti mentorji drugim. “Kar si slišal od mene pred mnogimi pričami, izrôči zanesljivim ljudem, takim, ki bodo zmožni tudi druge poučiti” (2 Tim 2,2).

O avtorju
© 2023, vse pravice pridržane. Jim Langley piše že več kot 30 let ob svoji zaposlitvi kot zavarovalni agent. V zadnjih letih je svojo strast usmeril v pisanje o svojem osebnem odnosu z Bogom. Njegov cilj je spodbuditi še druge, da se Mu približajo. Je dolgoletni član organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), članke z naslovom “Fourth Quarter Strategies” (Strategije četrte četrtine) pa je začel pisati leta 2014.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kaj vam pride na misel, ko slišite besedo “coaching”? Kakšna je po vašem mnenju razlika med coachingom in mentorstvom, če sploh obstaja?
  2. Ali ste že kdaj preživeli nekaj časa z mentorjem ali življenjskim trenerjem? Če je tako, kakšna je bila ta izkušnja – tako dobra kot slaba?
  3. Katere so morebitne pasti, če se odrečemo poiskati ali celo sprejeti coaching, bodisi v osebne ali poklicne namene?
  4. Zakaj menite, da je srce – človekov odnos in motivacija – tako pomembno za uspešen odnos z mentorjem?

OPOMBA: Za dodatne misli iz Svetega pisma na to temo preberite naslednje odlomke (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

Psalm 51:10-12; Pregovori 8:1; 8:6-11; 15:21-24; 27:9-10; Janez 14:15-17; 1 Janez 4:19-21

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!