Avtor: Robert J. Tamasy – “Zapuščina” je izraz, ki ga danes pogosto slišimo. Morda se ljudje, ko se starajo, sprašujejo, kako se jih bodo ljudje spominjali, če se jih sploh bodo. Če bi želeli ustvariti trajno zapuščino, kakšna bi bila? Zajeten finančni portfelj, ki odseva dosežke poklicnega uspeha? Morda bi želeli, da se po vas imenuje stavba v univerzitetnem naselju ali pa krilo bolnišnice. Nekateri bi morda radi, da vsakdo pozna njihovo ime, in želijo doseči ugled in priznanje v svoji panogi ali na svojem področju delovanja.

Razmišljanje o zapuščini nas spominja na kamenček, vržen v ribnik – ta ustvari valove, ki se širijo navzven. Pri tem je ena težava: Nekateri kamenčki povzročijo večje valove kot drugi, sčasoma pa vsi valovi izginejo. Vpliv najmogočnejših zapuščin se čuti več let, morda celo v večnost.

Pred kratkim sem se udeležil žalne slovesnosti za dolgoletnega prijatelja Rogerja Ericksona, ki je deset let služil kot prvi predsednik CBMC International (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija) po njeni reorganizaciji leta 1987. Ko so me leta 1981 zaposlili pri CBMC-USA, da bi nadzoroval njene pisne publikacije, je bil Roger eden prvih ljudi, ki sem jih spoznal. Vpliv, ki ga je imel v teh letih na moje življenje in na tisoče drugih ljudi, je neizmeren.

Na pogrebu so se Rogerja spomnili kot “ribiča ljudi” in kot človeka, ki je pomagal drugim, da rastejo kot kristjani. Desetletja je izpolnjeval Božji klic v svojem življenju in vlagal v druge može, tako da jih je pripeljal k Jezusu Kristusu kot njihovemu Odrešeniku in Gospodu ter podpiral nove vernike in jim pomagal na njihovi duhovni poti. Veliko pooblastilo Jezusa Kristusa, da “pojdite in naredite učence” (Matej 28:19), je bilo za Rogerja najpomembnejša naloga.

Nedvomno je za seboj pustil zapuščino z večnim učinkom. Roger sam je prvi priznaval, da še zdaleč ni popoln, vendar je imel številne lastnosti, ki so mu omogočile, da je služil Bogu in pustil neizbrisen pečat na tistih, ki jih je Gospod pripeljal v njegovo življenje. Tukaj je nekaj teh lastnosti:

Nepopustljivost. Njegova predanost spodbujanju drugih ni nikoli popustila. Imel sem privilegij sodelovati z Rogerjem pri njegovi knjigi o pridobivanju učencev z naslovom Fruit That Won’t Spoil (Sad, ki se ne pokvari) in posredovati njegova spoznanja, da bi jih lahko izkoristili tudi drugi. “Zato, moji ljubi bratje, bodite stanovitni, neomahljivi, nadvse uspešni v Gospodovem delu, ker veste, da vaš trud v Gospodu ni prazen” (1 Korinčanom 15:58).

Trdno prepričanje. Roger ni nikoli omahoval v razumevanju svoje odvisnosti od Gospoda in njegovega Duha, da bi dosegel kar koli, kar ima večno vrednost. “Jaz sem trta, vi mladike. Kdor ostane v meni in jaz v njem, ta rodi obilo sadu, kajti brez mene ne morete storiti ničesar… Niste vi mene izvolili, ampak sem jaz vas izvolil in vas postavil, da greste in obrodite sad in da vaš sad ostane” (Janez 15:5, 15:16).

Visoka discipliniranost. Naj je šlo za preučevanje Svetega pisma, da bi se bolj približal Bogu; za učenje verzov iz Svetega pisma; za zvesto spodbujanje drugih mož v njihovi duhovni rasti ali za opominjanje drugih, naj se pridružijo pri ustvarjanju učencev, Roger je bil vedno odločen in nameren. “… se trudim, da bi to osvojil, ker je tudi mene osvojil Kristus Jezus… tečem proti cilju po nagrado, h kateri nas od zgoraj kliče Bog v Kristusu Jezusu” (Pismo Filipljanom 3,12-14).

Radodarnost. Velikodušnost je bila še ena Rogerjeva lastnost, bodisi da je daroval svoj čas in energijo, bodisi da je uporabljal svoja osebna sredstva v korist drugih in prispeval k napredku Kristusovih ciljev v poslovnem in poklicnem svetu. In skozi to je bil obilno blagoslovljen. “… moramo… se spominjati besed Gospoda Jezusa, ki je rekel: Večja sreča je dajati kakor prejemati” (Apostolska dela 20:35).

O avtorju
© 2022. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija),Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kako bi opredelili pojem “zapuščina”? Kaj ta izraz pomeni vam?
  2. Kakšno zapuščino bi radi zapustili, ko se bo končala vaša kariera – ali celo vaše zemeljsko življenje?
  3. Zakaj običajna merila za uspeh – stvari, kot so bogastvo, prestiž, moč, vpliv in slava – pogosto spodletijo, ko gre za to, da zapustimo trajno zapuščino?
  4. Katere spremembe bi uvedli, če bi želeli spremeniti svoje življenje in delo, tako da bi imela vaša zapuščina resnično trajen vpliv?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

Izaija 50,7; Apostolska dela 17,28; Galačanom 6,9-10; Filipljanom 3,7-11; 2 Timoteju 2,2

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!