Avtor: Jim Langley – Zadnjih nekaj let se zdravim zaradi raka na prostati. Skoraj leto dni je minilo od drugega blago invazivnega postopka za odstranitev bolezni, ki se zadržuje v tej majhni žlezi. Doslej se nisem odločil za kirurško odstranitev. In na srečo med celotnim postopkom nisem občutil nobenih bolečin.

Pred kratkim sem imel video posvet z urologom, na katerem sva se pogovorila o izvedljivosti drugega posega za odstranitev majhne količine preostalega raka. Njegovo priporočilo je bilo, naj nadaljnjih šest mesecev “opazujem in čakam”. Upošteval sem njegov nasvet in zdaj čakam na rezultate skena, ki bo ocenil moj napredek.

Ker se s tem rakom spopadam že kar precej časa, je čakanje pred naslednjim zdravljenjem smiselno. Sprejel sem to, čemur pravim “težka naloga budnega čakanja”. Ob prvi diagnozi sem raziskal vse razpoložljive alternative. Rak na prostati je redko agresiven in običajno raste le počasi; statistično gledano danes zaradi raka prostate umre zelo malo moških.

Moj odnos do te bolezni je osredotočen na mojo vero v Gospoda. Moja krščanska pot je polna številnih preizkušenj, pa tudi blagoslovov. Kot Jezusov privrženec sem spoznal, da je treba velikokrat “upati in čakati” na Gospoda. Pri preučevanju Svetega pisma sem se s tem konceptom upanja in čakanja srečal precej pogosto. Kralj David je v Psalmu 27:13-14 zapisal: “Verujem, da bom videl dobroto Gospodovo v deželi živih. Upaj v Gospoda, bodi močan, tvoje srce naj se opogumi, upaj v Gospoda.” Odličen nasvet človeka, ki je bil znan kot “človek po Božjem srcu”.

V zadnjih nekaj letih smo se mnogi soočali s tesnobnimi trenutki. Morda niso vključevali resne diagnoze, vendar so pandemija, negotovo gospodarstvo in nenehno spreminjajoče se delovno okolje za večino od nas prinesli spremembe, kakršnih še ni bilo. S poslovnega vidika ne pomnim bolj zahtevnega obdobja za služenje kruha. Zato sem se naučil delati bolj trdo in pametno.

V zavarovalništvu sem se s strankami vedno najraje srečeval osebno. Vendar je to zaradi zdravstvenih omejitev postalo težko. Prizadeval sem si postati še bolj odziven na potrebe in želje svojih strank. Zaradi pandemije pa je komunkacija z mnogimi zelo otežena, saj so tudi njihova življenja bolj zapletena in zahtevna.

Naj vam zaupam svojo “skrivnost” budnega čakanja v teh težkih časih. Najpomembnejše je, da razvijemo in vzdržujemo močno in dosledno molitveno življenje. Kristusovi učenci morajo razumeti pomen tega, da si vsako jutro oblečemo Božjo bojno opremo. Apostol Pavel v pismu Efežanom 6:10-11 poziva: “Sicer pa zajemajte moč v Gospodu in sili njegove moči. Nadenite si celotno Božjo bojno opremo, da se boste mogli upirati hudičevim zvijačam.” Upreti se moramo veliki skušnjavi, da bi podlegli zvijačam svojega duhovnega sovražnika.

Pavel nadaljuje v pismu Efežanom 6:18: “Ob vsaki priložnosti mol te v Duhu z vsakršnimi molitvami in prošnjami. V ta namen bedite z vso vztrajnostjo in mol te za vse svete.” Da, molim ne le za svoje osebne potrebe, ampak tudi za številne ljudi, ki mi jih je Bog postavil na pot – pa tudi za druge, ki jih komaj poznam in ki marljivo delajo za Gospoda, in za tiste, ki jim jih je Bog postavil na pot. Na ta način si prizadevam, da bi opravil svoj del kot dinamičen član Božje družine!

O avtorju
© 2022, vse pravice pridržane. Jim Langley piše že več kot 30 let ob svoji zaposlitvi kot zavarovalni agent. V zadnjih letih je svojo strast usmeril v pisanje o svojem osebnem odnosu z Bogom. Njegov cilj je spodbuditi še druge, da se Mu približajo. Je dolgoletni član organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), članke z naslovom “Fourth Quarter Strategies” (Strategije četrte četrtine) pa je začel pisati leta 2014.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Ste se že kdaj znašli v zelo težki situaciji – morda v zdravstveni ali finančni krizi – ki je zahtevala precej čakanja, preden je bila razrešena? Če je tako, kako ste se odzvali?
  2. Kako razumete izraz “budno čakanje”? Kaj so nekatere prednosti in tudi težave, ki jih prinaša to čakanje?
  3. Kaj so nekateri izzivi, s katerimi ste se srečali v zadnjem letu, bodisi, da so povezani s trenutno pandemijo, bodisi z okoliščinami, ki s tem sploh niso povezane? Ste poskušali situacijo rešiti na hitro, ali pa ste bili dovzetni za pristop “upaj in čakaj”? Pojasnite svoj odgovor.
  4. Ko naletite na ogromne ovire in različne vrste nesreč, kakšno vlogo – če sploh kakšno – ima vaša vera pri tem, kako se odzovete nanje?

OPOMBA: Za dodatne misli iz Svetega pisma na to temo preberite naslednje odlomke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Psalm 130:5-6; Luka 12:35-37; Efežanom 6:13-17; Filipljanom 4:6-7; 1 Peter 5:6-9

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!