Avtor: Jim Mathis – Nekaj tednov nazaj nas je pastor naše cerkve prosil, da z eno besedo izrazimo svoje trenutno čustveno stanje. Zapisal sem “zadovoljen”. To ne pomeni, da sem vedno zadovoljen. Nekajkrat v zadnjih mesecih sem začutil nemir, celo tesnobo, zaradi vsega, kar se dogaja. Ob mnogih dnevih lahko rečem, da se mi poraja upanje oz. da postajam optimističen – zadovoljstvo pa je moje prevladujoče čustvo.

Kasneje sem poiskal besedo “zadovoljen” v slovarju in v tezavru. Našel sem sopomenke, kot so “srečen”, “vesel”, “miren”, “spokojen”, “umirjen”, “sproščen” in “brezskrben”. Zdi se, da zadovoljstvo lahko služi kot dobra pot do sreče.

Dandanes se zdi, da so cele panoge posvečene temu, da sejejo nezadovoljstvo. Dejansko je velik del naše kulture osredotočen na to. Stalno nam dopovedujejo, da ne bomo nikoli srečni brez najnovejše igrače ali orodja, najbolj bleščečega in najhitrejšega avtomobila, večje in bolje opremljene hiše. Ne bomo se počutili sprejeti, nam pravijo, dokler ne začnemo uporabljati pravega deodoranta, dokler ne shujšamo ali dokler naša športna ekipa ne doseže pomembne zmage.

Motivacijski govorniki in knjige za samopomoč nam govorijo: “Če popustimo, izgubimo.” In tako nas navajajo k temu, da si stalno damo z nečim opraviti in nikoli ne čutimo zadovoljstva. Vedno se pojavi spet nekaj drugega, kar poglobi naš občutek nezadovoljstva s tem, kar že imamo.

Spomnim se slovitega poslovnega magnata, ki je na postavljeno vprašanje: “Koliko je dovolj?” odgovoril preprosto z: “Samo še malo več.” Če vedno hočemo več, ne bomo nikoli imeli dovolj. Besedi “več” in “zadovoljen” sta zagrizena tekmeca. Zadovoljstvo izhaja iz tega, da smo srečni, kjer smo, in s tem, kar imamo. Vedno si želim delo bolje opravljati, biti bolj zdrav in imeti več finančne stabilnosti. Želim pa si tudi biti bolj vesel, biti boljši prijatelj in mož ter preživeti več časa v uživanju blagoslovov, ki jih že imam.

Zadovoljstvo ni destinacija. Je odločitev, ki ji sledijo mir, veselje in hvaležnost. Pridobivanje več stvari nam ne bo prineslo več sreče; hvaležnost za vse, kar že imamo, pa bo. To je osrednja tema v Jezusovi Pridigi na gori. Govoril je o tem, biti “ubogi na duhu“, biti “krotki” (moč na vajetih), biti “lačni in žejni pravičnosti“, biti “usmiljeni” in biti “čisti v srcu” (Matej 5:3-8).

Te lastnosti vodijo v zadovoljstvo, je učil Jezus, ne pa pridobivanje materialnih stvari. Nato je rekel: “Ne nabirajte si zakladov na zemlji, kjer uničujeta molj in rja in kjer tatovi vlamljajo in kradejo; nabirajte pa si zaklade v nebesih, kjer jih ne uničujeta ne molj ne rja in kjer tatovi ne vlamljajo in ne kradejo. Kjer je namreč tvoj zaklad, tam bo tudi tvoje srce” Matej 6:19-21).

Kralj Salomon je posvetil velik del svoje knjige Pridigar opisu tega, kar se je naučil o zadovoljstvu, in apostol Pavel je zapisal: “Znam biti reven in znam biti v obilju. Na vse mogoče sem se navadil: biti sit in biti lačen, biti v obilju in biti v pomanjkanju” (Filipljanom 4:12).

Prijateljica je svojo doktorsko disertacijo napisala na temo samooskrbnega kmetijstva v Srednji Ameriki, opazujoč najrevnejše med revnimi. Vprašal sem jo, ali je bilo kaj presenečenj. Takoj je spregovorila o tem, kako so vsi veseli. Ti ljudje, ki se s težavo preživljajo na svojih majhnih koščkih zemlje, so veseli kot ptiček na veji. Pevca Martyja Stuarta sem nekoč slišal reči: “Če imam sto dolarjev v žepu in se vozim v Cadillacu, sem zadovoljen. Kdo bi si želel več?” Strinjam se – in niti ne potrebujem Cadillaca.

O avtorju
© 2021Jim Mathis je pisec, fotograf in lastnik majhnega podjetja v Overland Parku, Kansas. Njegova najnovejša knjiga je Kamela in igla – kristjan razmišlja o bogastvu in denarju. V preteklosti je bil izvršni direktor organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija) v Kansas Cityju, Kansas, in Kansas Cityju, Missouri. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kaj je vaša osebna definicija zadovoljstva? Ali se imate za osebo, ki je zadovoljna – s svojim življenjem in okoliščinami? Razložite svoj odgovor.
  2. Kako so dogodki preteklega leta vplivali na vaš občutek zadovoljstva? Ali so težave, ki so nastale pretežno zaradi pandemije koronavirusa, zmanjšale vaš občutek miru in zadovoljstva, ali pa so vaše izkušnje vodile do večjega zadovoljstva? Razložite svoj odgovor.
  3. Kaj menite, zakaj materialne stvari in nenehno prizadevanje za več – za večje dosežke, napredovanje, status – redko vodijo v resnično zadovoljstvo? Ali se sploh strinjate s tem zaključkom? Ali mislite, da če bi imeli “samo malo več”, bi to imelo za posledico resnično, trajno zadovoljstvo? Zakaj ali zakaj ne?
  4. Naštejte nekaj stvari, ki najmočneje vplivajo na vaš občutek zadovoljstva – oz. nezadovoljstva. Kaj lahko storite, da bi zmanjšali ali odpravili njihov negativni vpliv na vaše življenje?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Pridigar 1:14; 1:914; 2:1011; 2:1724; 3:22; 5:18; Filipljanom 4:69; 4:1113; 4:19

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!