Avtor: Robert J. Tamasy – Pred leti se je v neki pesmi avtor pritoževal: “Če ne bi imel smole (dobesedno: slabe sreče – neprevedljiva besedna igra), ne bi imel nobene sreče.” Danes bi lahko podobno rekli, da če ne bi bilo slabih novic, ne bi imeli nobenih novic. Ni potrebno, da nas kdorkoli spominja na negativnost, ki jo je povzročila svetovna pandemija. Zdi se, da množični mediji uživajo v poročilih o smrtnih primerih zaradi covida-19 in o neštetih ljudeh, ki so bili hospitalizirani zaradi virusa. Preizkušeno vodilo novinarjev: “Kjer je kri, je dobra novica”, je ponovno stopilo v ospredje.

Vendar to ni edini vzrok za negativno okolje, v katerem živimo. V številnih delih sveta vladajo gospodarski pretresi. Pomanjkanje dobave izdelkov splošne rabe povzroča frustracije mnogim od nas. Grožnje z vojno na mnogih območjih sveta povzročajo veliko zaskrbljenost. Nasilje narašča, prav tako samomori, zloraba drog in družinski prepiri. Temu seznamu ni konca ne kraja.

Skušnjava je velika, da bi se pogreznili v obup, saj nas nenehni naval slabih novic sili v prepričanje, da je vse upanje šlo po vodi. Vendar ta skušnjava ne prinaša nobenega pozitivnega izida. Kako se ji torej lahko izognemo?

Poslovni svetovalec Tim Kight je pred kratkim objavil prispevek, ki se neposredno nanaša na to vprašanje. Dejal je: “Če se ukvarjate z negativnim, preprosto hranite svoje razočaranje ali strah, kar vodi v slabe odločitve, zaradi katerih ste še bolj zaskrbljeni, jezni ali prestrašeni. To je ‘začarani krog pogube’. Pritisnite gumb za pavzo in prekinite ta začarani krog. Preusmerite pozornost z negativnega na produktivno.”

Ste ujeti v zanko negativnosti ali, kot to imenuje Kight, v “začarani krog pogube”? Do neke mere je prizadel vse nas, vendar obstajajo načini, kako se izogniti osredotočanju na neskončni tok slabih novic. Dobre nasvete najdemo v Svetem pismu:

Razvijte zdravo miselnost. Lahko dovolimo, da nas preplavi neprekinjeni tok slabih novic in informacij, lahko pa se tudi zavestno odločimo, da se bomo osredotočili na bolj pozitivne in produktivne stvari. “In nikar se ne prilagajajte temu svetu, ampak se tako preobražajte z obnovo svojega uma, da boste lahko razpoznavali, kaj hoče Bog, kaj je dobro, njemu všečno in popolno” (Pismo Rimljanom 12:2).

Osredotočajte se na pozitivne, spodbudne stvari. Pravijo, da ne moreš preprečiti pticam, da bi ti preletele glavo, lahko pa jim preprečiš, da si zgradijo gnezdo v tvojih laseh. “Sicer pa, bratje, vse, kar je resnično, kar je vzvišeno, kar je pravično, kar je čisto, kar je ljubeznivo, kar je častno, kar je količkaj krepostno in hvalevredno, vse to imejte v mislih” (Filipljanom 4:8).

Odklonite premlevanje zlih in negativnih idej. Živimo v informacijski dobi in veliko informacij, ki jih vidimo in slišimo, je lahko destruktivnih, in ne koristnih in spodbudnih. Lahko se odločimo, da bomo zavrgli neproduktivne misli in ideje. “Vse preizkušajte in kar je dobro, obdržite. Zla, pa naj bo kakršno koli, se vzdržite” (1 Tesaloničanom 5:21-22).

Izberite vero namesto dvoma. Tudi ko so okoliščine videti mračne, nas lahko zaupanje v Boga usmeri k upanju, občutku iskrenega pričakovanja in čvrstemu zaupanju kljub razočaranju. “Je pa vera obstoj resničnosti, v katere upamo, zagotovilo stvari, ki jih ne vidimo” (Hebrejcem 11:1).

O avtorju
© 2022. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kako se spopadate z nenehnim bombardiranjem z negativnimi in zaskrbljujočimi novicami?
  2. Kaj menite o opažanju, da se lahko zaradi ukvarjanja z negativnimi novicami znajdemo v “začaranem krogu pogube”, zanki negativnosti, ki vodi v razočaranje, strah, jezo in slabe odločitve?
  3. Na kakšne načine se lahko borimo proti negativnemu okolju, v katerem že tako dolgo živimo? Kako lahko gojimo zdravo, pozitivno miselnost, ki bo usmerjala naša dejanja in vsakodnevno odločanje?
  4. Ali se strinjate, da nam lahko iskrena, dobro utemeljena vera v Boga, v njegovo suverenost in božanski nadzor nad vsemi okoliščinami omogoči, da premagamo začarani krog negativnosti, za katerega se zdi, da pesti toliko ljudi? Zakaj ali zakaj ne? Kakšni so izzivi za zaupanje Bogu v času velikega malodušja in obupa?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Psalm 23:1-6; 100:1-5; Pregovori 12:25; 16:24; 25:25; Rimljanom 8:28; 1 Korinčanom 13:4-7

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!