Avtor: Robert J. Tamasy – Ste se kdaj ustavili in razmislili o navidezno naključnih dogodkih, ki so pripomogli k temu, da ste zdaj poklicno tam, kjer ste? Ne glede na to, ali smo na začetku poklicne poti, na njeni polovici ali pa se približujemo koncu poklicnega življenja, je na to, kako smo prišli do sedanjega trenutka, vplivalo veliko dejavnikov.

Ko sem začel študirati, kljub temu da sem užival v pisanju, nisem nikoli razmišljal o tem kot o poklicni možnosti. Ko pa me je predavatelj mojega prvega jezikovnega predmeta spodbudil in opozoril na moj pisateljski potencial, sem pomislil, da bi to lahko bila moja prihodnost. To spoznanje pa me je pripravilo do tega, da sem se prepisal na drugo univerzo, ki je ponujala uglednejši študijski načrt za mlade novinarje.

Tam sem imel nekaj profesorjev, ki so pozitivno vplivali name in me spodbujali, naj si za poklic izberem novinarstvo. Nekoč mi je po več neuspešnih poskusih uspelo opraviti intervju z uglednim vodjo univerzitetnega osebja. Zakaj se je končno odločil, da privoli v intervju z mano? Naučil me je načela, ki ga nikoli nisem pozabil in ki ga od takrat pogosto uporabljam: “Vztrajnost nevtralizira odpor.”

Moja prva zaposlitev pri časopisu je bila urednikovanje male občinske publikacije. To je pomenilo, da nisem bil le urednik, ampak tudi poročevalec za lokalno upravo, športni poročevalec, kolumnist, pisec uvodnika in fotograf. Če bi bil dobil službo pri večjem časopisu, bi mi verjetno dodelili specializirano vlogo, na primer urednika, policijskega poročevalca ali celo pisca nekrologov. Vsekakor si ne bi pridobil tako celovitega znanja, kot sem ga dobil v manjšem, manj prestižnem časopisu.

Na vsaki od postojank v moji 10-letni časopisni karieri sem delal z zelo sposobnimi in izkušenimi veterani v tej panogi, ki so me veliko naučili. Ta “zakladnica” usposabljanja in izkušenj mi je služila kot priprava na 20 let dela pri organizacijah CBMC-USA in CBMC International (organizaciji, podobni slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija) kot urednik in direktor publikacij ter na delo, ki sem ga opravljal v letih po tem.

Obstaja šala o tem, da nekdo vpraša lokalnega prebivalca za pot do druge destinacije. Domačin ga pogleda in reče: “Od tu ne moreš priti tja.” Moja poklicna pot v resnici odraža prav to. Ne bi mogel doseči vsake nove stopnje svoje kariere, ne da bi prej odšel nekam drugam, pogosto na delovno mesto, o katerem ne bi razmišljal, če me okoliščine ne bi usmerile v to smer.

Iz tega sledi moj zaključek: Ne glede na to, ali se tega takrat zavedamo ali ne, Bog Svojim otrokom določa vsak korak, ki ga naredijo v življenju, tako poklicno kot osebno, zaradi Svoje velike modrosti ter posebnega načrta in namena, ki ju ima za nas. Naj naštejem nekaj načel, ki sem se jih naučil na tej poti:

Imejmo zaupanje, čeprav ne poznamo poti. Priznam, pogosto sem se spraševal, zakaj so mi ponudili to službo in ne ono drugo, zakaj se mi niso ponudile priložnosti, za katere sem se počutil popolnoma usposobljenega. Po tem, ko sem v veri zaupal svoje življenje Jezusu Kristusu, sem odkril, da Gospod veliko bolje kot jaz ve, kaj je najboljše zame. “Zaupaj v Gospoda z vsem svojim srcem, na svojo razumnost pa se ne zanašaj. Na vseh svojih poteh ga spoznavaj in on bo uravnaval tvoje steze” (Pregovori 3:5-6).

Oklepajmo se vere vpričo negotove prihodnosti. Če bi bilo odvisno od mene, bi se moje življenje in kariera odvijala precej drugače, kot sta se. Na srečo je Bog natančno vedel, kako me je zasnoval in kako Mu lahko najbolje služim. “Vem za načrte, ki jih imam z vami, govori Gospod: načrte blaginje in ne nesreče, da vam dam prihodnost in upanje” (Jeremija 29:11).

O avtorju
© 2022. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija),Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Ste se kdaj vprašali, zakaj so se dogodki v vaši poklicni karieri, najsi bo dolga ali kratka, odvijali tako, kot so se? Ste kdaj podvomili, ali ste na pravi poti? Pojasnite svoj odgovor.
  2. Kateri konkretni ljudje ali dogodki so imeli največji vpliv na to, da so vas usmerili tja, kjer ste danes? Če bi vam bila dana priložnost, katere spremembe – če sploh kakšne – bi uvedli in zakaj?
  3. Ali se spomnite trenutkov v svoji karieri, ko ste spoznali – takrat ali za nazaj – da je bil Bog neposredno vpleten v to, kar se je zgodilo? Kakšen je bil ta občutek za vas?
  4. Kako lahko postanemo bolj prizadevni pri iskanju Božjega vodstva pri pomembnih kariernih odločitvah, pa tudi pri potrebah in težavah, ki se pojavljajo iz dneva v dan?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

Psalm 37:3-7; 37:34; Pregovori 11:14; 15:22; 19:20; Izaija 40:31; 41:10; Janez 10:10

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!