Avtor: Jim Langley – Nedavno sem se srečal z majhno skupino piscev v svojem kraju in sem bil opozorjen na besedno zvezo, ki se mi zdi vredna uporabe v številnih okoliščinah. Predstavljajte si, da se pogovarjate z nekom, ki vam je pravkar povedal svojo izjavo o poslanstvu, vi pa se preprosto odzovete z: “Tako da …?” Nakar potrpežljivo počakate, da vam še globlje pojasni motive, ki se skrivajo za njegovim navedenim poslanstvom in namenom.

Pisatelj Russell Bishop to tehniko uporablja že 40 let. S tem pomembnim vprašanjem usmerja in usposablja nešteto ljudi, da bi jih spodbudil k razmisleku o tem, kako bi lahko bolje vodili svoja podjetja. Bishop je mednarodno znan po svojem delu s podjetji in skupinami strank, sam pa ga imam za enega najbolj modrih in prijaznih posameznikov, kar sem jih spoznal.

Rad bi vas pozval, da razmislite o besedni zvezi “tako da” – za svojo osebno rast in tudi za svoje odnose z drugimi.

Ne glede na to, ali ste lastnik podjetja ali pa se želite le bolje zavedati, kako lahko prispevate k izboljšanju tega sveta, sem prepričan, da je ta kratka besedna zveza lahko ključnega pomena za vaše življenje. Presenečen sem, kako pogosto mi je prikladno prišla na misel, odkar sem se seznanil s tem konceptom. Tukaj je nekaj primerov:

Igram golf, “tako da…” Golf je že več kot 50 let eno mojih najljubših razvedril. Včasih sem bil precej dober v tem športu, danes pa se kaj hitro razočaram nad lastnimi dosežki. Zdaj nameravam povečati število ur na golfišču in občasno celo vaditi – “tako da” bom v igri še bolj užival. Nameravam tudi zmanjšati svoja pričakovanja – “tako da” bom pri igri bolj sproščen in lagoden. Dandanes je moj namen, da naj bodo moje partije golfa prijeten sprehod po parku.

V službo hodim, “tako da….” Zadnjih 38 let vestno delam v panogi finančnih storitev za isto veliko družbo. Bilo je veliko težkih obdobij, vendar ostajam predan svojim strankam. Zakaj? “Tako da” jim bom služil na primeren način, da bodo v prihodnosti zaščiteni oni in njihovi bližnji. To vem že vrsto let, vendar je dobro ubesediti, zakaj delamo, kar delamo, da bolje razumemo svoje temeljne motive pri delu. Zame se na to neposredno nanaša konkreten svetopisemski verz. V Pismu Kološanom 3:17 apostol Pavel svoje bralce spodbuja: “In vse, kar koli delate v besedi ali v dejanju, vse delajte v imenu Gospoda Jezusa in se po njem zahvaljujte Bogu Očetu.”

Služim drugim, “tako da….” Prišel sem do spoznanja, da je najboljši način, kako pokažem svojo ljubezen do Gospoda, preko odnosa z drugimi. Z drugimi besedami, služiti moram potrebam svojih strank, tako da bo moj nebeški Oče zadovoljen, ko druge postavljam pred svoje potrebe in želje. Biti Bogu všečen je zdaj najpomembnejši cilj v mojem življenju. Razmislite o tem, kaj Pavel pove v Pismu Galačanom 2:19-20: “…Skupaj s Kristusom sem križan; ne živim več jaz, ampak Kristus živi v meni. Kolikor pa zdaj živim v mesu, živim v veri v Božjega Sina, ki me je vzljubil in daroval zame sam sebe.” Pavel je bil popolnoma predan Jezusu Kristusu – vse, kar je počel, je bilo usmerjeno v to, da bi prinesel slavo Gospodu.

Naj zaključim s to mislijo: Pred dva tisoč leti je Bog na zemljo poslal svojega edinega Sina. Jezus Kristus, Božji Človek, je na zemlji preživel približno 33 let z enim samim namenom – da bi umrl na križu za naše grehe, nato pa bil pokopan in vstal, tako da bi mi lahko vstopili v občestvo z Bogom in izkusili večno življenje! Sprejetje Kristusa v naše življenje, kot je opisano v Janezovem evangeliju 1:12, je preprosta transakcija vere. Toda ko smo to enkrat storili, se revolucionarno spremeni vsako razmišljanje o tem, kar počnemo in nato pretehtamo, zakaj – “tako da…?”

O avtorju
© 2022, vse pravice pridržane. Jim Langley piše že več kot 30 let ob svoji zaposlitvi kot zavarovalni agent. V zadnjih letih je svojo strast usmeril v pisanje o svojem osebnem odnosu z Bogom. Njegov cilj je spodbuditi še druge, da se Mu približajo. Je dolgoletni član organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), članke z naslovom “Fourth Quarter Strategies” (Strategije četrte četrtine) pa je začel pisati leta 2014.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Ali ste kdaj razmišljali o tem, da bi zapisali, natančno kaj je po vašem mnenju vaše osebno ali poklicno poslanstvo (ali izjava o namenu)? Če niste, bi bila to zelo koristna vaja. Zakaj počnete to, kar počnete?
  2. Ko ste enkrat oblikovali izjavo o poslanstvu, kako bi jo razširili z odgovorom na besedno zvezo “tako da…”?
  3. Razmislite o svoji najljubši zabavi, hobiju ali dejavnosti, v kateri uživate. Razen tega, da vam to vzame nekaj prostega časa, to počnete “tako da” – kaj?
  4. Ali menite, da je uporaba besedne zveze “tako da” za načrte, cilje in želje pretirana? Ali bi morali biti sposobni izraziti, zakaj smo se odločili, da bomo nekaj naredili, kakšni so motivi za to, kar počnemo? Zakaj ali zakaj ne?

OPOMBA: Za dodatne misli iz Svetega pisma na to temo razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)
Job 42:1-5; Izaija 55:10-11; Janez 1:12; Efežanom 1:7-10; Filipljanom 3:10; Kološanom 3:23-25

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!