Menu

 Avtor: Robert J. Tamasy V svoji poklicni karieri sem imel številne ljudi, ki sem jih imenoval “šef”. To so bili ljudje, ki sem jim poročal, ki so me zaposlili in – če nisem zadovoljivo opravljal svojega dela – so me lahko odpustili. Na srečo so bili moji “šefi” v večini primerov tudi dobri vodje. Toda v poslovnem in poklicnem svetu ni vedno tako. 

V čem je razlika? Govornik, pisec in svetovalec Tim Kight je to dobro povzel, ko je opisal, kako se razmišljanje “šefa” razlikuje od razmišljanja pravega vodje. Dejal je, da je miselnost šefa naslednja: “Ljudje, ki jih vodim, delajo zame. Njihova odgovornost je, da naredijo, kar jim naročim.” Kight pa je dejal, da je miselnost pravega vodje: “Delam za ljudi, ki jih vodim. Moja odgovornost je, da jim zagotovim podporo, ki jo potrebujejo, da lahko dosežejo velike stvari.” 

To me spominja na klasično poslovno knjigo Good to Great (Od dobrega k odličnemu) Jima Collinsa. Knjiga se osredotoča na študije, ki jih je s svojo raziskovalno skupino opravil o najuspešnejših podjetjih. Ugotovili so, da v večini primerov najboljših podjetij niso vodile znane, karizmatične osebnosti, temveč skromni posamezniki, katerih strast do odličnosti in uspeha je bila uravnotežena z veliko ponižnostjo. 

Collins je ob pregledu raziskave ugotovil: “Dobri in odlični voditelji si niso želeli postati poslovni giganti. Niso stremeli k temu, da bi jih ljudje kovali v zvezde ali da bi postali nedosegljive ikone. Bili so čisto običajni ljudje, ki so tiho dosegali izjemne rezultate.” 

Ob prebiranju Svetega pisma najdemo podobne posameznike. Jožef, Mojzes, David, Nehemija in drugi v Stari zavezi, v Novi zavezi pa apostola Pavel in Peter, predvsem pa sam Jezus Kristus, so bili voditelji, ki so, če uporabimo Kightove izraze, menili, da je njihova odgovornost, da ljudem, ki so jih vodili, zagotovijo podporo, ki jo potrebujejo za doseganje velikih stvari. Navajamo le nekaj izmed številnih primerov: 

Izoblikovanje enotne vizije. Eden najboljših načinov vodenja je predstaviti vizijo dela, ki bo navdihnila vse sodelujoče. Nehemija je to storil, ko si je ogledal ruševine starodavnega Jeruzalema. “Zdaj pa sem jim rekel: Vidite, v kakšni nadlogi smo se znašli. Jeruzalem je v razvalinah, njegova vrata so požgana z ognjem. Pridite, pozidajmo jeruzalemsko obzidje, da nam ne bo več v sramoto. Potem sem jim še povedal, kako dobrotljiva je bila nad menoj roka mojega Boga… In okrepili so svoje roke za dobro” (Nehemija 2:17-18). To delo je bilo dokončano v izjemno kratkem času. 

Pripravljenost služiti drugim. Če je imel kdo pravico zahtevati, da se mu vsi podrejajo, je bil to Jezus Kristus, utelešeni Bog. Kljub temu je ostal zvest Svojemu poslanstvu, da postane spravna žrtev za grehe človeštva, in vsakomur, ki se Mu odloči slediti, ponudi novo življenje. “Saj tudi Sin človekov ni prišel, da bi mu stregli, ampak da bi stregel in dal svoje življenje v odkupnino za mnoge” (Marko 10:45). 

Opremljanje tistih, za katere skrbite, da bodo uspevali. Namesto da bi se osredotočali na to, kaj lahko drugi storijo za doseganje njihovih ciljev, si najboljši vodje prizadevajo najti načine za spodbujanje in izzivanje tistih, ki so jim podrejeni, da bi le-ti uspevali pri uporabi svojih darov, spretnosti in talentov, ki jim jih je dal Bog. “Ne delajte ničesar iz prepirljivosti in ne iz praznega slavohlepja, ampak imejte v ponižnosti drug drugega za boljšega od sebe. Naj nobeden ne gleda samo nase, temveč tudi na druge” (Filipljanom 2:3-4). 

O avtorju
© 2024. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Ali menite, da je biti “šef” (ali kakršen koli izraz vam je ljubši) nujno enako kot biti dober in učinkovit vodja? Zakaj ali zakaj ne? 
  2. Pomislite na nekoga, o katerem ste mnenja, da je pravi vodja. Katere so njegove oz. njene lastnosti, ki izstopajo in navdihujejo druge, da jim želijo slediti? 
  3. Zakaj menite, da so nekateri posamezniki, bodisi poslovni in poklicni vodje bodisi politiki, deležni tolikšne pozornosti, čeprav se zdi, da nimajo pravih voditeljskih lastnosti in značilnosti? 
  4. Če razmišljamo o življenju Jezusa Kristusa, katerega vpliv se zelo močno čuti še danes, 2.000 let kasneje, katere so tiste stvari, zaradi katerih je bil tako učinkovit vodja? 

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate) 3 Mz 19:18; Pregovori 28:2; 28:16; Matej 7:9-12; 1 Korinčanom 10:31-33; Efežanom 6:5-9 

Izziv 

Morda ste na vodilnem položaju v svoji organizaciji ali pa imate vlogo z omejenimi možnostmi za vodenje drugih. Kakorkoli že, vzemite si nekaj časa in ocenite svoje voditeljske prednosti in slabosti. 

Lahko celo poiščete zaupanja vrednega prijatelja ali dva, da vam iskreno povesta o vaših vodstvenih sposobnostih. Nato razmislite o korakih, ki bi jih lahko začeli izvajati, da bi postali še učinkovitejši vodja, ki v ospredje postavlja potrebe in interese drugih. 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!