Menu

Avtor: Rick Boxx – Veliko prodajalcev mi je povedalo podobno zgodbo. Ko se poveča pritisk, da morajo doseči rezultate, začnejo dobivati navodila od svojih šefov: “Če dobiš nekoga na telefon, mu povej, karkoli je potrebno, da dosežeš prodajo.” Torej je tem prodajalcem malone ukazano, naj lažejo, da bi pridobili stranke.

To ustvarja dilemo za tiste, ki želijo svojo vero živeti pošteno in brez kompromisov. Sprašujejo se: “Ali naj lažem ali pa naj storim, kot je prav, in tvegam, da bom izgubil službo?”

Ni dvoma, da je zelo neprijetno, če se znajdemo v takem položaju. Enostavno bi bilo najti opravičilo za to, da storimo, kot nam je bilo rečeno. “Konec koncev to službo potrebujem za preživetje.” Toda ko si prizadevamo svojo vero vključiti v odgovornosti in zahteve na delovnem mestu, moramo razmisliti o tem, kaj nam ima povedati Sveto pismo.

V starozavezni knjigi Pregovorov na primer najdemo veliko spodbud k resnicoljubnosti – in opozoril o posledicah nepoštenosti. Pregovori 20:17 svarijo: “Sladek je človeku prisleparjeni kruh, nato pa so njegova usta polna peska.” Se vam to zdi privlačno? Drug verz nam pravi: “Kar je zaželeno pri človeku, je njegova dobrota, boljši je revež kakor lažnivec” (Pregovori 19:22).

Po drugi strani pa Pregovori 10:9 pravijo: “Kdor hodi v popolnosti, hodi varno, kdor pa izkrivlja svoje poti, bo razkrinkan.” Laž ali celo napačno prikazovanje tega, kar lahko naredimo za stranko, nam lahko prinese začasen uspeh, vendar bo prevara prej ali slej odkrita.

Sveto pismo je polno modrosti o tem, kako naj se lotevamo kompromisnih in neetičnih situacij. Oglejte si le nekaj resnic in obljub, ki jih najdemo v Jezusovi Pridigi na gori:

Za koga v resnici delate? Kot Kristusovi privrženci smo odgovorni avtoriteti, ki je višja od človeka, ki je morda naš šef. “Nihče ne more služiti dvema gospodarjema: ali bo enega sovražil in drugega ljubil, ali pa se bo enega držal in drugega zaničeval. Ne morete služiti Bogu in mamonu” (Evangelij po Mateju 6:24). Dobro vprašanje, ki si ga lahko zastavimo, je: “Komu pravzaprav služim?”

Božja zvesta preskrba. Po tem strogem opominu je Jezus svojim učencem dal naslednje zagotovilo: “Zato vam pravim: Ne skrbite za svoje življenje, kaj boste jedli ali kaj boste pili, in ne za svoje telo, kaj boste oblekli… Iščite najprej Božje kraljestvo in njegovo pravičnost in vse to vam bo navrženo. Ne skrbite za jutri, kajti jutrišnji dan bo skrbel sam zase. Dovolj je dnevu njegovo zlo” (Matej 6:25-34).

Božje vodstvo nam je na razpolago. Kadar smo v skušnjavi, da bi lagali in tako dosegli prodajo, se zanašamo na lastno pobudo, namesto da bi zaupali v pravočasen Božji odziv. Zakaj ne bi namesto laganja ali izkrivljanja resnice raje molili in prosili Boga za Njegovo vodstvo? Jezus je dejal: “Prosíte in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo! Kajti vsak, kdor prosi, prejme; in kdor išče, najde; in kdor trka, se mu bo odprlo” (Matej 7:7-8).

Kadar vas mika, da bi se uklonili pritisku, se morate zavedati, da dolgoročne stranke iščejo nekoga, ki je neomajen in pošten. Bolje je kratkoročno zaslužiti manj ali izgubiti morebitno prodajo, kot pa postati znan kot lažnivec. Ne glede na ceno se trdno držite resnice!

O avtorju
Vse pravice pridržane 2022, Unconventional Business Network (UBN). Prirejeno z dovoljenjem iz publikacije “UBN Integrity Moments”, “Trenutki za integriteto”, ki je komentar na teme vere v delovnem okolju. Če želite prejemati to publikacijo, obiščite www.unconventionalbusiness.org. UBN je organizacija, ki služi mednarodni skupnosti malih podjetnikov.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Ste se kdaj znašli v situaciji, ko vas je šef – človek, ki ste mu odgovorni – spodbujal ali celo pritiskal, da “jim povejte, karkoli je potrebno, da bi dosegli prodajo”? Če je tako, kako ste se odzvali? Katere dejavnike ste upoštevali?
  2. Kaj laganje ali zavajanje stranke pove o kakovosti naše vere v Boga in o našem zaupanju v Njegove obljube? Kako to vpliva na naše pričevanje kot Kristusovih ambasadorjev v poslovnem svetu?
  3. Ali se spomnite trenutka, ko ste pomislili: “Vem, da tako uči Sveto pismo, ampak tole je resnični svet. Tu je neusmiljeno in za uspeh moramo storiti, karkoli je potrebno”? Kaj menite o takšni utemeljitvi zdaj?
  4. Kaj bi se spremenilo v tem, kako se lotevamo vsakega delovnega dne, če bi se na začetku dneva spomnili, da je Bog tisti, ki Ga moramo spoštovati, da nam obljublja, da bo poskrbel za vse naše potrebe, in da nam bo, kadarkoli Ga bomo prosili za vodstvo, to z veseljem dal?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)
Pregovori 12:19; 12:22; 13:6; 14:5; 16:11; 19:5; 20:25; 24:26; Kološanom 3:17; 3:23-24

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!