Avtor: Jim Mathis – Ker sem po naravi ustvarjalna oseba, so me vedno zanimale številne oblike umetniškega ustvarjanja. Med drugim sem hodil na umetniške in obrtne sejme, kjer sem si ogledoval številne primere individualne ustvarjalnosti. Kar sem spoznaval na teh prireditvah, se je z leti zelo spremenilo.

V šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so se po ZDA začeli pojavljati umetniški in obrtni sejmi. Takrat je bila izdelava pogosto zelo pomanjkljiva. Malone karkoli se je lahko imenovalo “ljudska umetnost”. Vajeniški sistem učenja je skoraj izginil, zato so morali ljudje, ki so želeli ročno izdelovati stvari, sami razvijati svoje spretnosti. Možnosti za učenje so bile omejene, prav tako kakovost razpoložljivega orodja.

Od takrat pa so se orodja za izdelavo predmetov iz lesa, stekla, keramike in številnih drugih stvari močno izboljšala. Zdaj se lahko udeležujemo delavnic in seminarjev v živo ali prek spleta ter se naučimo vsega, kar želimo. Rezultat tega je neverjetna raven kakovosti na umetniških razstavah in obrtnih sejmih. Amaterski ali občasni zlatarji, lončarji in lesni oblikovalci izdelujejo čudovite predmete, ki so bili pred 50 leti nepredstavljivi. Enako velja za druge umetne obrti, kot so kiparstvo, fotografija in slikarstvo.

To prizadevanje za kakovost se je preneslo tudi na industrijsko blago. Fotoaparati, televizorji, gospodinjski aparati in avtomobili so se v zadnjih desetih letih izboljšali v skoraj vseh pogledih. V svojem življenju sem imel veliko avtomobilov in vsako od zadnjih treh ali štirih vozil je bilo najboljše, kar sem jih imel do takrat. Moj najnovejši avtomobil pa je boljši od vseh dosedanjih. Enako velja za moj trenutni fotoaparat.

Nauk za vse, ki poslujemo, je, da moramo še naprej proizvajati boljše izdelke. Prizadevanje za kakovost je dolgoročno najboljša poslovna strategija. Pred leti je eden od govornikov na konferenci ponudnikov butične kave postavil ključno vprašanje: “Ali ste Nordstrom’s (visokokakovostna veleblagovnica) ali Dollar Store (trgovina z ugodnimi cenami)?” Ker smo vsi delali na področju butične kave, je bilo mišljeno, da moramo delati bolje. Nič več ročno izdelanih znakov ali obrabljenega pohištva. Kakovost je pomembna za vse.

Nedavno sem v nekem članku prebral opombo: “Kakor delamo karkoli, tako delamo vse”. Zato lahko restavracijo ocenimo po tem, kako čista so tla in ali so vhodna vrata potrebna pleskanja. Nek znani poslovnež je dejal, da je, ko je vodil popravljalnico avtomobilov, za vsak avto, ki ga je popravljal, oblekel čist bel kombinezon. Ni želel začeti dela na strankinem avtomobilu v zamaščenih oblačilih. Delati najboljše, kar moremo, na vseh področjih svojega življenja bi morala biti hkrati navada in način življenja.

Poudarjanje kakovosti ima tudi duhovni vidik. Prva knjiga Svetega pisma pripoveduje, kako je Bog ustvaril svetlobo, nebo in zemljo, vodo in nebo, zvezde, vsa živa bitja, vključno z živalmi in rastlinami, ter na koncu ljudi. Na koncu vsega Njegovega dela je zapisano: “Bog je videl vse, kar je naredil, in glej, bilo je zelo dobro” (1 Mojzes 1:31). Kot je nekdo rekel: “Bog ne dela šare!”

Zanimivo je, da nas Sveto pismo poziva, naj sledimo njegovemu zgledu. Pismo Kološanom 3:17 nam pove: “In vse, kar koli delate v besedi ali v dejanju, vse delajte v imenu Gospoda Jezusa in se po njem zahvaljujte Bogu Očetu.” Nato nas nekaj vrstic pozneje, morda za podkrepitev te misli, nagovarja: “Kar koli že delate, delajte iz srca, kot da delate za Gospoda, ne za ljudi… Služíte Gospodu Kristusu” (Kološanom 3:23). Če služimo Bogu, vrhunskemu Delavcu, in Ga želimo spoštovati, ali si mu upamo ponuditi manj kot svoje najboljše?

O avtorju
Jim Mathis je pisec, fotograf in lastnik majhnega podjetja v Overland Parku, Kansas. Njegova najnovejša knjiga je Kamela in igla – kristjan razmišlja o bogastvu in denarju. V preteklosti je bil poslovodja kavarne in izvršni direktor organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija) v Kansas Cityju v Kansasu in Kansas Cityju v Missouriju.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kaj menite o kakovosti stvari, ki so narejene danes – naj gre za ročno izdelane izdelke ali za tovarniške proizvode – v primerjavi s kakovostjo podobnih stvari pred leti? Čemu pripisujete splošno razliko v kakovosti?
  2. Ali vam pride na misel kakšno področje, na katerem kakovost izdelkov še vedno ne dosega pričakovanj? Če da, navedite primer. Zakaj menite, da je tako?
  3. Ko razmišljate o prizadevanjih za doseganje čim višje kakovosti, ali naj bosta biti prodaja in dobiček glavna motivacija? Zakaj ali zakaj ne?
  4. Kako razmišljate o svetopisemskih pozivih: “Vse delajte v Gospodovem imenu” in “Kar koli počnete, delajte z vsem srcem, kot da delate za Gospoda, ne za ljudi”? Kaj vam pomenijo te zapovedi? Kaj naš odziv pove o globini in kakovosti naše vere?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

Pregovori 10:5; 12:24; 18:9; 21:5; 22:29; Pridigar 9:10; Efežanom 6:7-8

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!