Avtor: Sergio Fortes – Za vsakega med nami, ki je dejaven v poslovnem svetu, spremembe niso nič novega. Če nam je to všeč ali pa ne, so spremembe običajna izkušnja, ki jo redno srečujemo.

Nekateri poslovni in strokovni ljudje, celo voditelji na visoki ravni, izjavljajo z vso prepričljivostjo: “Sovražim vsake vrste sprememb!” – kot da so spremembe sposobne oceniti, kdo jih ima rad in kdo jih sovraži, nakar bi vljudno prosile za dovoljenje, da lahko vstopijo.

Ena najuglednejših radijskih postaj v moji rodni deželi Braziliji uporablja zelo prikladen slogan, ki nam da misliti: “V 20 minutah se lahko vse spremeni.” V mnogih primerih pa lahko do sprememb – celo prav drastičnih – pride nenadno, v mnogo manj kot 20 minutah.

Kdo bi lahko pozabil, da so pred približno 18 meseci prvi primeri virusa Covid-19 pretresli ves svet? Manj kot en mesec kasneje so bila naša zasebna in poklicna življenja postavljena na glavo. Nihče nas ni prosil za dovoljenje, preden so bile uvedene potrebne družbene spremembe kot odziv na rastočo pandemijo.

Ko pride do sprememb, pa naj gre za dramatične dogodke ali pa za postransko nevšečnost, kako naj se odzovemo? Pravilna čustvena reakcija pri spopadanju s spremembami v zasebnem in poklicnem življenju se imenuje PRILAGODLJIVOST, po mnenju harvardskega profesorja dr. Daniela Golemana. To je ena od najpomembnejših veščin čustvene inteligence, je izjavil ta priznani raziskovalec.

Prilagodljivost, pravi Goleman, je sposobnost navajanja na spremembe, nove situacije ali nepričakovane dogodke. Čeprav te niso predvidljive, so rutinska realnost življenja, še posebej v poslovnem in strokovnem svetu. Še bolj kot preprosto prilagajanje spremembam pa je pomembno, da se naučimo premagovati njihove negativne učinke. Nato lahko s pozitivnim pogledom odkrivamo nove priložnosti v spremembah, ki jih nismo predvideli in ki si jih nismo želeli.

Spoznal sem, da je takrat, ko se nam situacija zdi čisto neobvladljiva, modro osredotočiti se na Tistega, ki obvladuje vse. Kot pravi Bog v Jeremiji 29:11: “Vem za načrte, ki jih imam z vami… načrte blaginje in ne nesreče, da vam dam prihodnost in upanje.” Podobno zagotovilo imamo v Pregovorih 3:5-6, kjer piše: “Zaupaj v Gospoda z vsem svojim srcem, na svojo razumnost pa se ne zanašaj. Na vseh svojih poteh ga spoznavaj in on bo uravnaval tvoje steze.”

V Svetem pismu najdemo čudoviti primer apostola Pavla, katerega poklicno in zasebno življenje se je stalno spreminjalo. Če je prišel v tempelj, so ga vrgli ven. Če se je vkrcal na ladjo, je bila na tem, da se potopi. Če so se okoli njega zbrali ljudje, katerim je pričeval o tem, kako je evangelij spremenil njegovo življenje, je pristal v ječi. Enkrat, ko je preživel brodolom, ga je pičila kača.

Pavel bi lahko postal zagrenjen, se ves čas pritoževal in se počutil kot poraženec ali zguba. Namesto tega je izjavil tole, kar naj bo za vzgled vsem nam, ki nas težijo spremembe: “Tega ne pravim, ker bi mi česa manjkalo, saj sem se navadil, da sem zadovoljen v vsakršnem položaju. Znam biti reven in znam biti v obilju. Na vse mogoče sem se navadil: biti sit in biti lačen, biti v obilju in biti v pomanjkanju. Vse zmorem v njem, ki mi daje moč” (Filipljanom 4:11-13).

Iz te zmagoslavne izjave se lahko naučim treh stvari o spremembah:

  1. Naučiti se moram prilagajati na vsakršne okoliščine.
  2. Ne smem dovoliti, da me katerakoli sprememba oropa zadovoljstva.
  3. Po veri moram stati in živeti na edinem temelju, ki se nikoli ne spreminja: Jezusu Kristusu.

O avtorju
Sergio Fortes je mentor in svetovalec v logistiki in strateškem menedžmentu. Kot član organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija) v Sao Paulu v Braziliji je več kot 20 let koordiniral revidiranje in prevajanje Ponedeljkove mane v portugalščino. Še naprej ostaja predan Jezusu v Njegovem poslanstvu pridobivanja učencev.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kakšen je vaš običajni odziv na spremembe, še posebej tiste, ki pridejo popolnoma nepričakovano in nezaželeno?
  2. Kako je na vas, vaše življenje in delo vplivala specifično pandemija koronavirusa in mnoge spremembe, ki so iz nje izvirale?
  3. Kam se obrnete v času negotovosti in tesnobe? Ali znate kot apostol Pavle najti zadovoljstvo in mir, pa čeprav se svet ruši okoli vas? Razložite svoj odgovor.
  4. Sveto pismo ponuja mnogo Božjih obljub, ki nas učijo, naj Mu zaupamo celo takrat, ko so okoliščine težke ali celo na pogled nemogoče. Katere odstavke (če katere) ste našli, ki vas še posebej pomirijo?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Izaija 26:3; 40:31; 41:10; Psalm 37:4-5; 40:1-3; Matej 28:20; Hebrejcem 13:5

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!