Avtor: Rick Boxx – Nedavno sem med razgovorom s kandidatko za službo postavil vprašanje, kakšen je njen pogled na Sveto pismo. Rekla mi je: “Verjamem, da je Sveto pismo navdihnjeno od Boga, vendar zagotovo ni vse resnično.” To je bil zame ključen odgovor, saj se moja organizacija osredotoča na usposabljanje poslovnih voditeljev, da bodo zgled svetopisemskih načel na trgu.

Sveto pismo samo po sebi odločno zatrjuje svojo avtoriteto in zanesljivost, ko izjavlja: “Vse Pismo je navdihnjeno od Boga in koristno za poučevanje, svarjenje, za poboljševanje in vzgojo v pravičnosti” (2 Timoteju 3:16). Ali je vsaka beseda v Svetem pismu resnična, ali pa se postavljate v vlogo Boga, če zavračate nekatere nauke v Božji Besedi.

Pred časom je Hank Hanegraaff iz organizacije Christian Research Institute predlagal kratico MAPS, ki naj bi pomagala razložiti zanesljivost Svetega pisma. M predstavlja angleško besedo manuscripts – rokopisi. Ko sem obiskal najdišče Mrtvomorskih (Kumranskih) rokopisov, sem spoznal, kako skrbno so pisarji prepisovali Sveto pismo. Če so naredili kakršnokoli napako, so zvitek takoj zažgali.

Zgodovinarji ocenjujejo veljavnost rokopisa na podlagi števila rokopisov in časovnega razmika med izvirniki in prvimi rokopisi. Sveto pismo ima po tej plati močnejšo oporo kot kateri koli drugi klasični spisi, vključno s spisi grških pisateljev in mislecev.  “Gospodove sodbe so resnica, vse skupaj pravične” (Psalm 19:10). Zgodovinski dokazi o rokopisih prepričljivo dokazujejo svetopisemsko zanesljivost.

Druga črka v Hanegraaffovi kratici, A, predstavlja arheologijo.  Sir William Ramsay je doštudiral arheologijo. Ramsay je bil skeptičen do Svetega pisma in se je odločil, da bo ovrgel zgodovinsko zanesljivost Lukovega evangelija. Vendar je postal Kristusov učenec, ko je spoznal, da arheologija eno za drugo potrjuje točnost zgodovinskih izjav v Lukovem evangeliju.

Nedavno so arheologi odkrili palačo kralja Manaseja in s tem dokazali njegov obstoj. Skozi leta so se trditve mnogih skeptičnih arheologov izkazale za napačne, ko so izpodbijali Sveto pismo. Psalm 18:31 uči: “To je Bog, njegova pot je popolna, Gospodov izrek je prečiščen, ščit je vsem, ki se zatekajo k njem.” Božja beseda je vredna zaupanja in resnična, kar so spoznali arheologi, ki so skušali dokazati nasprotno.

Tretja črka v kratici, P, pomeni preroštvo. Med izjemnimi lastnostmi Svetega pisma so tudi napovedi, ki so bile zapisane več sto let pred tem, ko so se uresničile. Pred Jezusovim rojstvom so preroki podali 55 napovedi o Mesiji, med drugim, da se bo Odrešenik rodil devici v Betlehemu in da bo križan. Bog je dejal: “Kdor ne bo poslušal mojih besed, ki jih bo govoril v mojem imenu, tega pokličem na odgovor” (5 Mojzes 18:19). Božja beseda se je izkazala za zanesljivo.

Zadnja črka v Hanegraaffovi kratici je S za Statistiko. Profesor Peter Stoner je s 600 študenti ugotavljal, kolikšna je verjetnost, da se bo izpolnilo samo osem Jezusovih prerokb. Rezultat je ena proti sto kvadrilijonom. Verjetnost, da se bo uresničilo 55 napovedi, je neizračunljiva.

Jezus je rekel Petru: “…pojdi k jezeru, vrzi trnek in potegni ven prvo ribo, ki se bo ujela. Odpri ji usta in našel boš statêr. Vzemi ga in jim ga daj zame in zase” (Matej 17:27). Očividci so opazovali, kako je Peter storil, kar mu je Jezus naročil. Verjetnost, da bi ujel ribo z določenim kovancem, je nemogoča. Statistični podatki dokazujejo, da je Sveto pismo zanesljivo, saj je Božja beseda. Zaupamo lahko Njegovi modrosti, da nas bo vodila tudi pri opravljanju naših vsakodnevnih delovnih obveznosti.

O avtorju
Vse pravice pridržane 2023, Unconventional Business Network (UBN). Prirejeno z dovoljenjem iz publikacije “UBN Integrity Moments”, “Trenutki za integriteto”, ki je komentar na teme vere v delovnem okolju. Obiščite www.unconventionalbusiness.org. UBN je organizacija, ki služi mednarodni skupnosti malih podjetnikov.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kakšen je vaš pogled na Sveto pismo kot vir modrosti za vsakodnevne izzive v poslovnem in poklicnem življenju?
  2. Kako bi odgovorili nekomu, ki bi izrazil mnenje, da je Sveto pismo preprosto stara knjiga, katere nauki so zastareli in nepomembni za življenje v 21. stoletju?
  3. Ali so štiri točke, ki so ponujene v dokaz zanesljivosti Svetega pisma – Božje besede – z vašega vidika prepričljive? Zakaj ali zakaj ne?
  4. Rečeno je, da je statistična verjetnost, da se bo izpolnilo več kot 50 prerokb o Mesijevem rojstvu, življenju, smrti in vstajenju, astronomska, praktično neizračunljiva. Zakaj je to pomembno? Kako to vpliva na vaše dojemanje zanesljivosti Svetega pisma?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

Psalm 19:7-11; Psalm 119:9-11; 119:33-36; 119:89-93; 119:97-106; 119:129-130; 2 Timoteju 3:16

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!