Avtor: Robert J. Tamasy – Kakšen tip odločevalca ste? Ste impulzivni, nagnjeni k odločanju na podlagi minimalnih informacij, se odzivate na občutke ali intuicijo? Ali ste v drugi skrajnosti, analizirate še in še, do te mere, da vas analiziranje paralizira? Ali pa ste nekje vmes?

Nekatere odločitve so preproste in ne zahtevajo veliko razmišljanja ali priprave. “Luč na semaforju je zelena – naj torej prečkam?” Pogosto pa so odločitve, ki jih sprejemamo v teku tipičnega dne – bodisi na delovnem mestu bodisi pri drugih dejavnostih – bolj zapletene: Odločanje o tem, ali naj razširimo podjetje ali ga preusmerimo v druge vode. Odločitev, ali naj sprejmemo novo službo, če se nam sedanja zdi udobna in hkrati malo dolgočasna. Odločanje o tem, kako najbolje oblikovati ponudbo, da bi pritegnili potencialno stranko. Odločitev, kakšen avto kupiti, če se starega ne splača več popravljati. Še veliko drugih bi lahko navedli.

Kako naj se torej lotimo sprejemanja teh ključnih odločitev, ki lahko potencialno močno spremenijo naše življenje, kariero in podjetje? Tim Kight, svetovalec za vodenje, je pripomnil: “Razlika med povprečnimi in odličnimi odločitvami je v kakovosti informacij. Preden sprejmete neko odločitev, se dobro informirajte. Dvakrat merite, enkrat režite.”

Zadnji stavek “Dvakrat izmeri, enkrat reži” se nanaša na preprosto, splošno znano mizarsko načelo – ko želite odrezati desko, jo izmerite in nato dvakrat preverite svoje meritve, preden vzamete žago v roke. Bolje je prepričati se, da je izračun pravilen, kot pa odrezati preveč deske.

Podobno velja tudi pri sprejemanju in izvajanju pomembnih odločitev: več ko zberemo ustreznih informacij, bolje je. Kaj je najboljši način za to? Sveto pismo ponuja nekaj koristnih načel, s katerimi se izognemo prenagljenim ali nespametnim odločitvam, ki jih utegnemo kasneje obžalovati:

Skrbnost pri zbiranju informacij zagotavlja najboljši rezultat. Ko se nam neka alternativa zdi privlačna, se lahko zgodi, da se prenagljeno odločimo. Zato je v večini primerov modro upoštevati pregovor “Poglej, preden skočiš”. Če si vzamete čas in zberete čim več ustreznih informacij, s tem povečate verjetnost uspeha. “Lena roka pripravlja revščino, roka pridnih bogatí” (Pregovori 10:4). “Zamisli pridnega prinašajo vedno dobiček, kdor je zaletav, pa je vedno v pomanjkanju” (Pregovori 21:5).

Pomemben vidik kakovosti pri informacijah je dober nasvet. Pri zapletenih odločitvah je zelo verjetno, da ne bomo imeli vseh potrebnih informacij. Če za nasvet prosimo zaupanja vredne posameznike, smo lahko bolj prepričani, da imamo dovolj informacij za uspeh. “Kjer ni izvedenosti, ljudstvo propada, kjer je veliko svetovalcev, je blaginja” (Pregovori 11:14). “Bedaku se njegova pot zdi prava, modri pa posluša nasvet” (Pregovori 12:15). “Kjer ni posvetovanja, se načrti izjalovijo, kjer je veliko svetovalcev, se uresničijo” (Pregovori 15:22).

Timsko delo nam lahko odkrije druge zorne kote. S sodelovanjem lahko izkoristimo prednosti drug drugega, različne izkušnje in različna stališča, ter tako zahtevna vprašanja ocenimo s čim več zornih kotov. “Železo se brusi z železom, človek brusi svojega bližnjega” (Pregovori 27:17). “Boljše je, da sta dva kakor eden, ker imata dobro plačilo za svoj trud” (Pridigar 4:9).

O avtorju
© 2021. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kako bi opisali svoj običajni slog odločanja – ste nagnjeni k hitrim, včasih celo impulzivnim odločitvam, zelo premišljeno in temeljito analizirate ali ste nekje med obema skrajnostma? Navedite primer.
  2. Ali poznate mizarski pregovor: “Dvakrat meri, enkrat reži”? Kako bi to povezali z vrsto dela, ki ga opravljate vi?
  3. Če izhajate iz lastnih izkušenj, kakšno prednost prinaša posvetovanje z drugimi pri sprejemanju ključnih odločitev? Ali obstajajo kakšne pasti ali pomanjkljivosti, če to redno počnemo? Pojasnite svoj odgovor.
  4. Kateri drugi viri so vam bili v pomoč, ko ste se trudili zbrati vse potrebne informacije za sprejemanje samozavestnih in dobro premišljenih odločitev?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Pregovori 12,1; 13,14; 14,8; 14,12; 17,24; 18,15; 19,20; 19,27; 22,3; 24,5-6; 27,9; 27,12

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!