Avtor: Robert J. Tamasy – Ste opazili, kako enostavno je začeti kakršen koli projekt, a kako pogosto ga je težko dokončati? To je eden od razlogov za neuspeh podjetij. Nekdo ima sijajno zamisel in začne novo podjetje z neizmernim navdušenjem, nato pa pride do težav, ki jim sledita malodušje in poraz. Vrata, ki so se odprla s tako velikim upanjem, se nenadoma zaprejo.

Kot novinar in pisatelj sem napisal več člankov, kot jih lahko preštejem, ter skoraj dva ducata knjig, ki sem jih napisal sam ali v sodelovanju z drugimi ter uredil. Vendar pa imam še nekaj knjižnih zamisli, nad katerimi sem bil nekoč zelo navdušen, a so ostale nedokončane. Tako kot v svetu športa tudi v življenju velikokrat ni pomembno, kako začneš, ampak kako končaš.

Svetovalec za vodenje Tim Kight je pripomnil: “Najlažje se je odločiti za začetek. Najtežje se je odločiti za nadaljevanje. Prva zaveza je tista, ki vas požene, da začnete. Številne ponovne zaveze med potjo pa so tisto, kar vas drži na tej poti. Bodite neizprosno vztrajni.”

O tem še nikoli nisem razmišljal na tak način. Začeti nek projekt, zlasti takega, ki zahteva veliko časa in energije, zahteva predanost. Toda na poti naletimo na ovire, ki neizogibno ogrožajo naš napredek. Da bi ostali na pravi poti, se je treba ponovno zavezati. Zato je rek “Če ti na začetku ne uspe, ponovno poskusi, poskusi in še enkrat poskusi” enako pomemben v poslovnem svetu 21. stoletja, kot je bil, ko je Robert the Bruce, škotski kralj, izrekel te besede pred veliko bitko proti Britancem leta 1314.

Žal lahko naštejemo številne primere, ko moški in ženske niso bili dovolj vztrajni, da bi dosegli uspeh: Obetavni športniki, ki so se odločili, da je trdo delo, potrebno za dosego najvišje ravni v njihovem športu, prevelik zalogaj. Nadarjeni glasbeniki, ki niso bili pripravljeni vložiti veliko ur vaje, potrebnih za doseganje odličnosti. Poslovneži, ki so se želeli povzpeti na vrh svojega poklica, vendar jim je primanjkovalo potrpežljivosti, da bi se še naprej razvijali.

Ob branju Svetega pisma najdemo primere obojega – voditelje, ki so se z vztrajnostjo povzpeli do veličine, in posameznike z velikim potencialom, ki so se znašli na stranskem tiru ter doživeli neuspeh in sramoto. V čem je bila razlika? Odločenost ne le začeti, ampak tudi nadaljevati, ne glede na to, kako težke postanejo okoliščine. Tukaj sta dva primera (od mnogih), ki ponazarjata, kar Sveto pismo uči o vztrajnosti:

  • Z zagnanostjo se spoprijemajte s težavami. Nihče se ne želi namerno izpostavljati težavam. Vendar če izhajamo s stališča, da skozi te izzive rastemo in zorimo, je lažje vztrajati. “Moji bratje, kadar pridete v razne preizkušnje, imejte to za čisto veselje, saj spoznavate, da preizkušenost vaše vere ustvarja stanovitnost. Za stanovitnost pa naj bo značilno popolno delo, da boste popolni in celoviti in vam ne bo ničesar manjkalo” (Jakob 1:2-4).
  • Vedno imejte pred očmi ciljno črto. Apostol Pavel je dolgo in plodno služil Bogu. Vendar nikoli ni menil, da je “prišel do cilja”. “Ne mislim, bratje, da sem to dosegel. Eno pa: pozabljam, kar je za menoj, in se iztegujem proti temu, kar je pred menoj, ter tečem proti cilju po nagrado, h kateri nas od zgoraj kliče Bog v Kristusu Jezusu” (Filipljanom 3:13-14).

Če je neka stvar vredna prizadevanja, se moramo spomniti, da se temu zavežemo ne le na začetku, ampak da se ponovno zavežemo tolikokrat, kolikor je potrebno, dokler tega ne dosežemo.

O avtorju
© 2022. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Če bi ocenili svojo vztrajnost, pri čemer bi 1 pomenila najnižjo, 10 pa najvišjo oceno, kakšno oceno bi si dali? Pojasnite svoj odgovor.
  2. Ali obstaja nekaj, s čimer se trenutno ukvarjate in k čemur ste se sprva zavezali, zdaj pa zaradi težav ugotavljate, da se morate ponovno zavezati, da bi zadevo dokončali? Če da, za kaj gre – in kako težko vam bo ostati predani do njenega dokončanja?
  3. Ali se lahko spomnite nekoga, ki vam je bil zgled za vztrajanje v težavah? Kaj menite o zamisli, da je treba med velikimi preizkušnjami najti veselje in se ga okleniti?
  4. Kako nam lahko pomaga, da imamo “ciljno črto” vedno pred očmi, pa čeprav se zdi zelo oddaljena tako glede časa kot glede na količino truda, ki bo potreben za dosego cilja?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

Pregovori 3:5-6; Izaija 26:3; Rimljanom 5:3-5; 1 Korinčanom 15:57-58; Galačanom 6:9

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!