Avtor: Luis Cerviño – Kot vsi vemo, je leta 2020 izbruhnila svetovna pandemija, zdravstvena kriza, ki je bila deloma posledica neznanja, kako se lotiti bolezni. Ko se je začela vojna proti kovidu – koronavirusu, se je začela še druga resna vojna: informacijska vojna, ki je segala od razprav o izvoru, učinkih in protokolih zdravljenja te krize brez primere. To je bilo še posebej problematično za zdravstvene delavce, kot sem jaz in moji sodelavci, saj smo si prizadevali zagotoviti najboljšo možno oskrbo v ozračju vsesplošne zmede.

Z napredovanjem pandemije je postalo jasno, da je človeštvo razdeljeno na velike skupine: bolnike, zdravstvene delavce, politike in tiste, ki redno uporabljajo – ali pa zlorabljajo – družbena omrežja. Bolnike je prizadela okužba, ki se je širila z neverjetno hitrostjo. Zdravniki in medicinske sestre so se borili proti sovražniku, s kakršnim se še niso srečali. Politiki so vsi trdili, da poskušajo obvladovati razmere, vendar je postalo očitno, da so mnogi krizo izkoriščali sebi v prid. Na družbenih omrežjih se je širilo veliko resničnih informacij, ki jih je spremljala obilica lažnih, netočnih in pogosto paničarskih dezinformacij.

Kot zdravnik sem skupaj s svojo ženo in hčerko doživel pandemijo v njeni najhujši obliki. Veliko ljudi ni poskrbelo zase. Drugi so se odločili, da ne bodo upoštevali dobro premišljenih ukrepov oskrbe. Takšno ravnanje je bilo razočaranje, zaradi česar je bilo naše delo pri zdravljenju bolnikov še težje.

Hitro širjenje pandemije kovida se je upočasnilo in vsi upamo, da je najhujše minilo. V tem času pa sem razmišljal tudi o ogromnem številu ljudi, ki so okuženi z drugo, še bolj uničujočo “pandemijo”. Sveto pismo jo imenuje “greh”, njena smrtnost pa je 100-odstotna. V novozaveznem Pismu Rimljanom beremo naslednje izjave: “Saj so vsi grešili in so brez Božje slave” in “Plačilo za greh je namreč smrt; Božji milostni dar pa je večno življenje v Kristusu Jezusu, našem Gospodu” (Rimljanom 3:23; 6:23).

Kot zdravnik si enako kot moji kolegi prizadevam, da bi svojim pacientom zagotovil učinkovito zdravljenje. Zavedam pa se, da bodo kljub vsemu mojemu prizadevanju nekega dne umrli – kot tudi vsi mi. In tako se zastavlja vprašanje: “Kaj se zgodi po tem?” Drug verz iz Pisma Rimljanom pojasnjuje “zdravilo”, ki ga je Bog zagotovil vsem, ki ga sprejmejo: “Bog pa izkazuje svojo ljubezen do nas s tem, da je Kristus umrl za nas, ko smo bili še grešniki” (Pismo Rimljanom 5:8).

Razmišljal sem o našem nebeškem Očetu. Videl je, kako njegovo stvarstvo kljubuje in se upira njegovim “receptom” za uspešno, plodno življenje. V svojem Sinu Jezusu Kristusu jim je Bog poslal sredstvo za njihovo rešitev, vendar se ljudje še vseeno morajo odločiti, ali bodo to Zdravilo sprejeli. Mnogi ljudje vztrajajo pri tem, da delajo, kar hočejo, in ne razmišljajo o večnih posledicah, s katerimi se bodo neizogibno soočili – ali pa jih ignorirajo.

Če smo učenci Jezusa Kristusa, smo Božje duhovno zdravstveno osebje. Prizadevati si moramo, da z ustvarjanjem učencev prinašamo obljubo njegovega odrešenja (glej Evangelij po Mateju 28:18-20 in Apostolska dela 1:8). Poleg tega, da ljudem pomagamo sprejeti Kristusa in njegovo zdravilo proti duhovni smrti, je naša dolžnost tudi, da jih poučujemo, tako da bodo ob pravem času “obrodili veliko sadov – sadov, ki ostanejo” za večnost (Janez 15:16). Kot mentorji, vzgojitelji ali učitelji lahko prispevamo svoj delež v boju proti duhovni pandemiji, ki ji nihče ne more ubežati.

O avtorju
Luis Cervino je maksilofacialni kirurg v Torreonu, Coahuila, Mehika, kjer živi s svojo ženo Rocio in svojima dvema sinovoma. Od leta 1997 je član mehiške podružnice organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Ponedeljkovo mano pa prevaja iz angleščine v španščino od leta 1999. Njegovi prevodi dosežejo španske bralce po vsej Latinski Ameriki.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Ali ste se med pandemijo okužili s koronavirusom? Če je tako, kakšen je bil vaš odziv na zdravstvene delavce, ki so skrbeli za vas in vas skušali ozdraviti?
  2. Kaj menite o primerjavi prisotnosti greha – in njegovih številnih pojavnih oblik – s svetovno pandemijo, za katero obstaja le eno zdravilo, ki je po Jezusu Kristusu na voljo vsem?
  3. Dr. Cervino trdi, da ni dovolj, če ljudem samo povemo o Jezusu Kristusu in njegovem plačilu za njihove grehe na križu. Na podlagi nauka Svetega pisma pravi, da nam je bila dana tudi odgovornost, da “naredimo učence”. Kaj po vašem mnenju to pomeni?
  4. Ali vas je kdaj kdo poučeval v duhovnih stvareh? Če da, kakšna je bila ta izkušnja za vas? Če niste, ali bi vas zanimalo postati učenec Jezusa Kristusa, da bi lahko začeli poučevati druge?

(Za več informacij o tem lahko obiščete našo spletno stran poslovnitok.si in si ogledate našo ponudbo DEJAVNOSTI.)

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih; če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate

Psalm 119,9-11; Matej 28,19-20; Apd 1,8; 2 Timoteju 2,2; 3,16-17; Titu 3,5

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!