Avtor: Robert J. Tamasy – Charles Dickens svoj klasični roman Povest o dveh mestih začne z izjavo: “Bili so najboljši časi, bili so najslabši časi…” Na nek način je težko verjeti, da je še eno koledarsko leto skoraj pri koncu – ampak mnogi od nas bi se strinjali, da ga lahko prav dobro opišemo z besedama “najslabši časi”.

Če bi bilo leto 2020 izdelek za prodajo, bi ga verjetno že zdavnaj umaknili s polic. Globalna pandemija je močno vplivala na življenje na vseh ravneh, še poleg smrti in bolezni, ki jih je povzročila. Za poslovni svet in gospodarstva vse naokoli so bile posledice zelo hude.

Podjetja so se zaprla, nekatera za vedno. Šole so se zaprle in mnogokje se virtualno učenje nadaljuje preko interneta. Mnogo delovnih mest je bilo izgubljenih. In naša svoboda, možnost, da lahko gremo kamorkoli in kadarkoli želimo – brez mask – je močno omejena. V nekaterih delih sveta so neurja in ogromni požari pritegnili pozornost stran od koronavirusa. In zdaj se vsi sprašujemo o razvijanju cepiva za covid-19 – ali bo uspešno.

Bodite iskreni: ko smo davnega 1. januarja obrnili koledarski list na 2020, ali bi si lahko bili zamislili, kar nam je to leto prineslo? Če ste to predvideli, bi vsi mi radi vaš nasvet ob bodočih investicijah. Kajti če smo se v tem letu česa naučili, je to – pričakovati nepričakovano. Ko se oziramo naprej v prihajajoče leto, kako naj to vpliva na naše načrtovanje in zastavljanje ciljev? Sveto pismo ima modre nasvete:

Bodimo previdni, v kaj zaupamo. Ko se oziramo v prihodnost, pogosto zaupamo vase, v vlado ali v gospodarstvo. Preteklo leto nam je pokazalo, da nobena od teh treh ni tako zanesljiva, kot smo mislili. “Zaupaj v GOSPODA z vsem svojim srcem, na svojo razumnost pa se ne zanašaj. Na vseh svojih poteh ga spoznavaj in on bo uravnaval tvoje steze” (Pregovori 3:5-6).

Poskrbimo, da se lotevamo dela iz pravih nagibov. Dobro vprašanje, ki si ga lahko postavimo, ko zastavljamo cilje – za novo leto ali pa za novo podjetje – je: “Zakaj to delam?” Če je naša želja služiti Bogu in Ga častiti s svojim življenjem in delom, se lahko zanesemo, da bo On vodil naše prizadevanje. “GOSPODU priporočaj svoja dela in tvoji načrti se bodo uresničili” (Pregovori 16:3).

Bodimo realni v svojih načrtih in pričakovanjih. Včasih verjamemo, da točno vemo, kaj naj storimo in kdaj, da bi uresničili svoje načrte, potem pa se zgodi nekaj nepričakovanega – kot na primer pandemija – in naše zamisli in priprave padejo v vodo. Ko se ozremo nazaj, pogosto odkrijemo, da čeprav se ni zgodilo to, kar smo upali, da se bo, je rezultat še boljši. Zaradi tega je najbolje zaupati Bogu in ne svojemu lastnemu omejenemu videnju. “GOSPOD vodi človekove korake, smrtnik pa, mar razume svojo pot?” (Pregovori 20:24).

Prepričajte se, da ste Boga postavili na prvo mesto v svojem zastavljanju ciljev in načrtovanju.Osredotočanje na to, kar hočemo in kar želimo doseči, včasih deluje, pogosto pa naše lastno prizadevanje daleč ne izpolni naših pričakovanj. S tem, ko svoje delo predamo Bogu, nam bo On ne le omogočil, da dosežemo svoje cilje, ampak nam bo tudi pomagal, da bolj jasno opredelimo, kaj naj bi naše želje in sanje pravzaprav bile. “Zaupaj v GOSPODA in delaj dobro, prebivaj v deželi in se pasi v zaupanju. Razveseljuj se v GOSPODU, pa ti bo dal, kar želi tvoje srce. Izroči svojo pot GOSPODU, zaupaj vanj, in on bo storil” (Psalm 37:3-5).

O avtorju
© 2020. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa je napisal knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kaj so bili nekateri vaši cilji in pričakovanja na začetku tega leta? Ali ste imeli kakršen koli občutek, da se bo to leto izkazalo za tako turbulentno in kaotično?
  2. Kako ste se odzvali na pandemijo in njene posledice, ko se je leto odvijalo? Kaj se je zgodilo z načrti in cilji, ki ste jih postavili na začetku?
  3. Kakšno vlogo je igrala vaša vera v Boga (če je imela kakšno) in kako ste shajali z neuspehi, ki so bili posledica covida-19 in mnogih omejitev?
  4. Ko razmišljate o prihajajočem letu, vedoč iz nedavnih izkušenj, kako nepričakovani dogodki lahko iztirijo celo najbolje zastavljene načrte, ali vključujete vero v Boga in Njegovo vodstvo v svoje načrtovanje in zastavljanje ciljev? Razložite svoj odgovor.

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Pregovori 16:4; 16:9; 19:21; 27:1; Pridigar 3:22; 5:1820; 9:1112; Kološanom 3:17; 3:23

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!