Avtor: Robert J. Tamasy – Pri delu, starševstvu, osebnih hobijih ali drugih dejavnostih obstajata dve skrajnosti, kako se lahko lotevamo tega, kar počnemo. Lahko se ravnamo po načelu “kar v redu je dovolj dobro” in poskušamo shajati z relativno majhnim naporom. Lahko pa se odločimo za povsem drugačen pristop, namreč za perfekcionizem, kjer se trudimo, da bo vse brezhibno.

Mnogi smo verjetno nekje vmes, pred kratkim pa sem slišal za slavnega golfista, ki je spoznal, da je preprost pristop najboljša pot, da osvoji potrebne spretnosti. Pokojni Ben Hogan velja za enega največjih golfistov vseh časov, tekmoval pa je od tridesetih do sredine petdesetih let prejšnjega stoletja. V svoji knjigi Pet lekcij Bena Hogana: Sodobne osnove golfa, je pojasnil eno od “skrivnosti” svojega uspeha:

“Prenehal sem si prizadevati, da bi veliko stvari delal popolno, ker mi je postalo jasno, da ta ambiciozna pretirana natančnost ni niti mogoča, niti priporočljiva, celo niti ne potrebna. Vse, kar je v resnici potrebno za dobro igranje golfa, je pravilno izvajanje razmeroma majhnega števila pravih temeljnih gibov.”

Razmislite o tem: Če spoznamo, da popolnost, kot je ugotovil Hogan, “ni niti mogoča niti priporočljiva, celo niti ne potrebna”, se lahko osvobodimo precej odvečnega stresa. Namesto tega lahko dosežemo uspeh v izbranih dejavnostih preprosto tako, da se odločimo “pravilno izvajati razmeroma majhno število pravih temeljnih gibov”.

V širšem smislu je to načelo povezano z željo, da bi bili, kot je opisano v 2. pismu Korinčanom 5:20, “Kristusovi ambasadorji”. Ko se zavežemo, da bomo sledili Jezusu Kristusu, to pomeni, da ga zastopamo ne le v svojih domovih in cerkvah, temveč tudi v svojih skupnostih in še posebej tam, kjer delamo. Kateri so tisti razmeroma neštevilni “pravi temeljni gibi”, ki so za to potrebni? Naj jih predlagam le nekaj, ki nam jih ponuja Sveto pismo:

Postavite Boga na prvo mesto. Ljudje običajno delajo zase, za svoje podjetje ali za svoje stranke. Vendar nas Sveto pismo opominja: “Kar koli že delate, delajte iz srca, kot da delate za Gospoda, ne za ljudi… Služíte Gospodu Kristusu” (Kološanom 3:23-24).

Prizadevajte si za odličnost. Ko se zavedamo, da najprej služimo Bogu, nato pa svojim strankam in naročnikom, razumemo, da to od nas zahteva najboljše. “Ni slabo” ni dovolj dobro. “Si videl človeka, ki je bil spreten pri svojem delu? Pred kralji bo stal, ne bo stal pred mračnjaki” (Pregovori 22:29).

Delajte s poštenostjo. Posle pogosto sklepamo s pravno zavezujočimi dokumenti, vendar bi morali biti znani kot ljudje, ki so zavezani storiti, kar so obljubili, tudi kadar jim to ne ustreza. “Past je za človeka, če izusti: »Posvečeno,« in šele nato preudarja, kaj je obljubil” (Pregovori 20:25).

Služite v ponižnosti. Na delovnem mestu bomo zagotovo izstopali, ko bodo drugi ljudje videli, da smo njihove potrebe pripravljeni postaviti celo pred svoje. “Ne delajte ničesar iz prepirljivosti in ne iz praznega slavohlepja, ampak imejte v ponižnosti drug drugega za boljšega od sebe. Naj nobeden ne gleda samo nase, temveč tudi na druge” (Filipljanom 2,3-4)

O avtorju
© 2022. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kako bi opisali svoj tipični pristop? Ali se odločite, da boste naredili le toliko, da lahko shajate – osnovne zahteve, ali si prizadevate, da bi vse opravili popolno, ali pa ste nekje vmes?
  2. Kaj menite o zamisli golfista Hogana, da je treba “pravilno izvajati razmeroma majhno število pravih temeljnih gibov”? Kako bi lahko ta filozofija spremenila vaš pristop k načinu dela ali drugim vidikom vašega življenja?
  3. Na kakšen način bi utegnila težnja po perfekcionizmu povzročiti naš neuspeh ali nezmožnost doseganja najboljših rezultatov?
  4. Katera od navedenih svetopisemskih načel – če sploh katera – se vam, gledano z duhovnega vidika, zdijo najpomembnejša? Ali obstajajo še kakšna druga, ki vam pridejo na misel?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih – če imate internetno povezavo, lahko to naredite z enim samim klikom

Psalm 37:3-6; Pregovori 16:3; 16:9; Pridigar 9:10; Apd 17:28; 1 Korinčanom 3:9

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!