Avtor: Rick Boxx – Jordan Raynor v svoji knjigi Redeeming Your Time (Odkupi svoj čas) navaja zgodbo iz 19. stoletja, s katero nas spodbuja, da se spomnimo pomena počitka na Gospodov dan. Raynor piše, da so med znamenito kalifornijsko zlato mrzlico nekateri pustolovci, ki so sanjali, da bodo našli zlato in takoj obogateli, sedem dni na teden potovali na zahod proti Kaliforniji. Drugi pa so potovali le šest dni na teden in so se vsak Gospodov dan ustavili za počitek.

Ti različni urniki potovanja so imeli menda paradoksne in nepričakovane posledice. V knjigi “The Emigrants’ Guide to California” (Emigrantov vodič do Kalifornije), ki je bila objavljena leta 1849, je bilo zapisano: “Če boste počivali en dan od sedmih, boste prišli v Kalifornijo 20 dni prej kot drugi, ki ne počivajo.”

Ta ugotovitev, da so tisti, ki so potovali s pokrito vprego le šest dni na teden od sedmih, dejansko napredovali hitreje kot njihovi neutrudni, vsak dan potujoči kolegi, potrjuje, kar Sveto pismo uči o tem, da si je treba vzeti en dan za počitek in telesno obnovo. V 3. Mojzesovi knjigi 23:3 piše: “Šest dni opravljajte delo, sedmi dan pa je sobota, dan počitka s svetim shodom; ne opravljajte nobenega dela, to je počitek za Gospoda, kjer koli prebivate.

To je bila zapoved, ki jo je Bog dal starodavnemu izraelskemu ljudstvu po osvoboditvi iz suženjstva v Egiptu. Vendar je določitev enega dneva v tednu za počitek danes enako pomembna kot pred mnogimi leti.

S tem je povezana še ena vrstica, ki govori o iskanju ustreznega ravnovesja med delom in počitkom. V eni od drugih knjig Stare zaveze je rečeno: “Če je sekira topa in kdo nenabrušeno vihti, mora napenjati moči; bolje je uporabiti modrost” (Pridigar 10:10). Eden od načinov uporabe tega nauka je, da ko rezilo sekire otopi, je za dosego istega rezultata potrebno več truda in časa.

Ameriški predsednik Abraham Lincoln naj bi dejal: “Če bi imel samo eno uro časa, da posekam drevo, bi prvih 45 minut porabil za brušenje sekire.” Predstavljajte si, kako en človek besno in brez postanka seka, da bi posekal veliko drevo, medtem ko drugi ostri rezilo svoje sekire, da bo zlahka sekala.

Mnogi ljudje v poslovnem in poklicnem svetu delajo izredno dolgo, včasih sedem dni na teden, pri čemer ne upoštevajo svoje potrebe po osebni osvežitvi. Ne upoštevajo tega paradoksa, da lahko dosežemo več, če delamo manj in si vzamemo čas za prepotreben počitek. Ne ustavijo se, da bi “nabrusili sekiro”.

V nekaterih državah ljudje obeležujejo “praznik dela” ali podoben dogodek z drugačnim imenom in ga razglasijo za državni praznik – dan počitka – da bi proslavili vrednote in vrline dela. V ZDA je to tradicionalno prvi ponedeljek v septembru. Delo je proslavljeno, vendar na ustrezen način –  z dodatnim dnevom za počitek.

Ob prebiranju Svetega pisma najdemo veliko naukov o pomenu trdega dela in spoznamo, kako pobuda in podjetnost na delovnem mestu prinašata velike nagrade, tako finančne kot tudi v smislu uživanja in izpolnjenosti. V Pregovorih 10:4 je na primer zapisano: “Lena roka pripravlja revščino, roka pridnih bogatí.” Prav tako: “Delavčev tek dela zanj, kajti njegova usta ga priganjajo” (Pregovori 16:26).

Vendar pa ti odlomki ne zanemarjajo pomena in nujnosti počitka. Celo v svetopisemskem opisu stvarjenja piše: “Sedmi dan je Bog dokončal delo, ki ga je naredil, in počival je sedmi dan od vsega dela, ki ga je storil” (1. Mojzesova knjiga 2:2).

 O avtorju
Vse pravice pridržane 2022, Unconventional Business Network (UBN). Prirejeno z dovoljenjem iz publikacije “UBN Integrity Moments”, “Trenutki za integriteto”, ki je komentar na teme vere v delovnem okolju. Če želite prejemati to publikacijo, obiščite www.unconventionalbusiness.org. UBN je organizacija, ki služi mednarodni skupnosti malih podjetnikov.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kakšen je vaš delovni ritem? Ali delate dolge ure v prepričanju, da vam ne bo uspelo, če nalogam in odgovornostim ne boste posvetili pretirano veliko časa? Pojasnite svoj odgovor.
  2. Ali poznate izraz “deloholik”, torej nekdo, ki je očitno zasvojen z delom? Koga poznate – morda celo sebe – ki bi ustrezal takšnemu opisu? Kako bi ocenili kakovost njihovega življenja ter stopnjo osebnega zadovoljstva in izpolnjenosti?
  3. Ali vam je koncept “brušenja sekire” znan? Ali je to nekaj, kar ste se pri svojem pristopu k delu že navadili početi? Če ne, katere korake bi lahko sprejeli, da bi začeli izvajati to “pomirjujočo” prakso?
  4. Vedoč, da si je po Svetem pismu celo Bog po opravljenem delu stvarjenja vzel dan za počitek, kaj to pove o tistih, ki si prizadevajo za neprekinjeno delo sedem dni na teden?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

Pregovori 12:11; 12:24; 14:23; Pridigar 9:10; 1 Korinčanom 10:31; Kološanom 3:17; 3:23-24

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!