Avtor: Rick Boxx  –  Terry Looper, avtor knjige Sacred Pace (Sveti tempo), je imel govor na konferenci naše organizacije. Priznal je, da je na začetku svoje poslovne kariere zaradi želje po ugajanju ljudem včasih sprejemal slabe odločitve. V želji, da bi bili drugi zadovoljni, je občasno sprejel nepremišljene odločitve, ki jih je pozneje obžaloval.

Potem ko je večkrat izkusil posledice tega, je Looper sčasoma uvedel preprosto pravilo, ki mu je omogočilo, da se je izognil takšnim nepremišljenim, slabo utemeljenim odločitvam. Dejal je, da se o pomembnih zadevah ne želi odločati, dokler ni minilo 24 ur.

Pojasnil nam je, da se je naučil, da mu 24-urni zamik pri odločitvi omogoča, da se lahko umakne pritisku situacije. Prav tako ima čas, da skrbno preuči prošnjo.

To načelo bi lahko uporabili za praktično vse situacije, v katerih je potrebna odločitev. To so lahko na primer večji nakupi, podpisovanje pogodb, pomembne odločitve o zaposlitvi, zamenjava službe, posojanje denarja, globoka udeležba v nekem projektu in nešteto drugih okoliščin, ki lahko dolgoročno vplivajo na vas in vaše bližnje.

Zelo malo odločitev je tako nujnih, da jih ni mogoče preložiti za 24 ur. Tako lahko iz odločanja odstranite čustva in impulzivne reakcije. Včasih se zdi priložnost preveč dobra, da bi jo zamudili, s čakanjem pa utegnemo ugotoviti, da le ni bila tako dobra, kot se nam je zdelo. Z odložitvijo odločitve pridobimo tudi potrebni čas za razmislek o dejavnikih, ki jih na začetku morda nismo upoštevali, ali za ponovni premislek o pomembnih podrobnostih z različnih vidikov. Sprejemanje odločitev na hitro le redko omogoča to razkošje.

Sveto pismo, v mnogih pogledih najboljša knjiga o poslovanju, ki je bila kdajkoli napisana, ima veliko povedati o pomembnosti sprejemanja skrbnih in dobro premišljenih odločitev. Tukaj je le nekaj primerov:

Izognimo se pasti prenagljenih odločitev. Kot je pripomnil Looper, se pogosto pojavi skušnjava, da bi hitro sprejeli odločitev in s tem ugajali drugim. Dolgoročno gledano pa sprejemanje odločitev, ki jih boste pozneje obžalovali, ni prijetno za nikogar. “Past je za človeka, če izusti: Posvečeno, in šele nato preudarja, kaj je obljubil” (Pregovori 20:25).

Izognimo se zadregi zaradi spremenjene odločitve. Morda ne želimo razočarati ljudi z odločitvijo, ki je v nasprotju z njihovimi željami, vendar je še bolj neprijetno, če se moramo vrniti k njim in priznati, da ne moremo vztrajati pri svoji prvotni odločitvi. Jezus je učil: “Vaš govor naj bo ›da‹, ›da‹, ›ne‹, ›ne‹; kar je več kot to, je od hudega” (Matej 5:37).

Izognimo se sramoti zaradi tega, ker nismo mogli izpolniti tega, čemur smo se zavezali. Pogosto so naše odločitve dobronamerne; na začetku verjamemo, da bomo lahko izpolnili obveznosti, ki smo jih sprejeli. Žal se lahko, če jih sprejmemo v naglici, prepozno izkaže, da so bile nespametne. “Kdo izmed vas, ki hoče zidati stolp, prej ne séde in ne preračuna stroškov, ali ima dovolj, da ga dokonča?” (Luka 14:28).

Sprejemanje odločitev je lahko zahteven proces, zlasti kadar je na kocki veliko. Odločitve je treba sprejemati po temeljitem premisleku, da bi se izognili obžalovanju v prihodnosti ali drugim posledicam. To zagotavlja tudi čas za molitev in iskanje Božje modrosti, preden se odločimo. Če ste nagnjeni k nepremišljenim odločitvam, poskusite s 24-urnim pravilom Terryja Looperja.

O avtorju
Vse pravice pridržane 2023, Unconventional Business Network (UBN). Prirejeno z dovoljenjem iz publikacije “UBN Integrity Moments”, “Trenutki za integriteto”, ki je komentar na teme vere v delovnem okolju. Če želite prejemati to publikacijo, obiščite www.unconventionalbusiness.org. UBN je organizacija, ki služi mednarodni skupnosti malih podjetnikov.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kakšen je ponavadi vaš postopek odločanja?
  2. Spomnite se neke pomembne odločitve, ki ste jo sprejeli, pa ste jo pozneje obžalovali. Ali menite, da ste porabili dovolj časa, preden ste prišli do odločitve? Zakaj ali zakaj ne?
  3. Ali menite, da ste človek, ki rad ustreže ljudem? Kaj so nekatere prednosti – in slabosti – tega, da s svojimi odločitvami vedno poskušamo ugajati ljudem?
  4. Ali ste že kdaj poskusili s čim podobnim, kot je “pravilo 24 ur”, ki bi vodilo vaše odločanje? Če da, pojasnite, kako je bilo to za vas. Če ne, kakšno razliko bi to lahko prineslo pri odločitvah, ki jih sprejemate, in pri tem, kako do njih pridete?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

1 Mz 11:4-9; Psalm 37:3-7; Pregovori 3:5-6; 16:3; 16:9; 20:24; 21:2; 24:27; 27:12

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!