Avtor: Rick Boxx – Če ste kdaj gledali dokumentarno oddajo, ki prikazuje leva na lovu za plenom, boste prepoznali levovo običajno strategijo: najde najpočasnejšo ali najšibkejšo gazelo in jo izolira. Ko je enkrat žrtev izločena, je levu zagotovljena večerja. Varno je biti del skupine; če je žrtev sama, nima nobene možnosti.

Ta težava se kaže tudi v poslovnem svetu. Ambiciozni, zagnani ljudje, ki so pripravljeni storiti, karkoli je potrebno, da bi dosegli svoje cilje in napredovali v svoji karieri, raje gredo po svoje. Namesto da bi se povezali z drugimi in izkoristili znanje in odlike vsakega v skupini, se “volkovi samotarji” zaganjajo za nagrado, ne da bi se zavedali pasti, ki jih čakajo. Mnogi obetavni ljudje so globoko padli brez podpore in odgovornosti, ki ju s seboj prinaša sodelovanje v učinkoviti, dobro delujoči ekipi.

Strokovno, osebno in duhovno imamo sovražnika, ki nas – enako kot premeteni lev – prav tako želi izolirati, da nas lahko moralno spodkoplje, vedoč, da smo najbolj ranljivi, kadar smo sami. Če dovolimo ponosu, da nam prepreči poklicati prijatelja, kadar začutimo nevarnost, nam potencialno preti poguba.

V Svetem pismu vedno znova beremo, kako pomembno je, da se povežemo z drugimi v skupnem prizadevanju:

Varnost, kadar nas je več. Najdemo lahko nešteto primerov, da je bolj učinkovito sodelovati z drugimi kot pa poskušati vse doseči sami, naj gre za nek projekt ali pa za reševanje problema. Dva konja ali vola lahko vlečeta večkratno težo tega, kar lahko vsaka žival posamezno. Tudi v poslovnem in strokovnem svetu to stalno vidimo. “Boljše je, da sta dva kakor eden, ker imata dobro plačilo za svoj trud: če namreč eden pade, ga njegov tovariš vzdigne, gorje pa enemu, če pade, ker ni drugega, da bi ga vzdignil. … In če koga izsiljujejo, mu dva stopita ob stran: trojna vrvica se ne pretrga hitro” (Pridigar 4:9-12).

Vrednost zanesljivega prijatelja. Včasih je vse, kar potrebujemo, en sam pristen prijatelj, nekdo, ki mu je dovolj do nas, da nam pove resnico. Pa čeprav je to, kar nam želi povedati, težko sprejeti. “Kdor ima mnogo prijateljev, se mora izpriditi, toda obstaja prijatelj, ki je bolj vdan kakor brat” (Pregovori 18:24).

Koristi prijateljskega trenja. Včasih letijo iskre, kadar sodelujemo z drugimi, naj bo to na področju ustvarjalne interakcije ali pa pri sprejemanju konstruktivne kritike. Znan rek pravi: “Nihče od nas ni tako pameten, kot smo vsi skupaj.” Potencialne koristi tega, da smo povezani na delovnem mestu, so neizmerne. “Železo se brusi z železom, človek brusi svojega bližnjega” (Pregovori 27:17).

Pomembnost vzajemne spodbude.  Soočanje z izzivi in bitkami vsakodnevnega življenja in dela nam včasih pobere vso energijo. Če imamo poleg sebe druge, ki nam nudijo podporo, dober nasvet in potrjevanje, to lahko prinese ogromno razliko v tem, kako spopadamo s stiskami in težavami. “Mislimo drug na drugega, takó da se spodbujajmo k ljubezni in dobrim delom. Ne zapuščajmo svojega zbora, kakor imajo nekateri navado, marveč drug drugega spodbujajmo, in to tem bolj, čim bolj vidite, da se bliža dan” (Hebrejcem 10:24-25).

Ko smo naspani, dobro nahranjeni, mirni in zadovoljni, smo v skušnjavi, da mislimo, da ne potrebujemo nikogar drugega, da se lahko sami spoprimemo s katerokoli oviro.

Ob takih časih pa lahko postanemo najbolj ranljivi, če popusti naša budnost glede skušnjav in zunanjih groženj.  Zato je modro, da ostanemo pozorni in pazljivi. Kadar pa smo lačni, jezni, osamljeni ali utrujeni, ne vztrajajmo na lastni samozadostnosti. Poiščimo prijatelja. To nas lahko reši pred propadom.

O avtorju
Vse pravice pridržane 2021, Unconventional Business Network. Prirejeno z dovoljenjem iz publikacije “Integrity Moments with Rick Boxx”, “Trenutki za integriteto z Rickom Boxxom”, komentar s krščanskega stališča na teme integritete v delovnem okolju. Če želite več informacij, obiščite www.unconventionalbusiness.org. Njegova nova knjiga, “Nekonvencionalno poslovanje”, podaja “Pet ključev za razvijanje poslovanja na Božji način”. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Ko razmišljate o podobi leva, ki kradoma zasleduje žival, ločeno od črede, kakšne misli in čustva se vam porodijo?
  2. Ste se kdaj počutili kot “plen”, ko ste bili ločeni ali izolirani od vseh drugih ljudi? Kakšna je bila ta izkušnja? Ali ste zaradi tega trpeli negativne posledice?
  3. Kaj je najboljši primer, ki ga lahko navedete iz lastne prakse, ko ste se odločili sodelovati z drugimi, namesto da bi hoteli opraviti delo kot “volk samotar”? Opišite razliko, ki ste jo opazili v rezultatu.
  4. Kateri od svetopisemskih odlomkov, navedenih v današnji Ponedeljkovi mani, vam največ pomeni – ali vam je dal največ misliti? Razložite svoj odgovor.

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

2 Mojzes 4:1416; Pregovori 11:14; 15:22; 20:18; Matej 10:110; Marko 6:7; Hebrejcem 3:1214

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!